Tunahan Kuzu (DENK) - Klasje zonder uitblinkers

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Kuzu/Öztürk (GrKÖ) i, gepubliceerd op zaterdag 17 oktober 2015.

Wij vinden het Kabinet Rutte-Asscher een klasje zonder uitblinkers. We willen ze ook verbeterpunten meegeven, zodat ze hun cijfer op kunnen halen. De cijfers kun je terugzien in het filmpje hieronder. Maar alvast een tipje van de sluier:

Wat verwacht DENK van Minister Dijsselbloem?

Wij verwachten dat hij de banken aanpakt. Dat burgers hypotheken krijgen. Dat kleine bedrijven kredieten krijgen. Nu wordt bijna de helft van de kredietaanvragen afgewezen, omdat banken kleine kredieten niet interessant vinden. En dat hij meer aan de belachelijk hoge salarissen en bonussen doet. Behalve bij de voedselbank. Want de voedselbank is de enige bank die een bonus verdient.

Wat verwacht DENK van Staatssecretaris Dijkhoff? Concrete actie! Laten we eindelijk regelen dat vluchtelingen tijdens hun asielprocedure kunnen studeren en werken. Dan leveren ze een bijdrage en dat is wat ze zelf ook het liefste willen. In tekortberoepen kunnen ze na een korte inwerkperiode direct aan de slag. In Nederland hebben we een tekort aan monteurs. Een groot tekort aan hoveniers.

Wat verwacht DENK van Premier Rutte? Dat hij een Premier is voor alle Nederlanders. Dat hij de verharding in de politiek bestrijdt in plaats van dat hij zelf keiharde uitspraken doet.

Tot slot onze favoriet Minister Asscher. Asscher krijgt van ons geen cijfer, hij krijgt een bindend studieadvies. Misschien kan hij directeur worden van het onderzoeksbureau Motivaction.

De uitgesproken tekst is integraal terug te vinden op onze website: www.bewegingdenk.nl/over-denk/speech-kuz­u-tijdens-algemene-politieke-beschouwing­en-2015