Er is geen verjaringstermijn voor excuses

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Kuzu/Öztürk (GrKÖ) i, gepubliceerd op vrijdag 18 september 2015.

Want, tot op de dag van vandaag lopen Nederlandse en Surinaamse burgers rond met de gevolgen van generaties slavernij. Bijvoorbeeld de soms bijzondere achternamen. Zoals Braafheid of Nimmermeer. Deze achternamen zijn aan de voorouder gegeven om te duiden hoe deze slaaf zich gedroeg. Lang geleden? DENK eist dan ook excuses!

Wat ook niet helpt in het helingsproces is de continue schoffering van nazaten. Dat de Koning bijvoorbeeld op 1 juli liever lintjes knipt in Heerd dan dat hij de herdenking bijwoont. DENK eist dat de Koning en de Minister President volgend jaar ook aanwezig zijn bij de herdenking op 1 juli. En dan het lef om de afschaffing op 1 juli 1863 te dateren terwijl mensen verplicht 10 jaren door moesten werken op de plantage om de "arme" slavenhouder niet failliet te laten gaan. Derhalve spreekt ook DENK dan ook van 1873 in plaats van 1863. Want hoe vrij is vrij als je nog steeds niet zelf mag beslissen?

Dit weekend volgt ook de ontknoping van dit debat, met een boze en verongelijkte Minister als klap op de vuurpijl. Blijf kijken!

Wil jij een DENKer worden? Steun ons dan en word lid: www.bewegingdenk.nl/denk-mee/word-lid