Vluchtelingenvraagstuk verdeelt de Europese Unie
DEN HAAG (PDC i) - Afgelopen week zorgden de vluchtelingenproblemen in Europa i voor veel ophef. Steeds meer vluchtelingen arriveerden in Griekenland terwijl Hongarije de Europese regels i brak en vluchtelingen door liet reizen naar Oostenrijk en Duitsland. Verder leidde een gruwelijke foto van een dood, driejarig Syrische jongetje op een Turks strand overal in Europa tot emotionele reacties. Zowel de lidstaten als de Europese instellingen kwamen met voorstellen, maar deze laten enorme verdeeldheid zien.
Afgelopen zaterdag bereikten de ministers tijdens een overleg in Luxemburg geen akkoord over een oplossing. Er werd besloten om de plannen van de Commissie af te wachten, en daarna opnieuw bijeen te komen.
De Europese Commissie
De Commissie i liet vrijdag weten aan een concreet voorstel voor de verdeling van 120.000 vluchtelingen te werken. Dit komt bovenop de 40.000 vluchtelingen die al "verdeeld" worden over Europa. Met dit plan hoopt de Commissie de lidstaten waar veel vluchtelingen aankomen te ontzien. Nederland zou volgens dit plan 7.214 extra vluchtelingen moeten opnemen. Tijdens de State of the Union i van aanstaande woensdag zal Commissievoorzitter Juncker i het precieze plan presenteren.
De Raad van Ministers
Dat de lidstaten verdeeld zijn over mogelijke oplossingen voor het probleem, werd zaterdag weer duidelijk toen de Ministers van Buitenlandse Zaken i in Luxemburg bij elkaar kwamen voor een informeel overleg. Alle landen waren het eens dat actie nodig is, waarbij grensbewaking en aanpak van mensensmokkelaars centraal komen te staan. Over verdeling van vluchtelingen bestond veel onenigheid, waardoor de ministers hebben besloten om te wachten tot Juncker zijn plannen heeft gepresenteerd.
Frankrijk, Duitsland en Italië
Frankrijk, Duitsland en Italië ondertekenden afgelopen week een gezamenlijk document waarin ze hun oplossing voor de vluchtelingencrisis presenteerden. De drie landen pleiten voor een "eerlijke" verdeling van migranten tussen de lidstaten van de EU. Ook moeten bepaalde tekortkomingen in de regels, zoals de aanvraag van asiel in het land van aankomst, volgens de landen aangepakt worden. In diezelfde week lieten Merkel i en Hollande i weten dat Frankrijk en Duitsland een concreet voorstel voor de verdeling van vluchtelingen zullen doen.
Visegrad-groep
De Visegrad-groep i (V4), een samenwerking tussen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, heeft al aangegeven niets te zien in een verplichte verdeelsleutel. Vooral Hongarije kreeg veel vluchtelingen te verwerken, die direct probeerden door te reizen naar Duitsland of Oostenrijk. Hongarije liet dit in eerste instantie toe, maar na kritiek van Duitsland sloot het zijn grenzen weer. Vluchtelingen weigerden echter in Hongarije te blijven en na dagen van onrust mochten de vluchtelingen toch door naar Duitsland. Volgens de V4 liet dit zien dat een verplichte verdeelsleutel toch geen zin heeft, omdat de vluchtelingen vaak een concreet reisdoel voor ogen hebben. De Visegrad-landen zien meer in strenge grensbewaking en opvang in de regio. Ook andere Oost-Europese landen staan kritisch tegenover de voorstellen tot een verplichte verdeelsleutel.
Nederland
Nederland gaat akkoord met de verdeling van vluchtelingen over de lidstaten van de EU. Op lange termijn wil Nederland echter verandering in de regels. In de toekomst moeten vluchtelingen zich in "veilige landen" kunnen aanmelden voor asiel in Nederland. Wanneer een asielaanvraag wordt goedgekeurd mogen vluchtelingen naar Nederland. Vluchtelingen die illegaal reizen worden teruggestuurd en komen niet meer in aanmerking. Op deze manier wil Nederland asiel blijven bieden en tegelijkertijd de illegale vluchtelingenstromen aanpakken.
Bron: ANP