Staat van de EU: Commissievoorzitter Juncker spreekt Parlement toe

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 7 september 2015, 15:55.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i zal op 9 september een toespraak houden over de uitdagingen voor Europa. Dit wordt zijn eerste Staat van de EU-toespraak nadat hij door het Parlement werd verkozen op zijn positie. De afgelopen periode is Europa op de proef gesteld door gebrek aan economische groei, hoge schulden, werkloosheid en een ernstige vluchtelingencrisis. Lees verder wat vooraanstaande Europarlementariërs verwachten van de toespraak en volg onze live-verslaggeving op woensdag.

Manfred Weber, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij: "Nooit zijn de uitdagingen voor Europa zo groot geweest. Wat betreft stabiliteit, groei en werkgelegenheid, terrorismebestrijding, veiligheidskwesties en migratie, maar ook wat betreft buitenlandse zaken is de behoefte in de wereld groot aan een Europa dat sterk is en dat haar stem laat horen. We moeten met oplossingen komen en de Europese toegevoegde waarde aantonen.

We verwachten dat de Commissie zich op dit vlak zich waar zal maken en met gedurfde en ambitieuze voorstellen zal komen. Europese problemen vragen om Europese oplossingen."

Gianni Pittella, fractievoorzitter van de Socialisten en Democraten: "De discussie in de plenaire vergadering over de Staat van de Unie zal een unieke kans zijn om te vragen om verandering in Europa. De Griekse crisis en migratie hebben een gevoel van urgentie gebracht. Ofwel we pakken nu door ofwel zal Europa hebben gefaald.

Wij vinden dat het tijd is voor het uitvoeren van een nieuw Europees offensief. Wij willen een Europees asielbeleid dat de weg moet effenen voor een echt EU-migratiebeleid. We moeten de Economische en Monetaire Unie versterken door middel van een grotere betrokkenheid van het Parlement en de ontwikkeling van een fiscale capaciteit van de EU ter ondersteuning van onze economie. We willen ook een progressievere belastingheffing in de strijd tegen belastingfraude en -ontduiking omdat bedrijven hun belastingen moeten betalen waar zij hun winst maken We willen ook een Europa dat duurzamer investeert in een circulaire economie. We zullen vechten om Europa te veranderen."

Syed Kamall, fractievoorzitter van Europa van Conservatieven en Hervormers: "Ik hoop om een aantal praktische en realistische oplossingen van Juncker, die mensen kunnen begrijpen en aannemen. Maar al te vaak horen we in deze toespraken veel idealisme, maar niet veel realisme. Het is duidelijk dat alle Europese landen (en andere westerse landen) hun rol moeten spelen om te helpen bij de migratiecrisis, maar een verplicht one-size-fits-all hervestigingssysteem dreigt het met de vinger wijzen te intensiveren dat deze crisis in de afgelopen weken heeft gekenmerkt.

"Ik verwacht vooral dat Juncker openhartig zal zijn over de uitdagingen waar de EU mee wordt geconfronteerd -we moeten beginnen met het vinden van een aantal echte oplossingen, zelfs als die oplossingen niet overeenkomen met de dromen uit 1950 van sommige Europese federalisten"

Guy Verhofstadt i, fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa: "Ik dring er bij president Tusk op aan om ook naar het Parlement te komen en zijn voorstellen te schetsen om de staatshoofden samen te laten werken om een oplossing voor deze humanitaire ramp te vinden."

Gabi Zimmer, fractievoorzitter van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links: "We verwachten van de vertegenwoordigers van de bestuurselites om op te roepen tot het stoppen van de neoliberale afbraak van de verzorgingsstaat, een oplossing te vinden voor de groeiende werkloosheid, een einde te maken aan de aanvallen op sociale- en werknemersrechten & dringend een veilige haven aan vluchtelingen te bieden."

Philippe Lamberts, medefractievoorzitter van De Groenen/Vrije Europese Alliantie: “De chaotische en - op sommige plaatsen - onmenselijke reactie op de vluchtelingnood in heel Europa is nu duidelijk een bedreiging voor de gemeenschappelijke waarden waarop de EU is gegrondvest. Intern gekibbel en het gebrek aan solidariteit van Europa verergeren de humanitaire crisis waarvoor wij de verantwoordelijkheid delen.

Nationaal egoïsme staat ook een duurzame en rechtvaardige oplossing voor de eurocrisis in de weg, vooral in Griekenland. De sociale en humanitaire crisis daar moet veel meer aandacht van de EU krijgen evenals het verstrekken van een levensvatbaar economisch perspectief voor het land.

Wat klimaatverandering betreft, is Europa van een leider veranderd in een achterblijver. De EU-regeringen en de Commissie staan steeds meer in de weg van maatregelen om de uitstoot van de voor het klimaat schadelijke broeikasgassen te verminderen."

Nigel Farage, voorzitter van de Fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie: "De EU is in een staat van verdeeldheid"

De toespraak van Juncker begint om 09.00 uur en na afloop volgt een debat met de leden. U kunt het volgen op deze website waarop de live uitzending, een Twitter-wall en rechtstreekse verslaggeving van het debat zijn te vinden.

REF. : 20150828STO90936