PAUW-uitzending: Kuzu & Öztürk één avond na de breuk met de PvdA
De avond na de breuk doen onze DENK-Kamerleden verhaal bij Pauw en leggen in dit deel van de uitzending uit wat er gebeurde op de avond daarvoor toen het allemaal losbarstte. Het verschil met de partijtop gaat over het integratiedebat en het beleid daaromtrent van Minister Asscher. PvdA dat van oudsher een discussiepartij was biedt geenszins ruimte voor het terechte meningsverschil en toonde daarmee haar kadaverdiscipline* in plaats van een gedegen partijdiscipline.
Naar religieuze organisaties wordt gedreigd hen te monitoren en onder curatele te stellen. Dit terwijl deze zelfde organisaties volgens onderzoeken juist de integratie positief beïnvloeden en bevorderen. Ondanks dat wordt er onderzoek na onderzoek ingesteld en worden ruim 250 duizend Turkse-Nederlanders constant in het verdachtenbankje weggezet.
Ook het moment van de uitzending waarin werd besproken het ‘politiek vertrouwen’ uit te spreken in de PvdA. DENK-Kamerlid Kuzu legt uit dat vertrouwen pas aan de orde is wanneer er wantrouwen wordt uitgesproken. Van wantrouwen was geen sprake, maar er was sprake van kritiek op het integratiebeleid. En als je kritiek hebt moet je bij de PvdA dus je vertrouwen uitspreken. En dat is precies het stukje kadaverdiscipline die we van de PvdA inmiddels gewend zijn.
Kuzu & Öztürk vroegen destijds nog de ruimte om verbinding aan te gaan met de achterban en de kritische discussie intern verder te voeren. Maar kregen deze ruimte niet wat resulteerde in een geregisseerde breuk met de PvdA.
DENK is de beweging die opkomt voor iedereen die zich ongehoord voelt. DENK mee, durf rechtvaardig te zijn en doe mee in de strijd voor wederzijdse acceptatie!
*Kadaverdiscipline: tucht waarbij een onvoorwaardelijke (blinde) gehoorzaamheid verlangd wordt