Tekortgegevens in Valencia: Spanje veroordeeld wegens onjuiste aangiften

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 juli 2015.

De Raad heeft op 13 juli 2015 aan Spanje een geldboete van €18,93 miljoen opgelegd voor de manipulatie van gegevens over tekorten in de Autonome Gemeenschap Valencia.

De geldboete heeft vooral te maken met het niet registreren van uitgaven voor de gezondheidszorg en het niet respecteren van het beginsel van boekhouding op transactiebasis door de regionale auditinstantie.

Een door de Commissie ingesteld onderzoek bracht ernstige nalatigheid in de regionale auditinstantie van de Autonome Gemeenschap Valencia aan het licht. Deze nalatigheid heeft geleid tot onjuiste rapportering door Spanje van de algemene overheidsgegevens in maart 2012 aan Eurostat, het Bureau voor de statistiek van de EU. Aan de onjuiste aangiften is in 2012 een einde gekomen.

Het is voor het eerst dat een geldboete is opgelegd voor manipulatie van gegevens uit hoofde van Verordening nr. 1173/2011. De verordening is in 2011 aangenomen als onderdeel van een versterking van het begrotingstoezicht van de EU.

Gegevens over het overheidstekort en de overheidsschuld vormen een essentiële input voor de coördinatie van het economisch beleid op het niveau van de EU. De Raad kan, op aanbeveling van de Commissie, besluiten een boete op te leggen aan een lidstaat van de eurozone met het oog op handhaving van het begrotingstoezicht. Het doel is een onjuiste voorstelling van tekort- en schuldgegevens te ontmoedigen, ongeacht of deze opzettelijk is of te wijten is aan ernstige nalatigheid.

Het besluit werd genomen tijdens een zitting van de Raad Landbouw en Visserij, zonder debat.