Verslag over de inbreuken in 2014: Commissie dwingt correcte tenuitvoerlegging van het EU-recht af

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 9 juli 2015.

Vandaag heeft de Commissie haar jaarlijkse verslag over de controle op de toepassing van het Unierecht in 2014 aangenomen. De interne markt blijft de grootste troef van Europa voor de burgers en de ondernemingen, die baat hebben bij de tijdige en correcte tenuitvoerlegging en handhaving van het Unierecht. Het 32e jaarlijkse verslag over de controle op de toepassing van het EU-recht geeft een overzicht van de prestaties van de lidstaten voor cruciale aspecten van de toepassing van het EU-recht en schetst de belangrijkste ontwikkelingen van 2014 op het gebied van het handhavingsbeleid.

De Commissie leidt inbreukprocedures in wanneer een lidstaat geen oplossing biedt voor een vermeende schending van het Unierecht. Zij doet dit wanneer een lidstaat niet tegen een vastgestelde datum meedeelt met welke maatregelen een richtlijn in nationaal recht wordt omgezet. De Commissie kan ook een inbreukprocedure inleiden op basis van een eigen onderzoek of een klacht van individuele burgers of ondernemingen, wanneer de wetgeving van een land niet in overeenstemming is met de voorschriften van de wetgeving van de EU of wanneer het Unierecht door de nationale autoriteiten niet of niet correct wordt toegepast.

Over het algemeen is het aantal formele inbreukprocedures in de afgelopen vijf jaar gedaald. Dit weerspiegelt de doeltreffendheid van de gestructureerde dialoog met de lidstaten via EU Pilot voordat een formele inbreukprocedure wordt ingeleid. Dit weerspiegelt eveneens de vastberadenheid van de Commissie om ten behoeve van de burgers en de ondernemingen met de lidstaten werk te maken van betere naleving in een vroeg stadium en een snelle oplossing van mogelijke inbreuken.

 
tab1
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

De onderstaande grafiek geeft voor elke lidstaat een overzicht van de situatie, zowel voor te late omzetting als voor verkeerde omzetting en/of slechte toepassing van het Unierecht.

 
tab2
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Net als in 2013 zijn ook in 2014 milieu, vervoer, interne markt en diensten de beleidsterreinen met het grootste aantal hangende inbreukprocedures.

 
tab3
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Tegen te late omzetting van richtlijnen

Als onderdeel van het initiatief voor betere regelgeving zal de Commissie zich richten op het waarborgen van heldere, werkbare en afdwingbare EU-regelgeving. Extra aandacht zal worden besteed aan de tenuitvoerlegging en de handhaving. De Commissie zet zich in om te voorkomen dat de richtlijnen te laat, dus na het verstrijken van de overeengekomen deadlines, door de lidstaten worden omgezet. Vertraging bij het omzetten van het Unierecht belet de burgers en de ondernemingen de vruchten te plukken van het Unierecht, vormt een aantasting van de rechtszekerheid in het algemeen en verstoort de mededinging in de interne markt.

De richtlijnen inzake kapitaalvereisten, consumentenrechten, grensoverschrijdende gezondheidszorg of afgedankte elektrische en elektronische apparatuur zijn slechts enkele voorbeelden van richtlijnen die door de lidstaten te laat zijn omgezet. In 2014 is het aantal inbreukprocedures wegens te late omzetting ten opzichte van 2013 met 22 % gestegen.

De Commissie blijft de lidstaten bijstaan bij de tenuitvoerlegging van het Unierecht door een groot aanbod aan instrumenten ter beschikking te stellen, zoals uitvoeringsplannen, richtsnoeren, bijeenkomsten van deskundigengroepen en gespecialiseerde websites.

Wanneer een lidstaat er niet in slaagt een richtlijn tegen de gestelde datum om te zetten, maakt de Commissie nog steeds ten volle gebruik van het stelsel van financiële sancties dat bij het Verdrag van Lissabon werd ingevoerd. De Commissie heeft vier zaken (tegen België, Ierland en Finland) voor het Hof van Justitie van de Europese Unie gebracht en financiële sancties gevorderd.

De Commissie reageert op klachten van burgers

Met een online klachtenformulier op het Europaportaal Uw rechten en kansen kunnen burgers en belanghebbenden rechtstreeks melding maken van vermeende schendingen van het EU-recht.De meeste geregistreerde klachten in 2014 gingen over werkgelegenheid, interne markt en justitie.

Voor meer informatie:

- Annual reports on national implementation of Union law

- Fact sheets per land

Achtergrond

Naar aanleiding van een verzoek van het Europees Parlement brengt de Commissie sinds 1984 jaarlijks een verslag uit over de controle op de toepassing van het EU-recht van het afgelopen jaar. Het Europees Parlement stelt vervolgens een resolutie vast over het verslag van de Commissie.

IP/15/5326

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: