Motie Kuzu voor naamswijziging "Islamitische Staat" naar "Daesh"

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Kuzu/Öztürk (GrKÖ) i, gepubliceerd op zaterdag 4 juli 2015.

De naamgeving IS (Islamitische Staat) is incorrect. Naast dat de terroristische groepering zichzelf Daesh (Al Dawla al-Islamyia fil Iraq wa'al Sham) noemt, brengt de naamgeving een stigma met zich mee voor moslims die zich op geen enkele manier met deze terroristische groepering wensen te associëren.

Afgelopen week heeft het Britse Lagerhuis dankzij parlementslid Rehman Chishti met volmondige instemming van Prime Minister David Cameron de foutieve naamgeving in de ban gedaan en gaat de terroristische groepering vanaf heden door het leven als Daesh (zie filmpje eerste comment). Niet alleen het Verenigd Koninkrijk heeft hier al mee ingestemd maar ook Frankrijk en Turkije.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu heeft in navolging van deze gebeurtenissen een motie ingediend waarbij het verzoek in overheidscommunicatie de term “Daesh” te gebruiken in plaats van “Islamitische Staat” alsmede de publieke omroep te vragen dat ook te doen. Kuzu geeft nadrukkelijk aan de publieke omroep niets op te leggen en trekt dat gedeelte van de motie zelfs in wanneer hij bemerkt dat ondanks herhaaldelijke uitleg dat gedeelte van de motie niet begrepen wordt.