TiSA nieuwe bedreiging voor democratie, toont Wikileaks

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op zaterdag 4 juli 2015.

De SP is geschrokken van de inhoud van de nieuwe gelekte documenten over het dienstenverdrag TiSA waarover de EU al twee jaar onderhandelt. Het verdrag vormt een bedreiging voor Europese standaarden, maar ook voor werknemersrechten en voor privacy. De SP wil maximale transparantie zodat een breed publiek debat kan worden gevoerd over de wenselijkheid van zo’n verdrag. Maandag begint de twaalfde onderhandelingsronde in Genève.

The International Transport Workers' Federation heeft de gelekte stukken bekeken. Zij voorspellen een machtsgrijpen door mensen in de transportsector ten koste van het algemeen belang, banen en werknemersrechten. Een van de meest in het oog springende delen is die over elektronische handel. Over open internet wordt onderhandeld achter gesloten deuren. De gelekte stukken over e-handel tonen dat de handelsonderhandelingen een belangrijke rol spelen in het vormgeven van de toekomst van bestuur via het internet.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur maakt zich nog meer zorgen om de gevolgen van zo’n groot verdrag: “De vorming van één interne markt in Europa heeft laten zien dat het helemaal niet zo gunstig is om alle handelsbelemmeringen weg te halen. Onze vrachtwagenchauffeurs worden kapot geconcurreerd door chauffeurs uit Europese landen waar de salarissen en de kosten van levensonderhoud veel lager liggen. Met dit verdrag openen we de deur voor een veel grotere arbeidsmarkt van werknemers die nog veel meer werk tegen veel lagere kosten willen verrichten. We hebben gezien dat het niet de werknemers zijn die hiervan profiteren, maar vooral de grote bedrijven.”

Mineur heeft er grote moeite mee dat de onderhandelingen over dit ingrijpende verdrag geheel achter gesloten deuren plaatsvinden: “Parlementariërs mogen een aantal onderhandelingsteksten van TTIP, het verdrag met de Verenigde Staten, in een geheime kamer lezen, maar van TiSA krijgt niemand iets te zien. En dan was het de bedoeling dat de documenten nog vijf jaar geheim zouden blijven na het afronden van het akkoord. Laat Eurocommissaris Malmström zelf openheid van zaken geven, dan zijn lekken zoals nu door WikiLeaks zijn gedaan, niet meer nodig. Dit verdrag zet de wereld op zijn kop. Daar moet de bevolking over kunnen meepraten.”

TiSA is het grootste en het meest onbekende handelsverdrag waarover de Europese Unie op dit moment onderhandelt. Het zou gaan om een verdrag met in totaal 51 landen, waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Met 1,1 miljard inwoners zijn deze landen goed voor 70% van de wereldhandel in diensten.