EP: licht op groen voor Juncker Plan

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 24 juni 2015, 20:41.

Het Europees Parlement i heeft woensdag haar zegen gegeven aan het Europees Fonds voor strategische Investeringen (EFSI i), waarmee €315 miljard aan investeringen gemobiliseerd moeten worden. Het EP heeft in de onderhandelingen bewerkstelligd dat de financieringsstructuur is aangepast, dat het een stem krijgt in de keuze voor topposities en dat er democratische verantwoording zal worden afgelegd.

Het plan is aangenomen met 464 stemmen voor, 131 tegen en 19 onthoudingen.

In de onderhandelingen heeft het EP het volgende bereikt:

  • De totale bijdrage uit innovatieprogramma ‘Horizon 2020’ en het Transportfonds “Connecting Europe’ wordt met €1 miljard verminderd. Het financieringsgat dat hierdoor ontstaat, wordt opgevuld uit niet gebruikte begrotingsruimte in 2014 en 2015
  • Het EP moet de kandidaten voor de posities van directeur en plaatsvervangend directeur van de investeringscommissie van het fonds goedkeuren. Deze commissie beslist welke projecten worden gefinancierd.
  • De lijst met te financieren projecten wordt openbaar gemaakt.
  • Het EP heeft bewerkstelligd dat er zowel selectiecriteria worden opgesteld als wel een lijst met beoogde doeleinden, zodat beter wordt gegarandeerd dat de projecten ook daadwerkelijk binnen de algemene prioriteitsgebieden van de Europese Unie i vallen.
  • Het EP heeft gewaarborgd dat er Europees toezicht komt op de uitvoering van het plan middels hoorzittingen op basis van reguliere verslagen.

Voor meer details, zie de achtergrondnotitie.

Volgende stappen

Nu het EP de verordening heeft goedgekeurd is het de beurt aan de Raad i, die informeel al akkoord is gegaan. De verordening treedt dan per 1 juli in werking en is naar verwachting volledig operationeel in september.

REF. : 20150622IPR69218


1.

Relevante EU dossiers