Commissie praat met niet-confessionele organisaties over samenleven en verdraagzaamheid

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2015.

Frans Timmermans i, vicevoorzitter van de Europese Commissie i, is vandaag gastheer van een bijeenkomst op hoog niveau met elf vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties uit heel Europa. Deze jaarlijkse bijeenkomst vond voor de zesde keer plaats en stond in het teken van "Living together and disagreeing well". De permanente dialoog met kerken alsmede religieuze, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties is vastgelegd in artikel 17 van het Verdrag van Lissabon.

Frans Timmermans: "De Europese samenlevingen zijn heel divers en daarom is het essentieel dat we een dialoog voeren en een gemeenschap creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Samenleven betekent met verschillen kunnen omgaan, zelfs als we het grondig met elkaar oneens zijn. De niet-confessionele organisaties die hier vandaag bijeenkomen, staan dicht bij de burger en kunnen inzichtelijk maken wat we in de praktijk kunnen doen om maatschappelijke problemen aan te pakken en welk Europees beleid daarvoor nodig is."

Antonio Tajani i, vicevoorzitter van het Europees Parlement i en verantwoordelijk voor het organiseren van de dialoog: "De dialoog met religieuze en niet-confessionele organisaties is van groot belang voor het vredesproject dat de kern van de Europese Unie i vormt. Het is een essentiële voorwaarde om de verschillen die tussen ons bestaan, te begrijpen. We moeten leren om het oneens te zijn en toch samen te leven"

De belangrijkste resultaten van de bijeenkomsten op hoog niveau zullen dienen als input voor het eerste jaarlijkse colloquium over grondrechten in de EU (hyperlink), dat op 1 en 2 oktober 2015 plaatsvindt. Het centrale onderwerp van het colloquium is "Tolerance and respect: preventing and combating anti-Semitism and anti-Muslim hatred in Europe".

Op de bijeenkomst is onder meer gesproken over hoe het vertrouwen tussen individuele burgers en gemeenschappen kan worden versterkt, hoe we kunnen samenleven en een samenleving kunnen creëren waarin elke burger en elke gemeenschap die waarde hecht aan de fundamentele Europese waarden een plaats heeft, en hoe we in een pluriforme samenleving met verschillen kunnen omgaan.

Achtergrond

De Europese Commissie organiseert regelmatig bijeenkomsten op hoog niveau en werkvergaderingen met levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties alsmede met kerken en religieuze organisaties en gemeenschappen. Deze dialoog valt onder de verantwoordelijkheid van eerste vicevoorzitter Timmermans. De bijeenkomst op hoog niveau die vandaag heeft plaatsgevonden met vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties is de zesde in een reeks waarmee de Commissie in 2009 is begonnen

De jaarlijkse ontmoeting tussen de Commissie en religieuze leiders vindt plaats op 16 juni 2015.

De Commissie draagt bij tot de gemeenschapsopbouw door middel van dialogen als deze en via financiële steun voor projecten die zijn gericht op een betere verstandhouding tussen culturen, godsdiensten en overtuigingen. In het kader van het programma "Europa voor de burger i 2014-2020" heeft de Commissie in totaal 185,5 miljoen euro uitgetrokken voor de medefinanciering van projecten die zijn gericht op voorlichting over EU-waarden, met name verdraagzaamheid en wederzijds respect, en op versterking van de rol van het maatschappelijk middenveld.

Met het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap 2014-2020 zullen in 2015 projecten worden gesteund antisemitisme en islamofobie te voorkomen en bestrijden. Er wordt ook steun verleend aan projecten waarmee instrumenten en praktijken worden ontwikkeld voor het voorkomen, monitoren en bestrijden van haatzaaiende uitlatingen op internet, onder meer door de ontwikkeling van tegenargumenten. Europese beleids- en wetgevingsinstrumenten kunnen werkzaamheden op nationaal en lokaal niveau ondersteunen. De Europese wetgeving verbiedt bepaalde vormen van haatmisdrijven en haatdragende uitspraken door middel van het kaderbesluit betreffende de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat door middel van het strafrecht en de richtlijn betreffende de rechten van slachtoffers die in november 2015 in werking treedt en de bescherming van slachtoffers van strafbare feiten aanzienlijk verbetert. Daarnaast is in 2011 het netwerk voor voorlichting over radicalisering opgericht. De Europese veiligheidsagenda en de agenda voor de digitale eengemaakte markt zullen bijdragen tot de bestrijding van haatcriminaliteit en tot de verbetering van preventie- en deradicaliseringsmaatregelen.

Meer informatie

Dialoog van de Europese Commissie met kerken, religieuze gemeenschappen en levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties op de website over grondrechten van DG Justitie en Consumentenzaken:

http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm

Deelnemers

  • Yvan BIEFNOT, voorzitter van de European Association for Free Thought
  • Martine CERF, secretaris-generaal van Egalité Laïcité Europe
  • Pierre GALAND, voorzitter van de Europese Humanistische Federatie
  • Nieves Bayo GALLEGO, grootmeester van de Symbolische Grootloge van Spanje
  • Catherine JEANNIN-NALTET, grootmeester van de Vrouwengrootloge van Frankrijk
  • Daniel KELLER, grootmeester van het Grootoosten van Frankrijk
  • Dimitrios LYBERIS, voorzitter van de raad van de internationale vrijmetselaarsloge "Delphi"
  • Keith PORTEOUS WOOD, uitvoerend directeur van de National Secular Society
  • Ms Yvette RAMON, grootmeester van de internationale loge van gemengde vrijmetselarij "Le Droit Humain"
  • Tomasz SZMAGIER, grootmeester van het Grootoosten van Polen
  • Steven WARMOES, voormalig grootmeester van de grootloge van België

IP/15/5078

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: