Conclusies van de Raad over gender in ontwikkeling

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.
  • Gezien de intergouvernementele onderhandelingen over de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015, is 2015 een cruciaal jaar voor gendergelijkheid, mensenrechten en de versterking van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. In dat verband moet bijzondere aandacht worden besteed aan het bevorderen en verwezenlijken van de rechten van vrouwen en meisjes, met name in het licht van het 15-jarig bestaan van Resolutie 1325 van de VN‑Veiligheidsraad over vrouwen, vrede en veiligheid en de 20e verjaardag van de aanneming van de Verklaring en het Actieprogramma van Peking. De Raad bevestigt zijn gehechtheid aan de uitvoering van het actieprogramma van Peking, het actieprogramma van Caïro en de resultaten van de toetsingsconferenties inzake die programma's, alsook aan de nakoming van de verplichtingen in het kader van het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. Voorts is de Raad ingenomen met de politieke verklaring die is aangenomen tijdens de 59e zitting van de Commissie voor de Status van de Vrouw, met de oproep er onverkort voor te zorgen dat vrouwen en meisjes volledig en op voet van gelijkheid met anderen alle mensenrechten en fundamentele vrijheden genieten, en met het pleidooi om voor vrouwen en meisjes gedurende hun gehele leven gendergelijkheid en een sterkere positie te verwezenlijken.
  • De bijeenkomst op hoog niveau over de versterking van de positie van vrouwen en duurzame ontwikkeling, die door het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op 2 maart 2015 in Riga werd georganiseerd in het kader van het Europees Jaar voor ontwikkeling, bood een gelegenheid om een nieuwe politieke impuls te geven en om het sterke engagement van de EU inzake gendergelijkheid, sociale rechtvaardigheid, non-discriminatie en mensenrechten te bevestigen.
  • De EU en haar lidstaten blijven zich inzetten voor de bevordering, bescherming en verwezenlijking van alle mensenrechten voor iedereen. De Raad is ingenomen met de voortrekkersrol die de EU en haar lidstaten spelen bij de ondersteuning van internationale initiatieven ter bevordering van de rechten van vrouwen en meisjes, gendergelijkheid en de versterking van de positie van vrouwen en meisjes, en dringt aan op blijvende samenwerking en coördinatie met VN-organen, met name UN Women, evenals met andere internationale fora en actoren op dit gebied. Vrouwenorganisaties zijn voor de EU cruciale partners om de rechten van vrouwen en meisjes, gendergelijkheid en de versterking van de positie van vrouwen en meisjes volledig te verwezenlijken.