Conclusies van de Raad - Een nieuw wereldwijd partnerschap voor de uitbanning van armoede en voor duurzame ontwikkeling na 2015

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.

Inleiding

  • 1. 
    De agenda voor de periode na 2015 biedt een uitgelezen kans om de met elkaar verweven uitdagingen, namelijk duurzame ontwikkeling en het uitbannen van armoede, aan te pakken. Het optimaal benutten van deze kans is voor de EU en haar lidstaten een belangrijke prioriteit. De Raad heeft in zijn conclusies van 16 december 2014 uiteengezet hoe dit volgens de EU op een universele en transformerende wijze dient te gebeuren. Voorliggende conclusies vormen een aanvulling op de conclusies van december 2014 en zijn een nadere invulling van aspecten van het nieuwe wereldwijde partnerschap dat nodig is om de duurzame-ontwikkelingsdoelen (SDG's) te bereiken.
  • 2. 
    Om deze verstrekkende agenda uit te voeren, is een nieuw wereldwijd partnerschap voor de uitbanning van armoede en voor duurzame ontwikkeling nodig. Het moet de wijze waarop de internationale gemeenschap samenwerkt transformeren en versterken.
  • 3. 
    Er is al belangrijke vooruitgang geboekt. Uit het voorstel van de open werkgroep over duurzame-ontwikkelings­­doelen, het verslag van het intergouvernementele comité van deskundigen inzake financiering van duurzame ontwikkeling en het syntheseverslag van de secretaris-generaal van de VN blijkt dat een akkoord binnen bereik is over een ambitieuze agenda voor mens en planeet voor na 2015, waarbij niemand aan zijn lot wordt overgelaten.