Terugblik op de plenaire vergadering 27-30 april: reddingsoperaties Middellandse Zee, eCall, plastic tassen en alcoholstrategie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2015, 17:15.

Deze week hebben de leden aangedrongen op maatregelen zoals meer middelen voor opsporings- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee om nog meer verlies van levens te voorkomen. Ze stemden verder voor de uitfasering van het gebruik van plastic tasjes, een noodroepsysteem in nieuwe auto’s en een alcoholstrategie om de negatieve effecten van alcoholgebruik aan te pakken. Lees verder voor onze samenvatting van plenaire vergadering van 27-30 april.

Na weken van zwaar verlies van migrantenlevens in de Middellandse Zee, stelden de leden een reeks maatregelen voor waaronder meer middelen voor opsporings- en reddingsoperaties, hervestigingsprogramma's en quota voor de verdeling van migranten in de EU.

De EU-landen moeten het gebruik van plastic tasjes beperken tot 90 per persoon per jaar tegen 2019 of klanten hiervoor laten betalen, stelt een richtlijn die deze week werd goedgekeurd. Europeanen gebruiken momenteel nog 200 plastic tasjes per jaar.

De productie van biobrandstoffen moet verschuiven van gewassen naar alternatieve bronnen, zoals algen of afval om de uitstoot van broeikasgassen - veroorzaakt door het groeiende landgebruik voor biobrandstoffen - te verminderen, stelt een richtlijn die deze week werd aangenomen.

Het Parlement gaf goedkeuring aan het uitrusten van alle nieuwe modellen auto's en lichte bestelwagens met het ‘eCall’ systeem voor noodoproepen in 2018. Dit zal naar schatting het percentage doden in het verkeer met 10% laten dalen.

De leden besloten om kwijting voor de EU-begroting 2013 voor een aantal EU-organen en projecten uit te stellen met inbegrip van de EU-Raad van Ministers en de Europese Raad.

De plannen voor vermelding van het aantal calorieën op de etiketten van alcoholische dranken - een strategie om het alcoholgebruik te verminderen - moeten uiterlijk in 2016 door de Commissie worden ingediend, zeiden de leden.

Een nieuwe EU-bosstrategie is nodig voor de aanpak van grensoverschrijdende uitdagingen, zoals bosbranden, klimaatverandering of invasieve uitheemse soorten, volgens de deze week aangenomen resolutie.

Bosnië en Herzegovina en Albanië moeten hun democratische processen doorzetten, corruptie aanpakken en een professioneel en gedepolitiseerd openbaar bestuur in het leven roepen, zeiden de EP-leden in een verslag.

De leden stonden stil bij het instorten van de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh twee jaar terug. Om werkomstandigheden te verbeteren, stelden zij voor om discriminatie van vakbondsmensen en de corruptie van de inspecteurs voor gezondheid en veiligheid aan te pakken.

Het paviljoen van de EU ‘Voeden van de planeet - Energie voor het Leven’ op de wereldtentoonstelling in Milaan moet het bewustzijn over duurzame voedselproductie, voedselafval en ondervoeding verhogen, zeiden de leden in een resolutie.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150429STO47878

Bijgewerkt op: ( 30-04-2015 - 16:20)