Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief: Raad dicht financieringskloof

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 21 april 2015.

De Raad wil de strijd tegen werkloosheid bij jongeren opvoeren. Op 21 april heeft hij besloten de voorschotten in het kader van het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief aanzienlijk te verhogen. In plaats van ongeveer € 67 miljoen zouden de lidstaten in 2015 ongeveer € 1 miljard aan voorschotten ontvangen, wat hen in staat moet stellen op korte termijn maatregelen ter bevordering van de jongerenwerkgelegenheid te treffen. Circa 7 miljoen jonge Europeanen heeft momenteel geen baan en volgt geen onderwijs of opleiding.

"De aanzienlijke verhoging van de voorschotten toont aan dat we de strijd tegen werkloosheid bij Europese jongeren zeer ernstig nemen. Het gebrek aan voorfinanciering vormt momenteel een van de grootste hindernissen voor een snelle vrijmaking van de middelen van het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief. Het Letse voorzitterschap zal nu samen met het Europees Parlement bekijken hoe kan worden gewaarborgd dat de nieuwe regels zo snel mogelijk worden aangenomen", aldus Jānis Reirs, de Letse minister van Financiën en voorzitter van de Raad.

Zorgen voor voldoende financiële middelen

De stijging van de voorschotten zou worden gerealiseerd door het voorfinancieringsaandeel van de specifieke toewijzing voor het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief op te trekken tot 30%. Het huidige voorfinancieringsniveau voor het initiatief bedraagt 1% (1,5% voor de lidstaten die financiële bijstand krijgen). De ervaring leert dat het met de huidige regels niet mogelijk is voldoende financiële middelen beschikbaar te maken waarmee de lidstaten de maatregelen in het kader van het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief kunnen gaan uitvoeren. Bij gebrek aan financiële middelen kunnen de lidstaten de betalingen aan begunstigden onvoldoende voorschieten. Daardoor komen projecten die jonge Europeanen aan een baan of een stageplaats moeten helpen veel moeilijker van de grond. De lidstaten met de hoogste jeugdwerkloosheidsgraad staan voor de meest ingrijpende budgettaire bezuinigingen. De ontwerpverordening wil jongeren helpen door een oplossing voor dit probleem aan te bieden, zoals de Europese Raad heeft gevraagd.

De stijging van de voorschotten noopt niet tot wijzigingen van het meerjarig financieel kader van de EU, noch tot een wijziging van de begroting. Zij sorteert, binnen de beschikbare begroting, een maximaal effect wat steun aan begunstigden betreft.

Achtergrond

Over het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief werd overeenstemming bereikt tijdens de Europese Raad van februari 2013. Het doel ervan is in de periode 2014-2020 € 6,4 miljard aanvullende financiering te verstrekken om meer jongeren aan het werk te krijgen in de regio's waar de werkeloosheid onder jongeren het grootst is. De regio's die in aanmerking komen zijn

  • de regio's met een werkloosheidsgraad bij jongeren tussen 15 en 24 jaar van meer dan 25% in 2012, en
  • de regio's met een werkloosheidsgraad bij jongeren van meer dan 20% in 2012, op voorwaarde dat de jongeren uit een lidstaat komen waar de jeugdwerkloosheid dat jaar meer dan 30% bedroeg

Voor het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief is een specifieke begroting van € 3,2 miljard vrijgemaakt. Er is geen medefinanciering op nationaal niveau voor nodig. Nog eens € 3,2 miljard komt uit toewijzingen van het Europees Sociaal Fonds aan de lidstaten voor de programmeringsperiode 2014-2020.

Volgende stappen

Het in de Raad overeengekomen standpunt biedt het Letse voorzitterschap een mandaat voor besprekingen met vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Zodra de Raad en het Europees Parlement een akkoord hebben bereikt, dienen beide instellingen het resultaat ervan formeel goed te keuren.