Minister Hennis bezoekt Polen

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2015, 15:15.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert i bezocht vandaag Polen. In Warschau sprak zij met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak. Belangrijkste onderwerpen waren de situatie in de regio, het Readiness Action Plan (RAP) en in het bijzonder de geruststellende maatregelen die de NAVO treft voor de oostelijke bondgenoten.

Polen stuurt aan op de snelle invoering van het RAP en is blij met de wijze waarop Nederland met Duitsland en Noorwegen de Very High Readiness Joint Task Force in de steigers zet. De 3 landen beoefenen het concept van de snelle inzetbaarheid van deze 'flitsmacht' in juni in Polen. Naast maatregelen, zoals het bijtanken in de lucht van AWACS-radartoestellen, maritieme presentie en deelname aan diverse oefeningen in het oostelijke deel van het NAVO-verdragsgebied, levert Nederland in 2017 opnieuw 4 F-16's voor het bewaken van het Baltische luchtruim.

Speerpunt beleid

Ook spraken de ministers over de aanstaande Europese Raad i in juni. Beide landen hechten zeer aan het versterken van de Europese rol op veiligheids- en defensiegebied. Nederland pleit net als Polen voor een snelle herziening van de Europese Veiligheidsstrategie en het versterken van de militaire capaciteiten van de EU-landen i. Polen en Nederland nemen deel aan het Multi Role Tanker Transport Aircraft (MRTT)-project, de gezamenlijke Europese aanschaf van tankertoestellen voor het bijtanken van vliegtuigen in de lucht.

Minister Hennis ziet een slagvaardiger Europa i als een speerpunt van haar beleid: "Europa en de NAVO moeten werken aan een snellere inzetbaarheid van militaire middelen. Dat stelt ons in staat passend te reageren op dreigingen aan de randen van het verdragsgebied."

Centurion-tank

's Middags was ze bij de opening van een tentoonstelling over de Poolse generaal Sosabowski in het oorlogsmuseum. Hij begeleidde de terugtocht van de Britse militairen over de Rijn tijdens operatie Market Garden. Minister Hennis schonk namens Nederland een Centurion-tank, die in 2014 tijdens het Staatsbezoek van koning Willem-Alexander was toegezegd. Nederland stelt de tank beschikbaar uit dankbaarheid voor de rol die de Polen speelden bij de bevrijding van Breda en tijdens Operatie Market Garden in 1944. "De solidariteit die de Polen in 1944 toonden zullen we nooit vergeten. Zij hebben het pad van de vrijheid voor ons geëffend", aldus minister Hennis.

Als eerbetoon aan de offers die Polen tijdens oorlogen bracht, legde de minister nog een krans bij het monument voor de onbekende soldaat.