2 nieuwe onderhandelingshoofdstukken geopend in toetredingsproces Montenegro tot EU

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 30 maart 2015.

In het toetredingsproces van Montenegro tot de Europese Unie kwamen de onderhandelaars van de EU en Montenegro op 30 maart 2015 overeen 2 nieuwe onderhandelingshoofdstukken te openen.

Tijdens de 3e Toetredingsconferentie op plaatsvervangersniveau in Brussel werd afgesproken de hoofdstukken over belastingen (hoofdstuk 16) en over externe betrekkingen (hoofdstuk 30) te openen voor onderhandelingen.

Daardoor zijn nu 18 van de 35 onderhandelingshoofdstukken geopend. 2 ervan zijn al voorlopig afgesloten.

De onderhandelaars waren:

  • voor de EU, Ilze Juhansone, permanent vertegenwoordiger van Letland bij de EU;
  • voor Montenegro, Andrija Pejović, staatssecretaris voor Europese integratie en hoofdonderhandelaar voor de toetreding van Montenegro tot de EU.

Criteria

Voor de EU moet aan bepaalde criteria worden voldaan voordat de twee hoofdstukken voorlopig kunnen worden afgesloten. Wat de beleidsgebieden van de onderhandelingshoofdstukken betreft, dient Montenegro zijn wetgeving op enkele punten te wijzigen en ervoor te zorgen dat het voldoende administratief vermogen heeft om de bestaande EU-wetgeving uit te voeren en te doen naleven.

Voor hoofdstuk 16 gaat het om de volgende criteria:

  • Montenegro moet wetgeving aannemen op gebieden die nog onvoldoende zijn aangepast aan de EU-wetgeving. Zo is grote vooruitgang nodig op het gebied van btw, accijns en directe belasting. Montenegro dient de Commissie via een gedetailleerd tijdschema mee te delen hoe het zich tegen de toetredingsdatum volledig zal hebben aangepast aan de bestaande wetgeving van de EU.
  • De centrale en plaatselijke belastingkantoren van Montenegro beschikken over het juiste administratief vermogen en de nodige infrastructuur om toe te zien op de naleving van de Montenegrijnse belastingwetgeving, belastingen te innen en de belastingplichtigen te controleren. Daarnaast moet Montenegro ervoor zorgen dat de centrale verbindingsbureaus voor belasting en accijns tegen het moment van toetreding voldoende personeel hebben en operationeel zijn.
  • Montenegro moet aantonen dat het genoeg vooruitgang heeft geboekt met het ontwikkelen van IT-systemen voor zijn belastingdienst, onder meer op het gebied van interconnectiviteit. Dit geldt met name voor de IT-systemen voor btw (VIES), accijns (EMCS) en belastingsamenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van directe belasting.

Voor hoofdstuk 30 gaat het om de volgende criteria:

  • Montenegro dient aan de Commissie een actieplan te presenteren voor de resterende aanpassing van zijn wetgeving aan de bestaande EU-wetgeving. Doel daarvan is de internationale overeenkomsten in overeenstemming te brengen met de bestaande wetgeving van de EU. Montenegro dient zijn administratie vermogen en toezichtcapaciteit te verbeteren zodat al op de eerste dag van de toetreding volledige toepassing en handhaving van de bestaande EU-wetgeving mogelijk is.

Volgende stappen

De EU zal alle specifieke kwesties die in haar gemeenschappelijk standpunt zijn vermeld, van nabij volgen om erop toe te zien dat Montenegro beschikt over voldoende administratieve capaciteit en het vermogen zijn wetgeving volledig aan te passen.

Tijdens de gehele duur van de onderhandelingen zal worden gekeken welke voortgang wordt gemaakt met het aanpassen aan en het uitvoeren van de bestaande EU-wetgeving. Pas in een later stadium zal het mogelijk zijn definitief te beoordelen of de wetgeving van Montenegro in overeenstemming is met de bestaande EU-wetgeving en of Montenegro in staat is die wetgeving uit te voeren. De Toetredingsconferentie zal de betrokken hoofdstukken daartoe te gepasten tijde opnieuw bezien.

In juni 2015 zal tijdens een Toetredingsconferentie op ministerieel niveau het proces verder vooruit worden geholpen.