Euronest: "Aandacht richten op de waarden en ambities die ons verenigen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2015, 12:53.

Met de vierde gewone zitting van de Euronest assemblee in de Armeense hoofdstad Jerevan, bespreken de parlementariërs deze week hoe de betrekkingen tussen de EU en haar oostelijke buurlanden kunnen worden verbeterd. De driedaagse bijeenkomst begon op 16 maart en brengt EP-leden samen met leden van parlementen uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Oekraïne. Op de agenda staan energiezekerheid, de Russische agressie en de betrekkingen met Wit-Rusland.

Vanuit Yerevan, liet de Oekraïense parlementariër en medevoorzitter van Euronest, Borys Tarasyuk, weten: "Gezien de huidige politieke realiteit, zullen we een resolutie over de agressie van Rusland ten opzichte van Oekraïne aannemen."

Onder de landen in Euronest zijn er een aantal, Georgië, Moldavië en Oekraïne, die hebben gekozen voor economische associatie met de EU. Armenië heeft gekozen voor de door Rusland geleide Euraziatische Unie.

EP-ondervoorzitter Ryszard Czarnecki die de vergadering namens EP-voorzitter Martin Schulz i opende, zei: "In plaats van ons te concentreren op kwesties die ons verdelen, moeten we onze aandacht richten op de waarden en ambities die ons verenigen, op de inclusieve geest die die deze vergadering bezielt."

Euronest medevoorzitter Heidi Hautala is van mening dat het Oostelijk Partnerschap van de EU nieuw leven moet worden ingeblazen en aantrekkelijk moet blijven voor alle partnerlanden, niet alleen degenen die associatieovereenkomsten met de EU hebben ondertekend: "We moeten de andere landen de tijd geven om te beslissen hoe ze willen doorgaan met de EU. In de tussentijd moeten we hervormingen aanmoedigen."

U kunt de laatste updates volgen op ons Twitter-account @EP_ForeignAFF met hashtags #Euronest en #EasternPartnership.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150317STO35005