Gezamenlijke persmededeling na de eerste zitting van de Associatieraad tussen de Europese Unie en de Republiek Moldavië
De Europese Unie i en de Republiek Moldavië (hierna "Moldavië") hebben vandaag de eerste zitting van de Associatieraad in het kader van de nieuwe associatieovereenkomst gehouden. De EU en Moldavië bevestigden nogmaals hun beider wil om hun verbintenissen ten aanzien van de politieke associatie met en economische integratie in de EU van Moldavië na te komen. Beide partijen onderstreepten dat zij vastbesloten zijn te werken aan een succesvolle top van het Oostelijk Partnerschap i in Riga in mei.
De Associatieraad was ingenomen met de voorlopige toepassing, vanaf 1 september, van de associatieovereenkomst tussen de EU en Moldavië met haar diepe en brede vrijhandelsruimte en wees op het belang van een tijdige ratificatie van deze overeenkomst door alle EU-lidstaten i overeenkomstig hun nationale procedures. De associatieovereenkomst zal de basis vormen waarop Moldavië in de komende jaren zijn hervormingsagenda en economische modernisering zal doorvoeren. De Associatieraad heeft met de aanneming van zijn reglement van orde het institutionele kader voor nauwere samenwerking opgezet.
Beide partijen bevestigden opnieuw hun gemeenschappelijk doel, namelijk een democratisch, stabiel en welvarend Moldavië opbouwen. De Associatieraad onderkende dat de broodnodige politieke en economische hervormingen in Moldavië een nieuw elan moeten krijgen. De EU benadrukte met name dat de inspanningen om corruptie te voorkomen en te bestrijden en om de justitiële sector te hervormen, moeten worden opgevoerd, en dat de zwakke punten in de financiële sector dringend moeten worden aangepakt. Een verbeterd bedrijfs- en investeringsklimaat en een gewaarborgde duurzaamheid van de lopende economische hervormingen zullen de hele samenleving ten goede komen. De EU bevestigde nogmaals bereid te zijn Moldavië te blijven steunen bij de verwezenlijking van deze doelstellingen. Voorts beklemtoonde de Associatieraad het belang van het voortzetten en intensiveren van een beleid waarbij de hele samenleving wordt betrokken. De Associatieraad was verheugd over de succesvolle toepassing van de visumvrije regeling, en merkte op dat 360 000 burgers uit heel Moldavië tussen april en december 2014 visumvrij naar het Schengengebied i zijn gereisd.
De Associatieraad wees op de aanzienlijke verhoging van de bijstand van de EU aan Moldavië in de voorbije jaren, waarbij tot € 410 miljoen beschikbaar is gesteld voor de periode 2014-2017. De EU riep Moldavië op deze bijstand optimaal te gebruiken voor de in de associatieovereenkomst en de associatieagenda beoogde ambitieuze hervormingen. De EU was ermee ingenomen dat de uitvoeringswerkzaamheden met betrekking tot de diepe en brede vrijhandelsruimte op 1 september vlot van start zijn gegaan, en had waardering voor de aanzienlijke toename van de uitvoer van Moldavië naar de EU in 2014.
De Associatieraad bevestigde dat de samenwerking tussen de EU en Moldavië op het gebied van energie een prioriteit vormt, en verwelkomde met name de indienststelling van de gasverbinding tussen Iasi en Ungheni in augustus 2014 en de start van de gasleveringen van Roemenië aan Moldavië in maart 2015. De Associatieraad herinnerde eraan dat verder moet worden gewerkt aan een pijpleiding tussen Ungheni en Chisinau, als een verdere stap naar diversifiëring van de leveringen met het oog op meer energiezekerheid op nationaal en regionaal niveau.
De Associatieraad was ingenomen met de deelname van Moldavië aan het EU-programma voor het concurrentievermogen van ondernemingen en voor kmo's ("Cosme"), en met de betrokkenheid van het land bij het EU-programma voor onderzoek en innovatie "Horizon 2020", en wel als eerste oostelijke partner. De Raad i wees ook op het belang van de deelname van Moldavië aan het Erasmus i+-programma ter ondersteuning van de mobiliteit van studenten en academische samenwerking. Moldavië en de EU hebben ook de onderhandelingen afgerond over de overeenkomst inzake deelname aan het programma Creatief Europa i, die verdere kansen zal bieden om de banden op cultuurgebied aan te halen. De Associatieraad besprak voorts de samenwerking op het gebied van economie, landbouw en milieu.
De Associatieraad onderstreepte dat de inspanningen met het oog op een algehele vreedzame regeling van het Transnistrische conflict, op basis van de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Moldavië met een speciale status voor Transnistrië, moeten worden opgevoerd. Hij spoorde de partijen aan hun constructieve engagement met betrekking tot de onderhandelingsgesprekken te hernieuwen, en ziet uit naar een inhoudelijke ronde tijdens de volgende 5+2-gesprekken in de nabije toekomst en een geïntensiveerde dialoog in alle configuraties. De EU beklemtoonde dat de associatieovereenkomst met de bijbehorende diepe en brede vrijhandelsruimte mogelijkheden biedt voor het gehele internationaal erkende grondgebied van Moldavië, en dat zij bereid is de volledige uitvoering ervan te steunen ten behoeve van de gehele bevolking van Moldavië en zijn internationale partners.