Deze week in het EP: Oekraïne, TTIP, betrekkingen met oostelijke buurlanden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015, 17:45.

Deze week stemmen de leden over financiële hulp aan Oekraïne en zij debatteren over de handelsovereenkomst tussen de EU en de VS, TTIP. Een EP-delegatie bezoekt Washington om in debat te gaan over gegevensbescherming en een andere delegatie gaat naar Yerevan voor besprekingen over de betrekkingen tussen de EU en haar oostelijke buurlanden.

Op donderdag stemt de commissie Internationale handel over € 1,8 miljard aan macro-financiële bijstand voor Oekraïne, het grootste hulppakket ooit voor een niet-EU-land.

Op maandag, een jaar na de annexatie van de Krim door Rusland, bespreken de leden van de subcommissie Veiligheid en defensie de situatie in Oekraïne.

Zij wisselen ook op maandag hun ideeën uit over EU-Cyberdefensie met vertegenwoordigers van het Agentschap van de EU voor netwerk- en informatiebeveiliging, de Europese Dienst voor Extern Optreden i en het Europees Defensieagentschap.

Op dinsdag stemmen de leden van de commissie Interne markt over de invoering van e-Call, een automatisch noodoproepsysteem voor auto's.

Op woensdag bespreken de leden van de commissie Internationale handel met de Europees Commissaris voor handel, Cecilia Malmström i, de bepalingen wat betreft de bescherming van investeringen en beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) in de TTIP-onderhandelingen. In een hoorzitting op dezelfde dag, zullen deskundigen spreken over mogelijke voordelen van het akkoord voor bedrijven en consumenten.

Europarlementariërs en nationale parlementariërs uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Oekraïne bespreken de betrekkingen tussen de EU en haar oostelijke buurlanden tijdens de Parlementaire Vergadering Euronest in Yerevan (Armenië) van maandag tot en met woensdag.

Gegevensbescherming, grootschalig afluisteren, terrorismebestrijding en overeenkomsten op het gebied van de uitwisseling van passagiergegevens worden deze week besproken door EP-leden en vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse regering in Washington.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150316STO34703