Acht weetjes over het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015, 12:33.

In de begindagen van de Europese integratie was het een overlegorgaan maar tegenwoordig heeft het Europees Parlement i een beslissende stem in bijna alle EU-wetgeving. Het is de enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU, werkend in 24 talen, die de politieke diversiteit van Europa en de politieke keuzes van haar burgers weerspiegelt. Lees verder en ontdek meer.

Verkiezingen en werking

Om de vijf jaar worden de Europarlementariërs i rechtstreeks verkozen door de burgers van de EU, volgens de electorale wetten van elk land.

Europarlementariërs zitten bijeen in fracties en niet naar nationaliteit.

Medewetgever en EU-begroting

Het Europees Parlement is medewetgever: Het besluit samen met de EU-regeringen over de voorstellen die EU-wetgeving worden.

Het EP besluit samen met de EU-regeringen over de EU-begroting en oefent democratisch controle uit over de manier waarop het geld wordt besteed.

Transparantie, toegankelijkheid en overleg

Het transparantieregister voor lobbyisten, waar het Parlement lang voor heeft geijverd, helpt licht te werpen op degenen die besluitvorming proberen te beïnvloeden.

Het werkt in 24 talen, zodat burgers gemakkelijker kunnen volgen hoe beslissingen worden genomen door hun vertegenwoordigers.

De Europarlementariërs ontmoeten en overleggen regelmatig met de nationale parlementen van de lidstaten.

Mensenrechten en democratie

Het Parlement ijvert hard voor democratie en mensenrechten in de wereld, bijvoorbeeld door het toekennen van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken en verkiezingswaarnemingsmissies.

Voor meer informatie over het Parlement, bezoek onze website, Facebook, Twitter en andere accounts op sociale media.

REF. : 20150316STO34709