Persverklaring van voorzitter Donald Tusk na zijn ontmoeting met premier Irakli Garibashvili van Georgië

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015.

Ik had vandaag het genoegen om de premier van Georgië, Irakli Garibashvili, te verwelkomen.

Georgië is een van de koplopers van het Oostelijk Partnerschap i. Dit is geen compliment, maar een feit.

Het land heeft in juni jongstleden een belangrijke beslissing genomen door de associatieovereenkomst met de Europese Unie i te ondertekenen. De uitvoering van deze overeenkomst was een belangrijk punt op de agenda deze namiddag.

De tijd is rijp voor Georgië om flinke vooruitgang te boeken met zijn hervormingsagenda op cruciale gebieden als de rechtsstaat en het gerechtelijk apparaat, en daartoe behoort ook de oprichting van een onafhankelijk openbaar ministerie. Het bevorderen van een politiek klimaat van respect en een dialoog tussen de partijen is een ander terrein waarop ik vooruitgang heb aangemoedigd.

Deze hervormingen zullen Georgië veranderen en moderniseren. De uitvoering van deze overeenkomst zal ook bijdragen tot de opbouw van een geloofwaardige staat van dienst van het land in het licht van zijn Europese aspiraties.

We hebben het gehad over visumliberalisering en we boeken behoorlijke vooruitgang op dit gebied. We wachten nu op de resultaten en aanbevelingen van de lopende deskundigenmissies. En ik hoop dat we deze kwestie succesvol kunnen afsluiten in onze volgende vergadering in Riga.

We houden nauwlettend in het oog wat de gevolgen zijn van het verdrag dat recentelijk is ondertekend tussen de "de facto" autoriteiten van Abchazië en de Russische Federatie. Deze overeenkomst is een schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië. Bovendien is zij in strijd met de beginselen van het internationaal recht en Ruslands internationale verplichtingen. De EU blijft zich inzetten voor het oplossen van conflicten en steunt de territoriale integriteit van Georgië binnen zijn internationaal erkende grenzen.

Tegelijkertijd heb ik de premier aangemoedigd om de hand uit te steken en een tweesporenaanpak van niet-erkenning en toenadering te volgen.

Dank u. Irakli, het woord is aan u.