Inbreukenpakket voor november: belangrijkste beslissingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 26 november 2014.

Het maandelijkse pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie i tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht i niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen vele sectoren en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.

De Commissie heeft vandaag 205 beslissingen genomen: bij 32 daarvan gaat het om een met redenen omkleed advies en bij 6 om een zaak die bij het Hof van Justitie van de Europese Unie i aanhangig is gemaakt. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste beslissingen. Voor nadere informatie over inbreukprocedures, zie MEMO/12/12.

Inbreukenpakket voor november: belangrijkste beslissingen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

1. Zaken die bij het Hof van Justitie aanhangig zijn gemaakt

  • Spoorvervoer: de Commissie daagt OOSTENRIJK voor het Hof wegens het niet garanderen van financiële transparantie

De Europese Commissie heeft besloten Oostenrijk voor het Hof van Justitie te dagen omdat het niet voldoet aan de voorschriften inzake financiële transparantie in de spoorsector. Oostenrijk garandeert niet dat overheidsmiddelen die zijn verstrekt voor openbaredienstverplichtingen in het personenvervoer correct tot uiting komen in de desbetreffende rekeningen. Bijgevolg kan niet worden uitgesloten dat overheidsmiddelen worden gebruikt voor de kruissubsidiëring van andere vervoersdiensten. Dit zou de concurrentie kunnen verstoren, waardoor een oneerlijk concurrentievoordeel zou kunnen worden verschaft aan de sectoren die overheidssubsidies ontvangen. Een dergelijke situatie zou indruisen tegen de bestaande EU-regels, die beogen een efficiënte, niet-verstoorde en concurrentiegerichte interne EU-markt voor spoorvervoer tot stand te brengen.

(meer informatie: IP/14/2132 - Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Belastingen: de Commissie daagt GRIEKENLAND i voor het Hof van Justitie van de Europese Unie in verband met de motorrijtuigenbelasting voor lease- en huurauto's

De Europese Commissie heeft besloten Griekenland voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen omdat het zijn regels inzake motorrijtuigenbelasting voor auto's die door een niet-Griekse verhuurder aan Griekse ingezetenen worden geleased of verhuurd, niet heeft gewijzigd.

Volgens de Griekse wetgeving is de volledige motorrijtuigenbelasting verschuldigd wanneer een in Griekenland verblijvende klant een voertuig leaset of huurt van een verhuurder die in een andere lidstaat gevestigd is. Griekenland heeft de kwestie van de grensoverschrijdende leasing en verhuur van auto's in zijn wetgeving niet aangepakt en daarmee de rechtspraak van het Europees Hof van Justitie hierover genegeerd (zie zaken C-451/99, Cura Anlagen, en C-91/10, VAV Autovermietung), krachtens welke de belasting in het geval van grensoverschrijdende leasing of verhuur evenredig moet zijn aan de duur van het gebruik van het voertuig. Dit kan grensoverschrijdende activiteiten belemmeren en is in strijd met de beginselen van het vrij verrichten van diensten, die in de verdragen zijn verankerd.

(meer informatie: IP/14/2134 - Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Belastingen: de Commissie daagt SPANJE voor het Hof van Justitie van de Europese Unie wegens discriminerende fiscale behandeling van investeringen in bepaalde buitenlandse obligaties

De Europese Commissie heeft besloten Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen om ervoor te zorgen dat de Spaanse wetgeving, de successie- en schenkingsbelasting van het Territorio Histórico de Bizkaia, strookt met de EU-wetgeving.

De successie- en schenkingsbelasting van de Territorios Históricos de Alava y Bizkaia bepaalt dat voor de emissie van overheidsschuld door de plaatselijke besturen ( la Comunidad Autónoma del País Vasco, de Diputaciones Forales of de Entidades Locales Territoriales de los tres Territorios Históricos) een preferentiële successiebelastingsregeling geldt, die niet geldt voor de emissie van vergelijkbare titels in andere EU-/EER-staten. Deze verschillende fiscale behandeling houdt een discriminatie in ten aanzien van investeringen in emissies van overheidsschuld door andere EU-lidstaten i of EER-staten.

(meer informatie: IP/14/2135 - Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Belastingen: de Commissie daagt SPANJE voor het Hof van Justitie van de Europese Unie wegens discriminerende fiscale behandeling van investeringen in niet-ingezeten vennootschappen

De Europese Commissie heeft besloten Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen om ervoor te zorgen dat de Spaanse wetgeving inzake de belastingen op investeringen in niet-ingezeten vennootschappen met de EU-wetgeving strookt.

Volgens de Spaanse wetgeving is de fiscale behandeling van dividenden uit buitenlandse bron (d.w.z. dividenden die door een niet-ingezeten vennootschap aan een Spaanse vennootschap worden uitgekeerd) omslachtiger dan de fiscale behandeling die geldt voor dividenden die door een ingezeten vennootschap worden uitgekeerd (d.w.z. dividenden die worden uitgekeerd door ingezeten vennootschappen). Bijgevolg moet een Spaanse vennootschap die van het belastingvoordeel wil profiteren aan meer voorwaarden voldoen wanneer zij investeert in een niet-ingezeten vennootschap (bijvoorbeeld wat de omvang van de inkomsten en het niveau van aandeelhoudersparticipatie betreft) dan wanneer zij investeert in een ingezeten vennootschap. In andere gevallen is het belastingvoordeel voor dividenden uit binnenlandse bron dan weer niet beschikbaar voor dividenden uit buitenlandse bron.

(meer informatie: IP/14/2136 - Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Milieu: de Commissie daagt SPANJE voor het Hof wegens afvalwaterverwerking die een risico voor de volksgezondheid inhoudt

De Europese Commissie daagt Spanje voor het Hof wegens het niet garanderen van een behoorlijke afvalwaterverwerking. In de EU moeten lidstaten beschikken over geschikte systemen voor het opvangen en zuiveren van stedelijk afvalwater, aangezien ongezuiverd water risico's inhoudt voor de menselijke gezondheid, de binnenwateren en het mariene milieu. Spanje werd in 2003 voor het eerst gewaarschuwd over dit specifieke geval, dat gebieden met een bevolkingsequivalent van meer dan 10 000 mensen betreft. Hoewel bepaalde problemen ondertussen zijn opgelost, zag de Commissie zich op aanbeveling van Commissaris Vella Karmelu i, die bevoegd is voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, door de trage vooruitgang genoopt de zaak aanhangig te maken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

(meer informatie: IP/14/2129- Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Belastingen: de Commissie daagt IERLAND voor het Hof van Justitie van de Europese Unie wegens de incorrecte toepassing van de regels inzake gemerkte brandstof

De Europese Commissie heeft besloten Ierland voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen omdat dit land de regels betreffende het merken van brandstoffen voor fiscale doeleinden niet correct toepast.

Krachtens de EU-regels betreffende het merken van brandstoffen voor fiscale doeleinden moeten brandstoffen waarvoor een verlaagd belastingtarief geldt, worden gemerkt met een kleurstof. Zo mogen vissersvaartuigen brandstof gebruiken waarvoor een lager belastingtarief geldt, maar particuliere boten moeten brandstof gebruiken waarvoor het normale tarief geldt. Momenteel schendt Ierland het EU-recht doordat het toestaat dat gemerkte brandstof wordt gebruikt voor particuliere pleziervaartuigen. Bijgevolg is het particuliere pleziervaartuigen niet alleen toegestaan voor vissersvaartuigen bedoelde brandstof te gebruiken, maar lopen zij bovendien het risico van zware boeten wanneer zij naar een andere lidstaat reizen en de boot door de plaatselijke autoriteiten wordt gecontroleerd.

(meer informatie: IP/14/2138 - Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

2. Met redenen omklede adviezen

  • Milieu: de Commissie verzoekt BELGIË, SPANJE, HONGARIJE en CYPRUS de EU-regels inzake de zwaveluitstoot van schepen om te zetten

De Europese Commissie verzoekt België, Spanje, Hongarije en Cyprus details te verstrekken over de omzetting van de EU-wetgeving betreffende het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen in hun nationale recht, een verplichting waaraan op 18 juni 2014 had moeten zijn voldaan. Zwaveldioxide is een van de belangrijkste oorzaken van de verzuring en kan negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. De herziene wetgeving inzake het zwavelgehalte van vloeibare brandstoffen heeft tot doel de uitstoot van deze luchtverontreinigende stof te beperken door maximumzwavelgehalten voor zware stookolie en gasolie vast te stellen. Hierbij worden nieuwe door de Internationale Maritieme Organisatie vastgestelde normen in de EU-wetgeving opgenomen om te garanderen dat deze naar behoren en op een geharmoniseerde wijze in alle EU-lidstaten worden gehandhaafd. Nadat België, Spanje, Hongarije en Cyprus de oorspronkelijke termijn hadden laten verstrijken, heeft de Commissie hen op 22 juli 2014 een aanmaningsbrief toegezonden. De Commissie verstuurt nu een met redenen omkleed advies. Indien de betrokken lidstaten niet binnen twee maanden reageren, kunnen de zaken worden voorgelegd aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Verkeersveiligheid: de Commissie verzoekt BULGARIJE, CYPRUS, LUXEMBURG en SLOVENIË de EU-regels inzake de uitwisseling van informatie over verkeersovertredingen toe te passen

De Europese Commissie heeft Bulgarije, Cyprus, Luxemburg en Slovenië vandaag verzocht de richtlijn inzake de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen volledig om te zetten.

Krachtens Richtlijn 2011/82/EU, die betrekking heeft op overtredingen zoals rijden met een te hoge snelheid en rijden onder invloed van drank, kunnen bestuurders uit de EU worden geïdentificeerd en bijgevolg worden vervolgd voor overtredingen in een andere lidstaat dan die waar hun voertuig is ingeschreven. De lidstaat waar de overtreding werd begaan, beslist over de follow-up.

De uiterste datum voor omzetting van de richtlijn in nationale wetgeving was 7 november 2013. Niet-omzetting zal leiden tot een niet-consequente toepassing van de wetgeving in de EU, wat nadelige gevolgen zal hebben voor de verkeersveiligheid. Bulgarije, Cyprus en Luxemburg hebben de Commissie tot nu toe niet in kennis gesteld van uitvoeringsmaatregelen. Slovenië heeft alleen kennisgeving gedaan van een gedeeltelijke omzetting van de richtlijn. Daarom brengt de Commissie nu een met redenen omkleed advies uit (de tweede stap in de EU-inbreukprocedure). Indien binnen twee maanden geen kennisgeving wordt gedaan van de maatregelen, kan de Commissie besluiten om Bulgarije, Cyprus, Luxemburg en Slovenië voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.

In mei heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat Richtlijn 2011/82/EU op de rechtsgrondslag "transport" en niet "politiesamenwerking" gebaseerd moet zijn. De regels blijven voor alle EU-lidstaten gelden tot de inwerkingtreding - binnen een redelijke termijn - van een nieuwe richtlijn met een gecorrigeerde rechtsgrondslag.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Milieu: de Commissie verzoekt OOSTENRIJK, DUITSLAND en SLOWAKIJE luchtverontreiniging aan te pakken

Oostenrijk, Duitsland en Slowakije beschermen de bevolking niet afdoende tegen vervuiling door fijn stof (PM10). Deze kleine deeltjes kunnen astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte veroorzaken. Zij zijn afkomstig van emissies door de industrie, het verkeer en de verwarming van woningen. Krachtens de EU-wetgeving moeten de lidstaten de blootstelling van hun burgers aan deze deeltjes beperken door specifieke grenswaarden vast te stellen die in elke luchtkwaliteitszone moeten worden nageleefd. Uit de recentste verslagen van de lidstaten blijkt dat de dagelijkse grenswaarde voor PM10 in bepaalde zones in deze landen nog steeds wordt overschreden.

In Oostenrijk zijn de PM10-niveaus te hoog in de zone Graz, en in Duitsland in de zones Stuttgart en Leipzig. In Slowakije wordt de dagelijkse grenswaarde voor PM10 in zes zones overschreden: Bratislava, Banskobystrický kraj, Košice, Žilinský kraj en Košický kraj. De Commissie meent dat de betrokken landen de sinds 2005 vereiste maatregelen om de volksgezondheid te beschermen niet hebben genomen en verzoekt hen vooruitziend, snel en doeltreffend te handelen om de periode van niet-naleving zo kort mogelijk te houden. De vandaag gezette stap, technisch gezien een met redenen omkleed advies, volgt op aanvullende aanmaningsbrieven die op 22 februari 2013 aan Slowakije en op 26 april 2013 aan Oostenrijk en Duitsland werden verzonden. Als de betrokken lidstaten niet reageren, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Regelgevingsnormen voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen: de Commissie dringt er bij LETLAND, POLEN en SPANJE op aan kennisgeving te doen van de volledige naleving van de regels

Vandaag heeft de Europese Commissie Letland, Polen en Spanje formeel verzocht om kennis te geven van de maatregelen die zij hebben genomen om Richtlijn 2011/61/EU inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen volledig na te leven. Deze richtlijn brengt een breed en doeltreffend regelgevings- en toezichtskader tot stand voor beheerders van alternatieve beleggingsregelingen die voor professionele beleggers bedoeld zijn. De geharmoniseerde Europese normen voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen hebben tot doel hun activiteiten en de fondsen die zij beheren, voor beleggers en overheidsdiensten transparanter te maken. Letland heeft de richtlijn gedeeltelijk omgezet, maar de Commissie heeft nog geen kennisgeving ontvangen van de naleving van belangrijke maatregelen met betrekking tot bepaalde regels die van toepassing zijn op de vergunningverlening aan beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen, belangenconflicten, regels voor bewaarders en toezicht. Tot nu toe hebben Polen en Spanje deze richtlijn nog niet volledig in nationaal recht omgezet, hoewel zij dat uiterlijk 22 juli 2013 moesten doen. Zij hebben nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen waarbij Richtlijn i 2011/61/EU volledig wordt nageleefd. Indien zij nalaten kennis te geven van passende maatregelen, kan de Commissie de zaken aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Energie-efficiëntie: BULGARIJE en HONGARIJE wordt verzocht de EU-wetgeving inzake energie-efficiëntie volledig om te zetten

De Commissie heeft Bulgarije en Hongarije vandaag formeel verzocht toe te zien op de volledige omzetting van de richtlijn betreffende energie-efficiëntie ( Richtlijn 2012/27/EU). In het kader van deze richtlijn moeten de lidstaten tussen 1 januari 2014 en 31 december 2020 bepaalde energiebesparingen realiseren. Dat moet gebeuren door gebruik te maken van verplichtingsregelingen voor energie-efficiëntie of andere doelgerichte beleidsmaatregelen om een verbetering van de energie-efficiëntie in huishoudens, industrie en vervoer te stimuleren. Andere vereisten zijn onder meer vierjaarlijkse energie-audits voor grote ondernemingen, meer rechten voor de consument wat meteropneming en facturatie van zijn energieverbruik betreft, renovatie van jaarlijks minstens 3 % van de gebouwen van de centrale overheid en energie-efficiënte overheidsaankopen.

De Commissie heeft Bulgarije en Hongarije een met redenen omkleed advies gestuurd, met het verzoek haar in kennis te stellen van alle door hen genomen maatregelen voor de omzetting van de richtlijn, die uiterlijk op 5 juni 2014 in nationaal recht had moeten zijn omgezet. Indien de lidstaten niet binnen twee maanden aan hun wettelijke verplichtingen voldoen, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie. In juli 2014 heeft de Commissie inbreukprocedures ingeleid tegen 24 lidstaten (alle behalve Cyprus, Italië, Malta en Zweden) die de Commissie niet in kennis hadden gesteld van alle nationale maatregelen tot omzetting van de richtlijn in nationaal recht. Meer informatie: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/eed/eed_en.htm

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - Tel.: +32 229-56186)

  • Rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg: de Commissie verzoekt NEDERLAND en PORTUGAL kennisgeving te doen van de volledige omzetting van regels inzake grensoverschrijdende gezondheidszorg

Vandaag heeft de Europese Commissie Nederland formeel verzocht kennis te geven van de volledige omzetting van Richtlijn betreffende grensoverschrijdende gezondheidszorg 2011/24/EU betreffende grensoverschrijdende gezondheidszorg. In deze richtlijn zijn de rechten van patiënten neergelegd om gezondheidszorg te kunnen ontvangen in een andere lidstaat en een verzoek om terugbetaling hiervan in te dienen in het thuisland. Voorts worden gezondheidsstelsels en zorgaanbieders verplicht ervoor te zorgen dat patiënten de nodige informatie krijgen om een weloverwogen keuze te kunnen maken over hun behandeling. Nederland en Portugal hebben de richtlijn gedeeltelijk omgezet.

De genoemde lidstaten hebben de richtlijn echter nog steeds niet volledig in nationaal recht omgezet, hoewel zij dat uiterlijk op 25 oktober 2013 hadden moeten doen. Zij hebben nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen waarbij Richtlijn 2011/24/EU volledig wordt toegepast. Blijft de kennisgeving van adequate maatregelen achterwege, dan kan de Commissie de zaken voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel. +32 295 6172)

  • Milieu: de Commissie verzoekt BULGARIJE de blootstelling van de burgers aan zwaveldioxide te beperken

De Europese Commissie dringt er bij Bulgarije op aan de gehalten aan zwaveldioxide (SO 2) in de lucht te beperken. Zwaveldoxide is een door industriële installaties uitgestoten luchtverontreinigende stof die ademhalingsproblemen kan veroorzaken en cardiovasculaire aandoeningen kan verergeren. De inbreuk betreft de niet-naleving door Bulgarije van de richtlijn betreffende de luchtkwaliteit, die lidstaten ertoe verplicht zowel de uur- als de daggrenswaarden voor blootstelling na te leven, en luchtkwaliteitsplannen op te stellen waarbij passende maatregelen worden vastgesteld om de gehalten aan SO 2 te beperken. Minstens sinds 2007 werden de burgers in twee zones, één in het zuidwesten en de andere in het zuidoosten van het land, aan te hoge SO 2-niveaus blootgesteld. Hoewel de maatregelen die in de zuidwestelijke zone werden genomen om de grenswaarden te halen, voldoende doeltreffend waren om in 2013 aan de EU-wetgeving te voldoen, zijn de niveaus van schadelijke verontreinigende stoffen nog steeds te hoog in de zuidoostelijke zone, waardoor de menselijke gezondheid nog steeds schade wordt berokkend.

Met de vandaag gezette stap, technisch gezien een aanvullend met redenen omkleed advies, verzoekt de Commissie Bulgarije vooruitziend, snel en doeltreffend te handelen om de periode van niet-naleving zo kort mogelijk te houden. Als Bulgarije niet binnen twee maanden reageert, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Gemeenschappelijk Europees Luchtruim: de Commissie verzoekt BULGARIJE sancties in te stellen tegen luchtvaartmaatschappijen die de EU-regels inzake het beheer van het verkeer niet naleven

De Europese Commissie heeft Bulgarije officieel verzocht de nodige regels vast te stellen om in sancties te voorzien in geval van niet-naleving van Verordening i (EU) nr. 255/2010. De verordening stelt gemeenschappelijke regels inzake de regeling van luchtverkeersstromen in de EU vast. Krachtens deze verordening moeten luchtvaartmaatschappijen de aan hen toegekende vliegplannen en luchthavenslots naleven, en moeten de lidstaten sancties bij overtreding vaststellen. Een nationaal sanctiesysteem is noodzakelijk om misbruik van vliegplannen, meervoudige vliegplannen en het misbruik van luchthavenslots te bestrijden. Deze praktijken maken het luchtverkeersbeheer minder doeltreffend en hebben negatieve gevolgen voor de exploitanten (brandstofkosten, vertragingen) en voor het milieu.

De nationale wetgeving moest tegen september 2011 zijn vastgesteld, maar tot nu toe heeft Bulgarije dit niet gedaan. Het verzoek werd toegestuurd in de vorm van een met redenen omkleed advies in het kader van de EU‑inbreukprocedures. Bulgarije heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen die het heeft genomen om deze verordening toe te passen. Anders kan de Commissie beslissen Bulgarije voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Milieu: de Commissie verzoekt CYPRUS EU-regels betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur om te zetten

De Europese Commissie verzoekt Cyprus om details over de omzetting van de EU-wetgeving betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in zijn nationale recht, een verplichting waaraan op 14 februari 2014 had moeten zijn voldaan. De nieuwe AEEA-richtlijn vervangt en actualiseert oudere regels inzake afgedankte elektrische en elektronische apparatuur en beoogt de negatieve gevolgen van de productie en het beheer van AEEA voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen of te beperken. Zij beoogt eveneens de efficiëntie te verbeteren en de gevolgen in het algemeen van het gebruik van hulpbronnen te beperken, en zodoende tot duurzame ontwikkeling bij te dragen. Aangezien Cyprus die oorspronkelijke termijn heeft laten verstrijken, is op 31 maart 2014 een aanmaningsbrief verstuurd. De Commissie verstuurt nu een met redenen omkleed advies; indien Cyprus niet binnen twee maanden reageert, kan de zaak worden voorgelegd aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Vervoer over de weg: de Commissie verzoekt CYPRUS zijn nationale elektronische register van wegvervoerondernemingen te koppelen aan die van de andere EU-landen i

De Commissie dringt er bij de Republiek Cyprus op aan zijn nationale elektronische register van wegvervoerondernemingen via het Europees elektronische register van wegvervoerondernemingen (ERRU) aan de registers van andere lidstaten te koppelen. Het ERRU moet de uitwisseling van informatie over vervoersmanagers die ongeschikt werden verklaard en over ernstige overtredingen door vervoerders in een andere lidstaat dan die waar zij gevestigd zijn, vergemakkelijken. Krachtens Verordening (EG) nr. 1071/2009 moesten de lidstaten erop toezien dat hun nationale elektronische registers van wegvervoerondernemingen uiterlijk op 31 december 2012 onderling gekoppeld waren en in de hele Unie toegankelijk waren, en dat heeft Cyprus tot nu toe niet gedaan. Het niet onderling koppelen van het nationale register via het ERRU brengt de werking van het hele systeem in het gedrang, alsook de realisatie van het belangrijkste doel ervan, namelijk de bevordering van de handhaving van de EU-regels in het wegvervoer.

Derhalve heeft de Commissie vandaag besloten de Republiek Cyprus een met redenen omkleed advies te sturen. Cyprus heeft nu twee maanden de tijd om de maatregelen te nemen om aan het verzoek van de Commissie te voldoen. Indien het dat niet doet, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Luchtvaart: de Commissie verzoekt DUITSLAND passend toezicht op de beveiligingscontroles in luchthavens te garanderen

De Europese Commissie heeft Duitsland formeel verzocht geregeld toezicht te garanderen op alle maatregelen voor de beveiliging van de luchtvaart op Duitse luchthavens. Verordening (EU) nr. 300/2008 stelt de minimumfrequentie en de reikwijdte van de controles door de nationale autoriteiten vast. Dit toezicht is nodig om mogelijke terkortkomingen in de toepassing van de beveiligingsmaatregelen snel te kunnen detecteren en corrigeren, en te garanderen dat luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en andere entiteiten de gemeenschappelijke EU-normen naleven.

Bij een inspectie door de Commissie is gebleken dat de nationale autoriteiten onvoldoende toezicht hielden op een aantal beveiligingsmaatregelen. De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als de Commissie binnen twee maanden geen bevredigend antwoord ontvangt, kan zij Duitsland voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Milieu: de Commissie verzoekt GRIEKENLAND verslag uit te brengen over natuurinstandhoudingsmaatregelen

De Europese Commissie verzoekt Griekenland het verslag op te stellen over de toepassing van de maatregelen die het in het kader van de habitatrichtlijn heeft genomen met het oog op de instandhouding of het herstel van natuurlijke habitats en wilde soorten. Krachtens de EU-wetgeving moesten de lidstaten hun respectieve verslag uiterlijk in juni 2013 indienen, zodat de Commissie zich een totaalbeeld zou kunnen vormen van de situatie in de hele EU alvorens haar eigen verslag op te stellen. Aangezien Griekenland de enige lidstaat is die het verslag niet heeft opgesteld of meegedeeld, is op 31 maart 2014 een schriftelijke aanmaning verstuurd. Volgens het antwoord van Griekenland werd het verslag nog niet opgesteld. Bijgevolg stuurt de Commissie nu een met redenen omkleed advies. Als Griekenland niet binnen twee maanden reageert, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Energieprestatie van gebouwen: GRIEKENLAND wordt verzocht zijn verplichtingen in het kader van de EU-wetgeving inzake de energieprestatie van gebouwen na te komen

Vandaag heeft de Commissie Griekenland formeel verzocht maatregelen te nemen om zijn verplichtingen krachtens de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen ( Richtlijn 2010/31/EU) volledig na te komen. Krachtens deze richtlijn moeten de lidstaten minimumeisen voor de energieprestatie van gebouwen en onderdelen van gebouwen vaststellen, de kostenoptimale energie‑efficiëntieniveaus berekenen om dit te bereiken, en de Commissie van deze informatie kennisgeving doen. Dit is een cruciaal aspect van de richtlijn, aangezien daarbij de minimumeisen inzake energieprestatie worden vastgesteld waaraan nieuwe en gerenoveerde gebouwen moeten voldoen. De oorspronkelijke deadline van 30 juni 2012 voor kennisgeving van dit verslag aan de Commissie werd verlengd tot 21 maart 2013, teneinde rekening te houden met de bekendmaking van Gedelegeerde Verordening nr. 244/2012 van de Commissie over de kostenoptimale methodologie. De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies in het kader van de EU-inbreukprocedure. Indien Griekenland over twee maanden nog niet aan zijn wettelijke verplichtingen heeft voldaan, kan de Commissie deze lidstaat voor het Hof van Justitie dagen. Meer informatie: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/buildings/buildings_en.htm

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - Tel.: +32 229-56186)

  • De Commissie dringt er bij FINLAND op aan dat het in daadwerkelijke toegang tot de rechter voorziet bij weigering/nietigverklaring/intrekking van een visum.

Vandaag heeft de Commissie er bij Finland formeel op aangedrongen dat het de nodige maatregelen zou nemen om te garanderen dat het beroep tegen een beslissing over de weigering, nietigverklaring of intrekking van een visum ook toegang tot de rechter inhoudt.

De visumcodeverordening stelt de procedures en voorwaarden vast voor de afgifte van visa voor korte verblijven en luchthaventransit. Krachtens deze verordening moeten de lidstaten voorzien in een recht van beroep tegen een weigering, nietigverklaring of intrekking van een visum. Daarenboven moeten de lidstaten krachtens het EU-Verdrag voorzien in de nodige rechtsmiddelen om daadwerkelijke rechtsbescherming op de onder het recht van de Unie vallende gebieden te verzekeren, en kent het Handvest van de grondrechten i van de Europese Unie i eenieder wiens door het recht van de Unie gewaarborgde rechten en vrijheden zijn geschonden, het recht op een doeltreffende voorziening in rechte toe.

De Finse nationale wetgeving voorziet uitsluitend in de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij buitengerechtelijke administratieve autoriteiten. De Commissie is evenwel van mening dat de visumcode onderdanen van derde landen het recht op een niet-willekeurige behandeling van hun visumaanvraag verleent, en dat dit recht moet worden beschermd via een gerechtelijke beroepsprocedure.

Derhalve heeft de Commissie vandaag besloten Finland een met redenen omkleed advies te sturen. Finland heeft nu twee maanden de tijd om de maatregelen te nemen om aan het verzoek van de Commissie te voldoen. Indien het dat niet doet, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie. Vorige maand heeft de Commissie op dezelfde gronden een met redenen omkleed advies gericht aan Tsjechië, Estland, Polen en Slowakije.

( meer informatie: Natasha Bertaud - Tel.: +32 229-67456)

  • Milieu: de Commissie verzoekt ITALIË niet langer toe te laten dat vogels met netten worden gevangen om deze als levende lokvogels te gebruiken

De Europese Commissie dringt er bij Italië op aan een einde te maken aan de toepassing van niet-selectieve methoden om op grote schaal wilde vogels te vangen, zoals met de netten die bij de vogelrichtlijn verboden zijn. Reeds jarenlang is het in een aantal Italiaanse regio's toegelaten en gangbaar bepaalde vogelsoorten (Columba palumbus, Turdus pilaris, Turdus philomelos, Turdus iliacus, Turdus merula, Vanellus vanellus, Alauda arvensis) met netten te vangen, om deze als levende lokvogels te gebruiken. In februari 2014 heeft de Commissie Italië een aanmaningsbrief gestuurd, waarin zij er bij Italië op aandrong deze verboden methode om vogels te vangen een halt toe te roepen, en waarin zij concludeerde dat niet aan de voorwaarden voor afwijkingen is voldaan.

Aangezien Italië niet is opgetreden tegen de inbreuken op de EU-wetgeving door onwettige door regio's verleende vergunningen, die nog steeds gelden, heeft de Commissie besloten een met redenen omkleed advies toe te zenden. Italië heeft twee maanden de tijd om alle nodige maatregelen te nemen om de naleving te garanderen. Als het dat niet doet, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

  • Havens: de Commissie verzoekt LITOUWEN te garanderen dat de EU-regels inzake vrijheid van vestiging worden toegepast op huurcontracten voor havengronden

De Europese Commissie heeft Litouwen officieel verzocht erop toe te zien dat bij huurcontracten voor havengronden de EU-regels inzake vrijheid van vestiging worden nageleefd. De EU-regels voorzien in de verplichting om voor de toewijzing van de contracten open, transparante en niet-discriminerende procedures te organiseren. De huidige Litouwse wetgeving voorziet evenwel in een uitzondering op deze regel wanneer de gebruiker van de grond (de huurder) op die grond gebouwen of structuren heeft verworven. Litouwen wordt verzocht deze uitzondering af te schaffen. Wanneer een open toewijzingsprocedure wordt verhinderd, kunnen andere geïnteresseerde ondernemingen dan de onderneming die de grond momenteel gebruikt, zich niet in Litouwse havens vestigen.

Het verzoek werd toegezonden in de vorm van een met redenen omkleed advies. Litouwen moet de Commissie binnen twee maanden informeren over de maatregelen die het heeft genomen om de EU-wetgeving volledig na te leven. Anders kan de Commissie beslissen Litouwen voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • De Commissie verzoekt FRANKRIJK een einde te maken aan de discriminatie op het gebied van beroepsinkomsten

De Europese Commissie heeft Frankrijk officieel verzocht de regels te wijzigen die het toepast op andere beroepsinkomsten dan lonen. In Frankrijk wordt de belastinggrondslag voor deze inkomsten (de categorie industriële en commerciële winst, niet-commerciële winst of landbouwwinst) verhoogd met 25 %, behalve wanneer het inkomsten uit Franse bron betreft en de belastingplichtige een beroep doet op de diensten van een Centre de Gestion Agréé (CGA) of een geconventioneerde accountant die in Frankrijk gevestigd zijn. Wanneer deze inkomsten afkomstig zijn uit een andere EU-lidstaat of staat die partij is bij de EER-overeenkomst, wordt de verhoging steeds toegepast.

De Commissie meent dat de Franse belastingregels indruisen tegen de vrijheid van vestiging waarin artikel 49 VWEU en artikel 31 van de EER-overeenkomst voorzien. Frankrijk wordt dan ook verzocht zijn wetgeving te wijzigen.

De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als de voorschriften niet binnen twee maanden worden aangepast, kan zij de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

(meer informatie: Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Passagiersrechten: de Commissie verzoekt PORTUGAL de regels voor treinreizigers ten volle te handhaven

De Europese Commissie heeft Portugal verzocht om de nodige maatregelen vast te stellen voor de correcte toepassing van de rechten en verplichtingen van reizigers in het treinverkeer (Verordening (EU) nr. 1371/2007). Portugal heeft nog niet voorzien in passende sancties met het oog op volledige naleving van de verordening. De verordening stelt de rechten van reizigers in het treinverkeer in de EU vast en is van kracht sinds 3 december 2009. De lidstaten waren wettelijk verplicht de verordening uiterlijk 3 juni 2010 correct toe te passen. Het verzoek heeft de vorm van een met redenen omkleed advies in het kader van de EU-inbreukprocedure. Portugal heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen die het heeft genomen om deze verordening correct toe te passen. Anders kan de Commissie beslissen Portugal voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

  • Belastingen: de Commissie verzoekt ROEMENIË een einde te maken aan de discriminerende fiscale behandeling van niet-ingezeten personen die inkomsten uit Roemenië ontvangen

De Commissie heeft Roemenië verzocht zijn regels voor de belasting van inkomsten uit activiteiten als zelfstandige van niet-ingezeten personen te wijzigen. De Europese Commissie meent dat deze regels een beperking vormen van de vrijheid van dienstverlening en van het vrije verkeer van kapitaal in de interne markt. Momenteel kunnen ingezeten personen met vergelijkbare inkomsten de met die inkomsten verband houdende bedrijfskosten in mindering brengen. Zo worden slechts de netto-inkomsten belast. Personen die in een andere EU-/EER-staat gevestigd zijn en geen vaste woonplaats hebben in Roemenië, genieten echter geen dergelijke aftrek en worden belast op de bruto-inkomsten die zij uit Roemenië ontvangen.

De Commissie ziet geen geldige reden voor deze zwaardere belasting van de inkomsten van personen die in een andere EU-/EER-staat gevestigd zijn en beschouwt deze als een discriminatie en een beperking van de vrijheid van dienstverlening en het vrije verkeer van kapitaal, zoals uitgelegd door het Hof van Justitie (zaken C-234/01, Gerritse, C-290/04, FKP Scorpio, en C-345/04, Centro Equestre).

De Commissie heeft Roemenië dan ook verzocht zijn regels aan de EU-wetgeving aan te passen. Het verzoek wordt gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als zij binnen twee maanden geen bevredigend antwoord ontvangt, kan de Commissie de zaak bij het Hof van Justitie van de Europese Unie aanhangig maken.

(meer informatie: Daniel Rosario - Tel.: +32 229-56185)

  • Veiligstelling van de gaslevering: ROEMENIË wordt verzocht de EU‑regels na te leven

De Commissie heeft Roemenië formeel verzocht de EU-regels inzake de veiligstelling van de gaslevering ten volle na te leven. Verordening (EU) nr. 994/2010 betreffende de veiligstelling van de gaslevering in de EU moet garanderen dat de lidstaten goed voorbereid zijn om mogelijke verstoringen van de levering het hoofd te bieden. Daarom moeten de lidstaten grensoverschrijdende bidirectionele gasstromen mogelijk maken en vooraf preventieve actieplannen en noodplannen opstellen. De Europese Commissie heeft Roemenië vandaag een met redenen omkleed advies toegezonden.

Tot nu toe heeft Roemenië de Commissie niet in kennis gesteld van de vaststelling van een preventief actieplan en een noodplan zoals de verordening betreffende de veiligstelling van de gaslevering voorschrijft. Het heeft de Commissie evenmin ingelicht over zijn beslissingen inzake bidirectionele gasstromen. De respectieve autoriteiten in de lidstaten moesten uiterlijk op 3 december 2012 een preventief actieplan en een noodplan hebben vastgesteld. De beslissingen inzake bidirectionele gasstromen moesten uiterlijk op 3 september 2012 zijn genomen. Roemenië heeft nu twee maanden de tijd om zijn verplichtingen na te komen. Anders kan de Commissie beslissen de zaak aanhangig te maken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Meer informatie over de stresstests voor de continuïteit van de energievoorziening: http://ec.europa.eu/energy/stress_tests_en.htm

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - Tel.: +32 229-56186)

MEMO/14/2130

 

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail