Paus Franciscus richt zich in het Parlement tot "alle Europese burgers"
POPE FRANCIS during his wednesday general audience in St. Peter's Square at the Vatican - ©BELGAIMAGE/ZUMAPRESS/E.Inetti
In zijn toespraak tot het Europees Parlement op dinsdag heeft Paus Franciscus de nadruk gelegd op het beschermen van de menselijke waardigheid. Immigratie, milieubescherming en het bevorderen van de mensenrechten vormden de hoofdpunten in de toespraak van de kerkvorst, die Europa opriep "zijn goede kanten te herontdekken."
Even daardoor stelde parlementsvoorzitter Martin Schulz in zijn openingstoespraak dat burgers op zowel Europees als nationaal niveau hun vertrouwen in de politiek aan het verliezen zijn. Volgens de heer Schulz "kunnen instituties niet zonder deze steun en daarom moeten we samen dit vertrouwen terugwinnen."
De heer Schulz benadrukte daarnaast de "gemeenschappelijke doelen" van de EU en de katholieke kerk zoals het bevorderen van "waarden als tolerantie, respect, gelijkheid, solidariteit en vrede." De Europese Unie draait volgens de parlementsvoorzitter om "binding en samenwerking en niet om uitsluiting en conflict."
Menselijke waardigheid
Paus Franciscus wilde met zijn toespraak "een boodschap van hoop en bemoediging" overbrengen aan de Europese burgers. Hij stelde dat de menselijke waardigheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij de Europese wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens sprak hij zijn waardering uit over "de centrale rol die mensenrechten innemen zowel binnen de EU als in de relatie tussen de EU en andere landen."
De Paus herinnerde het Parlement aan "de verplichting om het democratische idee levend te houden voor de volkeren van Europa." Democratieën mogen volgens de kerkvorst niet "bezwijken onder de druk van specifieke belangen die tegen het algemeen belang ingaan." Paus Franciscus benadrukte daarnaast dat beleidsmakers werkgelegenheid moeten creëren, maar tegelijkertijd ook de "waardigheid van werk" intact moeten houden door afspraken over goede arbeidsomstandigheden.
Milieu en immigratie
Europa heeft volgens de Paus "altijd voorop gelopen op het gebied van ecologische verantwoordelijkheid door respect te hebben voor het milieu." Hij wees in zijn toespraak onder meer op het tegengaan van verspilling en verschaffen van voedsel aan diegene die het nodig hebben.
Ook kaartte de Paus bij de Parlementariërs het onderwerp van migratie aan. Hij stelde dat "de Middellandse Zee geen kerkhof mag worden" en dat mensen die per boot in Europa aankomen "assistentie en acceptatie" nodig hebben. Europa kan het immigratieprobleem volgens de kerkvorst alleen aanpakken "als het zijn eigen culturele identiteit kan hervinden."
Watch the video recording of the address and check our live Twitter coverage at @EuroParlPress (links on the right)
Note to editors
The Pope was invited by President Schulz, on behalf of the European Parliament, when he paid an official visit to the Vatican on 11 October 2013. This is the first visit to the Parliament by a sovereign pontiff in 26 years. Last time was in 1988, when Pope Jean Paul II delivered an address to Parliament, just one year before the fall of the Berlin Wall.
The Pope arrived at the European Parliament in Strasbourg at around 10.30 and was received by President Schulz, with a welcoming ceremony comprising the two anthems and a flag raising ceremony. After the ceremony, President Schulz introduced the Pope to the members of the Bureau and Conference of Presidents of the EP. The Pope continued his visit to the Council of Europe.
The European Parliament is the only directly-elected EU body and one of the largest democratic assemblies in the world. Its 751 Members represent the EU's 500 million citizens. They are elected once every five years by voters from across the 28 Member States.
REF. : 20141121IPR79832
Bijgewerkt op: ( 25-11-2014 - 15:23)