Drie decennia waarnemingsmissies van het EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 november 2014, 12:37.

Hoe donkerder de kleur van een land, des te meer EP-delegatis dat land hebben bezocht. In de kaart is de aanstaande waarnemingsmissie aan Moldavie al opgenomen.

Dit jaar is het Parlement 30 jaar betrokken bij verkiezingswaarneming. Als enige rechtstreeks door de burgers gekozen EU-instelling, is ondersteuning van de democratie in de wereld een prioriteit voor het Parlement. In 2013 zond het Parlement delegaties naar verkiezingen in Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Honduras, Jordanië, Kenia, Madagaskar, Mali, Nepal, Pakistan, Paraguay en Tadzjikistan. Recentelijk nam een aantal leden deel aan missies naar Egypte, Tunesië en Oekraïne.

Sinds 1984 werkt het Parlement aan het versterken van de legitimiteit van nationale electorale processen om het publieke vertrouwen in de verkiezingen in niet-EU-landen te verhogen. Het Parlement kan delegaties sturen van EP- leden om verkiezingen of referenda waar te nemen, op voorwaarde dat de verkiezing op nationaal niveau plaatsvindt, dat de nationale autoriteiten de EU of het Europees Parlement hebben uitgenodigd, en dat een langdurige missie aanwezig is.

De delegaties van het Europees Parlement maken over het algemeen deel uit van een bredere EU-waarnemingsmissie. Waar geen EU-missie aanwezig is, zijn de delegaties van het Parlement geïntegreerd in de missies van het OVSE-Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten.

Oekraïne

Veertien leden van het EP hebben de parlementaire verkiezingen van 26 oktober in Oekraïne waargenomen. De delegatie, onder leiding van de Kroatische christendemocraat Andrej Plenković, concludeerde dat de verkiezingen in lijn te zijn met de internationale normen zijn verlopen.Volgens Plenković is verkiezingswaarneming "een van de beste voorbeelden van de inzet van het Parlement om de ontwikkeling en consolidatie van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten in derde landen te ondersteunen".

Hij zei verder: "De deelname van de leden aan verkiezingswaarnemingsactiviteiten verhoogt de politieke toegevoegde waarde en zichtbaarheid van het Europees Parlement in landen buiten de EU en versterkt de democratische legitimiteit van het verkiezingswaarnemingsproces."

Tunesië

De Duitse christendemocraat Michael Gahler had de leiding over een zevenkoppige delegatie voor toezicht op de parlementsverkiezingen in Tunesië vorige maand. Hij leidde ook een missie naar de Tunesische presidentsverkiezingen op 23 november. "Onze observatie op de grond, onze aanwezigheid op de verkiezingsdag, samen met de lange termijn EU-missie tonen belang dat wij hechten aan het democratisch proces in het betrokken land."

Moldavië

De leden gaven hun toestemming voor een associatieverdrag EU-Moldavië eerder deze maand. Het Parlement zal nu een delegatie van zeven leden naar het land sturen om de parlementaire verkiezingen op 30 november waar te nemen. Het hoofd van die missie, het Sloveense EP-lid Igor Šoltes (De Groenen / EVA), zei: "Parlementaire waarnemingsmissies mogen alleen plaatsvinden in samenwerking met langdurige observatiemissies van internationale organisaties, omdat zij alleen niet effectief kunnen zijn en geen totaalbeeld hebben dat onontbeerlijk is om een evenwichtige evaluatie van het verkiezingsproces mee te delen."

Šoltes vindt dat het de parlementaire missies momenteel ontbreekt aan een follow-up van de verkiezingen. Hij zegt dat de delegaties "ook de periode na de verkiezingen moeten monitoren om ervoor te zorgen dat alle tekorten en de kritische opmerkingen in de eindevaluatie naar behoren worden aangepakt door de autoriteiten van het betrokken land". Hij voegde eraan toe dat de EP-delegaties bij gelegenheid hebben bijgedragen aan het bezweren van spanningen in pre-conflict situaties.

Voor een overzicht van de betrokkenheid van het Parlement bij verkiezingswaarneming, neem een kijkje op onze interactieve kaart hierboven.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20141120STO79702