Europees Parlement steunt associatieverdrag EU-Moldavië
Satellite image of Moldova with the country's flag covering it - ©BELGAIMAGE/IMAGEBROKER/J.Carlile
Het EP heeft donderdag ingestemd met het associatieverdrag i tussen de EU en Moldavië, inclusief een vergaand vrijhandelsakkoord. Het verdrag zorgt wederzijds voor vrij toegang tot de markten en vormt de kern van een diepere politieke en economische verbinding tussen de EU en Moldavië.
Parlementariërs stemden in met het verdrag met 535 stemmen voor, 94 tegen en 44 onthoudingen.
In een bijgevoegde resolutie - aangenomen met 529 voor, 96 tegen en 46 onthoudingen - benadrukte het Parlement dat het tekenen en ratificeren van het verdrag "geen eindpunt betekent" in de betrekkingen tussen de EU en Moldavië.
Rapporteur i Petras Auštrevičius i (ALDE, LT) is tevreden met de ratificatie en noemt het "een duidelijk signaal richting Moldavië na de succesvolle economische en politieke hervormingen. Het verdrag bevestigt de Europese vooruitzichten van Moldavië en toont de vastberadenheid van het land om in de toekomst tot de EU toe te treden." De heer Auštrevičius feliciteerde het Moldavische volk dan ook met deze "historische" gebeurtenis, in het bijzonder met het oog op de "cruciale" parlementsverkiezingen op 30 november.
Parlementariërs benadrukten dat het verdrag volledig moet worden ingevoerd en willen een uitgebreide informatiecampagne over de voordelen voor de Moldavische burgers.
Transnistrië
Het verdrag heeft volgens het Parlement betrekking op het "volledige, internationaal erkende grondgebied van de Moldavische Republiek", waaronder ook de afvallige regio Transnistrië. EP-leden i willen dat de EU een grotere rol gaat spelen in het zoeken naar een oplossing tussen Chisinau en Tiraspol voor de Transnistrië-kwestie.
Rol van Rusland
Het EP benadrukt verder dat de Russische inmenging in Oekraïne mondiale verhouding heeft veranderd en daarmee ook de relatie tussen de EU en Moldavië. Ze riepen Rusland op om te Moldavische territoriale integriteit en de keuze voor Europa i te respecteren. Daarnaast uitten de Parlementariërs teleurstelling over aanhoudend Russisch gebruik van importboycots op Moldavische producten in een poging de regio te destabiliseren en steunen ze maatregelen om de Russische boycots te pareren.
Het vervolg
De nationale parlementen zijn nu aan zet om het verdrag te ratificeren zodat het associatieverdrag officieel in werking treedt. Delen van het verdrag, waaronder de vrijhandelsovereenkomst, zijn al sinds 1 september 2014 van kracht. Moldavië stemde op 2 juli al in met het verdrag.
Procedure: Consent, Non-legislative resolution
REF. : 20141110IPR78124