Cristea: "Europese toekomst voor Moldavië beste garantie voor welvaart en democratie"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 november 2014, 11:53.

Andi Cristea:

Moldavië is het meest recente land op zoek naar nauwere banden met de EU. Op donderdag 13 november gaven de leden goedkeuring aan een associatieverdrag met het land wat de weg vrijmaakt voor meer handel en nauwere samenwerking. We spraken met de Roemeense sociaaldemocraat Andi Cristea, de nieuwe voorzitter van de parlementaire delegatie voor betrekkingen met Moldavië, over hoe nauwere banden beide partijen ten goede zullen komen.

Wat is het belang van het associatieverdrag en het aanhalen van de banden tussen Moldavië en de EU?

Een Europese toekomst is voor Moldavië de beste manier om welvaart en democratie in het land te garanderen. Voor de EU is economische en politieke integratie een manier om mensen, de maatschappij en landen te verenigen. Het Europees Parlement is van mening dat sterkere politieke en economische banden tot voordelen aan beide kanten zullen leiden.

Hoe zal het helpen om goed bestuur en mensenrechten in Moldavië te bevorderen?

De overeenkomst omvat duidelijke stappen en een goed afgebakend kader met de prioriteiten en criteria voor 2014-2016.

Er zijn drie grote prioriteiten: de implementatie van Europese waarden en principes (democratie, de rechtsstaat en de markteconomie); het aanbrengen van verbeteringen op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid, inclusief gegevensbescherming en corruptiebestrijding; nauwere samenwerking op het gebied van de hervorming van het openbaar bestuur.

Hoe moeten we omgaan met Rusland bij het aantrekken van de banden met de landen aan onze oostgrens?

De associatieverdragen met Moldavië, Georgië en Oekraïne zijn positieve overeenkomsten; Ze bieden een kader voor samenwerking en de bevordering van Europese waarden. Een stabieler, veiliger en welvarender Moldavië zou dus ook ten goede moeten komen aan de Russische producenten en investeerders.

De Russische Federatie blijft echter een belangrijke actor. We moeten alle communicatiekanalen met Rusland openhouden en deze tegelijkertijd verstevigen.

REF. : 20141111STO78306