Inbreukenpakket voor oktober: voornaamste beslissingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 16 oktober 2014.
Inbreukenpakket voor oktober: voornaamste beslissingen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

MEMO

Brussel, 16 oktober 2014

Inbreukenpakket i voor oktober: voornaamste beslissingen

 
Inbreukenpakket voor oktober: voornaamste beslissingen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Het maandelijkse pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht i niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen vele sectoren en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.

De Commissie heeft vandaag 140 beslissingen genomen: bij 39 daarvan gaat het om een met redenen omkleed advies en bij 11 om een zaak die bij het Hof van Justitie van de Europese Unie i aanhangig is gemaakt. Hieronder volgt een samenvatting. Voor nadere informatie over inbreukprocedures, zie MEMO/12/12.

De Europese Commissie daagt Nederland voor het Europese Hof van Justitie omdat het de EU-wetgeving betreffende de bescherming van dieren die worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden niet heeft omgezet. Met de wetgeving, die tegen november 2012 in nationaal recht moest zijn omgezet, wil de EU het aantal proefdieren beperken. Waar mogelijk moet voor andere opties worden gekozen. De wetgeving bevat ook minimumnormen voor de huisvesting en verzorging van dieren, en regels voor het gebruik ervan. Daarbij wordt rekening gehouden met criteria zoals pijn, lijden, angst en blijvende schade bij de dieren. De Europese Commissie verzoekt het Hof om een dwangsom van 51 156 EUR per dag totdat de wet is vastgesteld.

(meer informatie: IP/14/1141 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Milieu: Europese Commissie daagt PORTUGAL opnieuw voor Hof wegens ontoereikende afvalwaterbehandeling, vraagt geldboeten

De Europese Commissie daagt Portugal opnieuw voor het Europees Hof van Justitie wegens de ontoereikende omzetting van de richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater . In 2009 besliste het Hof dat Portugal niet voldeed aan zijn verplichting om stedelijk afvalwater op adequate wijze op te vangen, te behandelen en af te voeren. In 7 over het hele land verspreide agglomeraties met meer dan 15 000 inwoners ontbrak het noodzakelijke opvangsysteem, en in 15 ontbrak een deugdelijk behandelingssysteem. Vijf jaar na het arrest van het Hof voldoen twee agglomeraties nog steeds niet aan de EU-normen; deze situatie zal naar verwachting nog verschillende jaren blijven bestaan, waardoor de volksgezondheid gevaar loopt. De Commissie verzoekt daarom om oplegging van een forfaitair bedrag van 4 458 828 EUR en een dwangsom van 20 196 EUR per dag totdat aan de verplichtingen is voldaan.

(meer informatie: IP/14/1142 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

De Europese Commissie heeft beslist Oostenrijk voor het Hof van Justitie te dagen om ervoor te zorgen dat de Oostenrijkse wetgeving inzake vestiging en verblijf de rechten van Turkse werknemers en hun gezinnen volledig garandeert in overeenstemming met het recht van de associatie tussen de EU en Turkije op grond van de Overeenkomst van Ankara.

De Commissie heeft Oostenrijk dienaangaande in april 2014 een met redenen omkleed advies doen toekomen. Oostenrijk bleef bij zijn standpunt, en daarom wordt de zaak nu voor het Hof van Justitie gebracht.

(meer informatie: IP/14/1143 - P. Stano - tel. +32 229-57484 - mobiel +32 460757484)

  • Belastingen: Commissie daagt BELGIË voor EU-Hof van Justitie wegens discriminerende belasting van instellingen voor collectieve belegging

De Europese Commissie heeft besloten om België voor het Hof van Justitie van de EU te dagen wegens de discriminerende fiscale behandeling van instellingen voor collectieve belegging (icb's) die in een andere EU-lidstaat of een EER-land gevestigd zijn. Deze discriminatie belemmert het vrije verkeer van kapitaal en financiële diensten op de eengemaakte markt.

De Commissie heeft België in verband met de jaarlijkse taks op deze icb's op 26 september 2013 ( MEMO/13/820 ) een met redenen omkleed advies toegezonden met het officiële verzoek aan de Belgische autoriteiten om de wetgeving in kwestie te wijzigen. Aangezien dat tot op heden niet is gebeurd, heeft zij besloten de zaak voor het Hof van Justitie te brengen.

(meer informatie: IP/14/1144 - E. Traynor - tel. +32 229-21548 - mobiel +32 498983871)

  • Telecommunicatie: Commissie daagt BELGIË voor Hof in verband met onafhankelijkheid van nationale regulator

De Europese Commissie heeft besloten België voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen, omdat zij van mening is dat het Belgisch recht de onafhankelijkheid van de nationale telecomregulator niet garandeert. Volgens de telecomregels van de EU moeten de nationale telecomautoriteiten die bevoegd zijn voor marktregulering en de beslechting van geschillen tussen bedrijven onafhankelijk optreden en mogen zij bij de toepassing van die regels geen instructies vragen of aanvaarden.

(meer informatie: IP/14/1145 - R. Heath - tel. +32 229-61716 - mobiel +32 460750221)

  • Justitie: Commissie daagt ITALIË voor Hof van Justitie wegens ontoereikende regels inzake schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven

De Europese Commissie heeft vandaag beslist Italië voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen wegens de ontoereikende omzetting van de EU-regels inzake de schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven ( Richtlijn 2004/80/EG ). Krachtens het EU-recht moeten alle lidstaten ervoor zorgen dat hun nationale schadeloosstellingsregelingen slachtoffers van op hun grondgebied gepleegde opzettelijke geweldmisdrijven een billijke en passende schadeloosstelling garandeert.

De Italiaanse wetgeving voorziet echter niet in schadeloosstelling voor slachtoffers van alle opzettelijke geweldmisdrijven, maar slechts van sommige, zoals terrorisme of georganiseerde criminaliteit. Schadeloosstelling moet zowel in binnenlandse als grensoverschrijdende situaties kunnen worden verkregen, ongeacht in welk land het slachtoffer verblijft of in welke lidstaat het misdrijf is begaan.

(meer informatie: IP/14/1146 - J. Salsby tel. +32 229-72459)

  • Telecommunicatie: Commissie daagt LUXEMBURG voor Hof wegens voortdurende vertraging bij de analyse van relevante telecommunicatiemarkten

De Europese Commissie heeft Luxemburg voor het Europees Hof van Justitie gedaagd omdat zijn nationale regelgevende instantie (NRI), het Institut Luxembourgeois de Regulation (ILR), in strijd met de EU-regelgeving inzake telecommunicatie heeft verzuimd tijdig de relevante markten voor vaste aansluitingen aan het openbare telefoonnetwerk (markt 1) en voor huurlijnen (markt 6) te analyseren.

Dat de relevante markten niet tijdig zijn geanalyseerd, heeft tot gevolg dat regels kunnen worden opgelegd die niet langer nodig zijn, hetgeen negatieve gevolgen kan hebben voor investeringsprikkels, innovatie en de mededinging op de markt.

(meer informatie: IP/14/1147 - R. Heath - tel. +32 229-61716 - mobiel +32 460750221)

  • Milieu: Commissie daagt POLEN voor Hof wegens tekortkomingen in wetgeving inzake autowrakken

De Europese Commissie daagt Polen voor het Europees Hof van Justitie omdat dit land de EU-wetgeving over autowrakken niet naar behoren heeft omgezet. De Commissie maakt zich zorgen over de wijze waarop Polen het vereiste systeem voor inzameling en recycling opzet.

De autowrakkenrichtlijn wil het demonteren en recycleren van voertuigen milieuvriendelijker maken. Zij bevat duidelijke, becijferde doelstellingen voor het hergebruik, de recycling en de nuttige toepassing van autowrakken en onderdelen daarvan, en spoort fabrikanten aan bij de productie van nieuwe voertuigen rekening te houden met de recycleerbaarheid. In 2009 stelde de Commissie vast dat de Poolse wetgeving ter zake een aantal tekortkomingen vertoonde, en leidde zij een inbreukprocedure in. Vele problemen zijn sindsdien opgelost, maar in 2012 werd een met redenen omkleed advies uitgebracht inzake de resterende problemen.

(meer informatie: IP/14/1148 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Milieu: Commissie daagt ROEMENIË voor Hof wegens giftigafvalbassin

De Europese Commissie daagt Roemenië voor het Hof omdat het niet voldoet aan de EU-wetgeving inzake mijnbouwafval (afvalstoffen die ontstaan bij de winning, behandeling en opslag van delfstoffen, alsmede bij de exploitatie van steengroeven). De zaak heeft betrekking op het bassin van Boșneag, een 102 hectare groot afvalbassin voor afval uit koper- en zinkmijnen in Moldova Noua (Roemenië), dat er momenteel nagenoeg geheel verlaten bijligt. Het bassin is een belangrijke bron van verontreiniging; het verspreidt giftig stof dat groot gevaar oplevert voor de volksgezondheid en het milieu. Roemenië had ermee ingestemd om het probleem aan te pakken, maar daarbij is onvoldoende vooruitgang geboekt. Wegens de ernst van het gevaar daagt de Commissie Roemenië op aanbeveling van milieucommissaris Janez Potočnik i voor het Hof van Justitie van de EU, teneinde de herstelwerkzaamheden te versnellen.

(meer informatie: IP/14/1149 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Gokdiensten: Commissie daagt ZWEDEN voor Hof wegens niet-naleving van EU-recht

De Europese Commissie heeft vandaag twee afzonderlijke besluiten genomen om Zweden voor het Hof van Justitie van de EU te dagen in verband met de Zweedse wetgeving betreffende gokdiensten .

In november 2013 verzocht de Commissie Zweden om zijn nationale regels in lijn te brengen met de EU-wetgeving op het gebied van online gok- en pokerdiensten ( IP 13/1101 ). De Commissie acht de reactie van Zweden op die verzoeken niet bevredigend.

Bijgevolg wordt Zweden voor het Hof van Justitie gedaagd omdat het de organisatie van en de reclame voor onlineweddenschappen beperkt op een wijze die onverenigbaar is met het EU-recht. Volgens de Commissie strookt de organisatie van het Zweedse monopolie voor sportweddenschappen niet met de doelstelling van het overheidsbeleid dat het probleem van gokverslaving en criminele activiteiten wil voorkomen, en ontbreekt de noodzakelijke overheidscontrole daarop. Wijzigingen om de Zweedse gokwetgeving verenigbaar te maken met het Europese recht, zijn reeds lang geleden aangekondigd, maar zijn nooit realiteit geworden.

In de tweede zaak is de verwijzing naar het Hof van Justitie gebaseerd op beperkingen van het aanbieden van en reclame maken voor onlinepoker. Volgens de Commissie wordt de monopoliehouder door de Zweedse autoriteiten onvoldoende gecontroleerd, en wordt het restrictieve beleid inzake pokerwedstrijden niet coherent toegepast nu de Zweedse autoriteiten het zonder vergunning aanbieden en aanprijzen van pokerwedstrijden tolereren.

(meer informatie: IP/14/1150 - C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Met redenen omklede adviezen
  • Prudentiële vereisten voor banken en beleggingsondernemingen: Commissie verzoekt CYPRUS, ITALIË, LITOUWEN, POLEN, PORTUGAL en SLOVENIË EU-regels toe te passen

De Europese Commissie heeft Cyprus , Italië , Litouwen , Polen , Portugal en Slovenië vandaag verzocht Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/49/EG onverkort om te zetten.

De prudentiële vereisten voor in de Europese Unie gevestigde instellingen staan in Verordening (EU) nr. 575/2013 (ook bekend als de verordening kapitaalvereisten of VKV) en in Richtlijn 2013/36/EU (ook bekend als de richtlijn kapitaalvereisten of RKV). De VKV bevat regels betreffende het kapitaal waarover instellingen moeten beschikken voor het dekken van potentiële verliezen ten gevolge van de risico's waaraan zij blootstaan, betreffende liquiditeit, hefboomfinanciering en openbaarmaking. De RKV bevat regels betreffende vergunningen voor instellingen, het toezicht op instellingen, samenwerking tussen toezichthouders, risicobeheer, corporate governance (inclusief beloning) en kapitaalbuffers.

De uiterste datum voor de omzetting van deze richtlijn in nationaal recht was 31 december 2013. Toch hebben Cyprus, Italië, Litouwen, Polen, Portugal en Slovenië de Commissie tot nu toe niet in kennis gesteld van maatregelen tot omzetting. Het verzoek van de Commissie is gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies (de tweede stap in een EU-inbreukprocedure). Indien binnen twee maanden geen mededeling wordt gedaan van maatregelen om Richtlijn 2013/36/EU volledig om te zetten, kan de Commissie besluiten om Cyprus, Italië, Litouwen, Polen, Portugal en Slovenië voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.

(meer informatie: C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Commissie dringt er bij TSJECHIË, ESTLAND, POLEN en SLOWAKIJE op aan te voorzien in een doeltreffende voorziening in rechte tegen weigering/nietigverklaring/intrekking van een visum

De Commissie heeft vier landen vandaag formeel verzocht om het nodige te doen opdat bezwaren tegen beslissingen tot weigering, nietigverklaring of intrekking van een visum ook kunnen worden ingediend bij een rechterlijke instantie.

De visumcodeverordening regelt de procedures en voorwaarden voor de afgifte van visa voor kort verblijf en van luchthaventransitvisa. Zij verplicht de lidstaten om te voorzien in een recht om in beroep te gaan tegen de weigering, nietigverklaring of intrekking van een visum. Bovendien verplicht het EU-Verdrag de lidstaten om op de door het Unierecht bestreken gebieden te zorgen voor een doeltreffende rechtsbescherming, en verleent het Handvest van de grondrechten van de EU particulieren wier door het recht van de Unie gewaarborgde rechten en vrijheden zijn geschonden, het recht op een doeltreffende voorziening in rechte.

De nationale wetgeving van Tsjechië , Estland , Polen en Slowakije biedt enkel de mogelijkheid om beroep in te stellen bij een buitengerechtelijke, administratieve instantie.

De Commissie is echter van mening dat derdelanders op grond van de visumcode recht hebben op een niet-arbitraire behandeling van hun visumaanvraag, en dat dit recht moet worden beschermd door een procedure van beroep op de rechter.

Derhalve heeft de Commissie vandaag besloten Tsjechië, Estland, Polen en Slowakije een met redenen omkleed advies te sturen. De autoriteiten van de vier landen hebben nu twee maanden de tijd om de maatregelen te nemen om aan het verzoek van de Commissie te voldoen. Indien zij dat niet doen, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie.

(meer informatie: M. Cercone - tel. +32 229-80963 - mobiel +32 498982349)

  • Commissie verzoekt SPANJE, LETLAND, POLEN en ROEMENIË EU-regels betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur om te zetten

De Europese Commissie verzoekt Spanje , Letland , Polen en Roemenië om details over de omzetting van de EU-wetgeving betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in hun nationale recht, een verplichting waaraan op 14 februari 2014 had moeten zijn voldaan. De nieuwe AEEA-richtlijn vervangt en actualiseert oudere regels inzake afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Zij wil de negatieve gevolgen van de productie en het beheer van AEEA voor het milieu en de menselijke gezondheid voorkomen of beperken, de efficiëntie van het gebruik van hulpbronnen verbeteren en de gevolgen in het algemeen van het gebruik ervan beperken. Nadat Spanje, Letland, Polen en Roemenië de oorspronkelijke termijn hadden laten verstrijken, heeft de Commissie hen op 31 maart 2014 aanmaningsbrieven gezonden. De Commissie verstuurt nu een met redenen omkleed advies; indien de betrokken lidstaten niet binnen twee maanden reageren, kunnen de zaken worden voorgelegd aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Reguleringsnormen voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen Commissie verzoekt LITOUWEN, PORTUGAL en SLOVENIË kennis te geven van volledige omzetting van regels

De Europese Commissie heeft Litouwen , Portugal , Roemenië en Slovenië vandaag formeel verzocht kennis te geven van de volledige omzetting van de Richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen ( 2011/61/EU ). Die richtlijn stelt alomvattende en effectieve regulerings- en toezichtsregels voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen vast, die tot professionele beleggers zijn gericht. De geharmoniseerde Europese normen voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen willen de activiteiten van deze laatsten en de door hen beheerde beleggingen transparanter maken voor investeerders en de overheid.

De genoemde lidstaten hebben de richtlijn echter nog steeds niet volledig in nationaal recht omgezet, hoewel zij dat uiterlijk op 22 juli 2013 hadden moeten doen. De verzoeken zijn gedaan in de vorm van met redenen omkleed adviezen (de tweede stap in een inbreukprocedure). Deze landen hebben nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen waarbij Richtlijn 2011/61/EU volledig wordt omgezet. Blijft mededeling van adequate maatregelen achterwege, dan kan de Commissie de zaken voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Auteursrecht: Commissie verzoekt CYPRUS en LUXEMBURG EU-regels toe te passen

De Europese Commissie heeft Cyprus en Luxemburg vandaag verzocht om de volledige omzetting van Richtlijn 2011/77/EU van het Europees Parlement en de Raad van 27 september 2011 tot wijziging van Richtlijn 2006/116/EG betreffende de beschermingstermijn van het auteursrecht en van bepaalde naburige rechten. De richtlijn verlengt de beschermingstermijn voor uitvoerende kunstenaars en geluidsopnamen van 50 tot 70 jaar en omvat begeleidende maatregelen, zoals de "use it or lose it" -clausule die nu in de contracten tussen uitvoerders en hun opnamelabels moet worden opgenomen. De uiterste datum voor de omzetting van deze richtlijn in nationaal recht was 1 november 2013. Luxemburg en Cyprus hebben de Commissie tot nu toe echter niet in kennis gesteld van maatregelen tot omzetting. Het verzoek van de Commissie is gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies (de tweede stap in een EU-inbreukprocedure). Indien binnen twee maanden geen mededeling wordt gedaan van maatregelen om Richtlijn 2011/77/EU volledig om te zetten, kan de Commissie besluiten om Luxemburg en Cyprus voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.

(meer informatie: C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Milieu: Commissie verzoekt GRIEKENLAND en SPANJE hun burgers te beschermen tegen luchtverontreiniging

Griekenland en Spanje beschermen hun bevolking niet afdoende tegen vervuiling door fijn stof (PM10). PM10-deeltjes kunnen astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte veroorzaken. Zij zijn afkomstig van emissies door de industrie, het verkeer en de verwarming van woningen. Volgens de EU-regelgeving moeten de lidstaten de blootstelling van de bevolking aan die deeltjes beperken. In Spanje zijn burgers in de als "Zonas Rurales" omschreven agglomeraties van Andaloesië, Centraal Asturië, Gijón, Barcelona en Vallès-Baix Llobregat van 2005 tot ten minste 2012 voortdurend of nagenoeg voortdurend blootgesteld aan ongezonde PM10-waarden. Volgens de jongste verslagen over 2012 zijn ook in Griekenland de burgers van Thessaloniki ten minste sinds 2005 blootgesteld aan die deeltjes. De Commissie meent dat sinds 2005 maatregelen hadden moeten zijn genomen om de volksgezondheid te beschermen, en verzoekt beide lidstaten vooruitziend, snel en doeltreffend te handelen om de periode van niet-naleving zo kort mogelijk te houden. De stap van vandaag, technisch gezien een met redenen omklede advies voor Griekenland dat volgt op een aanmaning in november 2013, en een aanvullend met redenen omkleed advies voor Spanje, geeft de lidstaten twee maanden tijd om te reageren. Als zij dat niet doen, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Begroting: Commissie verzoekt NEDERLAND en het VERENIGD KONINKRIJK verliezen voor EU-begroting te compenseren

De Europese Commissie heeft Nederland en het Verenigd Koninkrijk vandaag formeel verzocht om compensatie van het verlies van traditionele eigen middelen van de EU (douanerechten) voor de EU-begroting. Die verliezen zijn het gevolg van douanecertificaten die hun landen en gebieden overzee hebben afgegeven in strijd met Besluit 91/482/EEG en Besluit 2001/822/EG .

De autoriteiten van Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben nu twee maanden de tijd om te antwoorden; op grond van die antwoorden kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: P. Fiorilli - tel. +32 229-58132 - mobiel +32 498958132)

  • Milieu: Commissie verzoekt BULGARIJE om natuurbeschermingswetgeving te versterken

De Europese Commissie verzoekt Bulgarije om vergroting van zijn bijdrage aan Natura 2000 , het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Krachtens de vogelrichtlijn moeten de lidstaten de meest geschikte gebieden aanwijzen als speciale beschermingszones (SBZ) voor de instandhouding van op hun grondgebied aangetroffen vogelsoorten. Bulgarije heeft aanvankelijk een voldoende groot aantal SBZ aangewezen (114), maar zes daarvan waren veel kleiner dan is vereist volgens de inventaris van belangrijke vogelgebieden die de Commissie en het Hof van Justitie hanteren als referentie voor de beoordeling of lidstaten voldoen aan hun verplichting om SBZ aan te wijzen. In 2008 heeft de Commissie een inbreukprocedure ingeleid. Hoewel veel van de SBZ thans overeenstemmen met de belangrijke vogelgebieden, blijven er problemen bestaan te Kaliakra (hierover is reeds een zaak aanhangig bij het Hof) en in de streek van Rila, waar 17 in de wetgeving bedoelde soorten thans niet afdoende zijn beschermd. Daarom brengt de Commissie een met redenen omkleed advies uit. Als Bulgarije niet binnen twee maanden reageert, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Veiligheid van speelgoed: Commissie verzoekt DUITSLAND EU-speelgoedwetgeving ten volle om te zetten

De bescherming van kinderen is van cruciaal belang. Daarom zijn de Europese regels inzake de veiligheid van speelgoed bij de strengste ter wereld. Duitsland past de overeengekomen EU-regels over grenswaarden voor arseen, kwik en antimoon in speelgoed momenteel echter niet toe. De Commissie heeft Duitsland daarom verzocht zijn wetgeving spoedig bij te werken om aan de EU-speelgoedwetgeving te beantwoorden. Duitsland wil de EU-wetgeving inzake grenswaarden voor bepaalde stoffen in speelgoed niet omzetten, omdat die minder bescherming zou bieden dan de huidige Duitse wetgeving. De Commissie meent echter dat de speelgoedrichtlijn van de EU een betere bescherming biedt, aangezien die is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en uitgaat van een moderne en coherente benadering voor het beheer van de chemische risico's waaraan kinderen via hun speelgoed kunnen zijn blootgesteld. Het Gerecht van de EU was het in een arrest van mei 2014 met het standpunt van de Commissie eens, maar Duitsland heeft zijn wetgeving tot dusver nog niet in overeenstemming gebracht met het EU-recht ter zake. De Commissie heeft daarom een met redenen omkleed advies uitgebracht waarin zij Duitsland verzoekt zijn wetgeving te wijzigen. Indien de Duitse wetgeving in kwestie binnen twee maanden niet met de speelgoedrichtlijn in overeenstemming is gebracht, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie.

(meer informatie: M. Sagredo - tel. +32 229-68589 - mobiel +32 498981631)

  • Belastingen: Commissie verzoekt DUITSLAND discriminerende belasting van legaten aan buitenlandse charitatieve instellingen af te schaffen

De Commissie heeft Duitsland verzocht zijn discriminerende successiebelastingwetgeving te wijzigen met betrekking tot legaten aan charitatieve instellingen in andere lidstaten of EER-staten, omdat die in strijd is met de EU-regels inzake het vrij verkeer van kapitaal .

De Duitse wetgeving behandelt legaten aan charitatieve instellingen in andere EU/EER-staten minder gunstig dan legaten aan bepaalde in Duitsland gevestigde charitatieve instellingen. Binnenlandse charitatieve instellingen hoeven geen successierechten te betalen. Soortgelijke charitatieve instellingen die in een andere EU/EER-staat zijn gevestigd, krijgen die belastingvrijstelling slechts als hun staat van vestiging aan soortgelijke Duitse charitatieve instellingen een evenwaardige of wederzijdse vrijstelling verleent. Ten gevolge daarvan worden legaten aan buitenlandse charitatieve instellingen vaak zwaarder belast dan legaten aan Duitse charitatieve instellingen. Volgens de Commissie levert dit discriminatie op, alsmede een ongerechtvaardigde beperking van het vrije verkeer van kapitaal. Het verzoek aan Duitsland wordt gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als Duitsland niet binnen twee maanden aan het verzoek voldoet, kan de Commissie de zaak voor het Hof van Justitie van de Europese Unie brengen.

(meer informatie: E. Traynor -- tel. +32 229-21548 - mobiel +32 49898371)

  • Milieu: Commissie dringt er bij DUITSLAND op aan EU-natuurbeschermingsvoorschriften juist toe te passen op kolencentrale in Hamburg/Moorburg

De Europese Commissie dringt er bij Duitsland op aan de voorschriften van de habitatrichtlijn juist toe te passen bij de vergunning van een kolencentrale in Hamburg/Moorburg. Het betrokken project zou ongunstige gevolgen kunnen hebben voor een aantal beschermde vissoorten, waaronder de zalm [DE: "Lachs"], de Europese rivierprik [DE: "Flussneunauge"] en de zeeprik [DE: "Meerneunauge"], die voorbij de centrale moeten als zij van de Noordzee migreren naar een dertigtal Natura 2000-gebieden [DE: "FFH-Gebiete"] langs de Elbe, stroomopwaarts van Hamburg. Deze soorten worden bedreigd door de wateronttrekking voor het koelen van de centrale. Toen Duitsland een vergunning verleende voor de centrale, heeft het verzuimd de door de richtlijn vereiste beoordeling te verrichten, en zijn met name geen alternatieve koelprocedures onderzocht waardoor het doden van de soorten in kwestie had kunnen worden vermeden. Het project kreeg een vergunning op voorwaarde dat een extra vistrap zou worden gebouwd bij een waterkering in Geesthacht, op 30 km van de centrale in Hamburg. Die vistrap zal evenwel niet beletten dat exemplaren van de beschermde soorten de dood zullen vinden op de plaats waar in Hamburg het water wordt onttrokken. De Commissie wil de exploitatie van de centrale niet beletten, maar de voorschriften inzake natuurbescherming moeten onverkort worden nageleefd. Daarom stuurt de Commissie een met redenen omkleed advies. Als Duitsland over twee maanden nog altijd niet aan de desbetreffende EU-wetgeving voldoet, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Belastingen: Commissie verzoekt HONGARIJE beperkingen van in andere lidstaten verleende autoleasediensten te beëindigen

De Europese Commissie heeft Hongarije verzocht zijn wetgeving die in strijd met de regels van de eengemaakte markt in andere lidstaten verleende autoleasediensten beperkt, te wijzigen. De registratiebelasting voor auto's die in een andere lidstaat worden geleased, moet door de nationale autoriteiten worden berekend in verhouding tot de duur van het gebruik van die auto op hun grondgebied (zaak C-451/99, Cura Anlagen).

De Hongaarse autoregistratiebelasting wordt echter slechts pro rata toegepast bij buitenlandse leasingbedrijven met ten minste 100 auto's. Buitenlandse leasingbedrijven met minder auto's moeten onder bepaalde voorwaarden het totaalbedrag betalen van de registratiebelasting van hun in Hongarije geleasede auto's. De Europese Commissie beschouwt die voorwaarde als een onevenredige beperking van de vrijheid van dienstverrichting, een fundamentele vrijheid die wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Het verzoek wordt gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als de wetgeving niet binnen twee maanden wordt gewijzigd, kan de Commissie Hongarije voor het Hof van Justitie van de Europese Unie dagen.

(meer informatie: E. Traynor -- tel. +32 229-21548 - mobiel +32 49898371)

  • Milieu: Europese Commissie dringt er bij ITALIË op aan verontreiniging bij grootste staalfabriek van Europa aan te pakken

De Europese Commissie zet verdere stappen tegen Italië in een poging om de invloed van de ILVA-staalfabriek in Taranto, de grootste ijzer- en staalfabriek van Europa, op het milieu te beperken.

Italië verzuimt ervoor te zorgen dat ILVA wordt geëxploiteerd overeenkomstig de EU-wetgeving betreffende industriële emissies , hetgeen ernstige gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid en het milieu. De Commissie heeft Italië in september 2013 en april 2014 reeds twee aanmaningsbrieven gestuurd, waarin zij erop aandrong dat de Italiaanse autoriteiten maatregelen zouden nemen opdat de ILVA-fabriek zou worden geëxploiteerd overeenkomstig de richtlijn inzake industriële emissies en andere instrumenten van het Europese milieurecht (zie IP/13/866 ).

Hoewel sommige tekortkomingen zijn verholpen, blijft een aantal inbreuken op de richtlijn inzake industriële emissies bestaan. Het met redenen omkleed advies van vandaag betreft tekortkomingen als de niet-naleving van de voorwaarden in de vergunningen, een ontoereikend beheer van nevenproducten en afvalstoffen, en een onvoldoende bescherming en monitoring van de bodem en het grondwater. De Commissie geeft Italië twee maanden om te antwoorden.

(meer informatie: IP/14/1151 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Commissie waarschuwt ITALIË inzake ontoereikende bescherming van kopers van pakketreizen

De Europese Commissie heeft Italië vandaag een met redenen omkleed advies gezonden betreffende de ontoereikende bescherming van consumenten uit de EU die pakketreizen kopen. Volgens de EU-regels inzake pakketreizen moeten touroperators een bescherming tegen insolventie hebben, zodat consumenten worden terugbetaald en weer naar huis worden gebracht wanneer de touroperator failliet gaat.

Het nationale garantiefonds dat Italië voor de bescherming tegen insolventie heeft opgericht, beschikt over onvoldoende middelen, en er is geen betrouwbaar systeem om de financiering ervan ad hoc te verhogen. Als gevolg daarvan kan het jaren duren alvorens reizigers terugbetaling krijgen, en die terugbetaling blijft zelfs in het geval van het faillissement van een middelgrote touroperator onzeker.

In juli 2013 heeft de Europese Commissie nieuwe, bijgewerkte regels voor pakketreizen voorgesteld. Dat wetgevingsvoorstel is momenteel in behandeling bij de Raad en het Europees Parlement.

(meer informatie: J. Salsby tel. +32 229-72459)

  • Overheidsopdrachten: Commissie verzoekt ITALIË om naleving EU-regels inzake overheidsopdrachten

De Europese Commissie heeft Italië vandaag verzocht de EU-regels over de gunning van overheidsopdrachten na te leven. De gemeenten Varese en Casciago hebben voor de gunning van afvalbeheersdiensten aan een geprivatiseerde onderneming geen openbare aanbestedingsprocedures georganiseerd. Bovendien heeft Italië wetgeving goedgekeurd op grond waarvan overeenkomsten die zonder openbare aanbesteding zijn gesloten met ondernemingen waarin particulieren deelnemen, van kracht kunnen blijven tot de daarin bepaalde einddatum. Krachtens het EU-recht moeten overheidsopdrachten aan ondernemingen worden gegund na een open en transparante aanbestedingsprocedure. De Commissie vreest dat deze situatie ondernemingen in heel Europa een kans ontneemt om op de markt te komen en diensten aan te bieden tegen de beste kosten-batenverhouding, hetgeen ook in het belang is van de gebruiker en de belastingbetaler. Daar Italië de situatie nog niet heeft verholpen, verzoekt de Commissie Italië in een met redenen omkleed advies - de tweede stap in de inbreukprocedure - om maatregelen te nemen teneinde de EU-regels volledig na te leven. Indien de Italiaanse autoriteiten binnen twee maanden niet meedelen welke maatregelen zijn genomen om de schending van het EU-recht te beëindigen, kan de Commissie besluiten de zaak voor het Hof van Justitie van de EU te brengen.

(meer informatie: C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Overheidsopdrachten: Commissie verzoekt ITALIË om naleving EU-regels inzake overeenkomsten voor autosnelwegen

De Europese Commissie heeft Italië vandaag verzocht de EU-regels over overheidsopdrachten na te leven. Italië heeft de concessie van de onderneming die is belast met de bouw en het beheer van de A12-autosnelweg (Livorno-Civitavecchia) met 18 jaar verlengd. De concessieovereenkomst is verlengd zonder voorafgaande aanbesteding, waardoor eventueel geïnteresseerde ondernemingen uit andere lidstaten niet konden meedingen. Volgens het EU-recht is de verlenging van een concessie gelijk te stellen met een nieuwe concessie, die slechts kan worden verleend na een aanbestedingsprocedure. De Europese Commissie meent dan ook dat Italië zijn verplichtingen uit hoofde van de EU-regels inzake overheidsopdrachten en met name Richtlijn 2004/18/EG niet nakomt. Het verzoek van de Commissie is gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies (de tweede stap in een inbreukprocedure). Indien de Italiaanse autoriteiten binnen twee maanden niet meedelen welke maatregelen zijn genomen om de schending van het EU-recht te beëindigen, kan de Commissie besluiten de zaak voor het Hof van Justitie van de EU te brengen.

(meer informatie: C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Milieu: Commissie verzoekt POLEN om omzetting van EU-regels betreffende bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt

De Europese Commissie verzoekt Polen om omzetting van de EU-wetgeving betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt in nationaal recht. De betrokken richtlijn heeft tot doel het gebruik van dieren voor experimentele doeleinden zoveel mogelijk te beperken en wil dat waar mogelijk gebruik wordt gemaakt van alternatieven; tegelijkertijd streeft de richtlijn ernaar dat het kwalitatief hoogstaand onderzoek in de EU behouden blijft. De richtlijn moest uiterlijk op 10 november 2012 in nationaal recht zijn omgezet. Daar Polen deze termijn heeft laten verstrijken, is op 31 januari 2013 een aanmaningsbrief gezonden. De Commissie heeft geen kennisgeving van de vaststelling van wetgeving ter zake ontvangen, en stuurt daarom een met redenen omkleed advies. Als Polen niet binnen twee maanden reageert, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Belastingen: Commissie verzoekt ROEMENIË discriminerende belasting van buitenlandse rechtspersonen af te schaffen

De Commissie heeft Roemenië verzocht zijn regeling betreffende de belasting op inkomsten uit rente te wijzigen omdat die de vrijheid van dienstverrichting en het vrij verkeer van kapitaal in de eengemaakte markt beperkt. Momenteel kunnen binnenlandse rechtspersonen de kosten in verband met het genereren van inkomsten uit rente aftrekken. Daardoor worden enkel hun netto-inkomsten belast. Rechtspersonen die in een andere EU/EER-staat zijn gevestigd en in Roemenië geen permanente vestiging hebben, hebben echter geen recht op die aftrek en worden zwaarder belast op de bruto-inkomsten uit rente die zij rechtstreeks uit Roemenië betrekken.

De Commissie ziet geen rechtvaardiging voor die ongelijke fiscale behandeling, en beschouwt die als een discriminatie en een beperking van de vrijheid van dienstverrichting. Zij heeft Roemenië daarom verzocht zijn regels aldus te wijzigen dat zij stroken met het EU-recht. Het verzoek heeft de vorm van een met redenen omkleed advies. Als zij binnen twee maanden geen bevredigend antwoord ontvangt, kan de Commissie Roemenië voor het Hof van Justitie van de Europese Unie dagen.

(meer informatie: E. Traynor -- tel. +32 229-21548 - mobiel +32 49898371)

  • Vervoer per spoor: Commissie verzoekt ROEMENIË EU-wetgeving inzake veiligheid van spoorverkeer volledig om te zetten

De Commissie heeft Roemenië verzocht al zijn nationale regels in overeenstemming te brengen met Richtlijn 2004/49/EG inzake de veiligheid van het spoorverkeer. Dit verzoek betreft de onafhankelijkheid van de veiligheidsinstantie en het onderzoeksorgaan. De EU-wetgeving wil een gemeenschappelijke benadering van de veiligheid van het spoorverkeer ontwikkelen, zodat alle spoorwegnetten in de EU een hoog en coherent veiligheidsniveau bereiken en de EU-burgers veilig per trein kunnen reizen. De vaststelling van veiligheidseisen voor het spoorwegsysteem omvat het veilige beheer van de infrastructuur en het verkeer, de taken en de verantwoordelijkheden van spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders en de interactie daartussen. Ook moet worden voorzien in een gemeenschappelijk regelgevingskader voor veiligheid, veiligheidsregelgeving, -beheer en ‑toezicht en onafhankelijk onderzoek naar ongevallen. De wetgeving had sinds april 2006 van kracht moeten zijn. In februari 2013 heeft de Commissie dienaangaande een inbreukprocedure tegen Roemenië ingeleid. Nu wordt een met redenen omkleed advies (de tweede fase in de EU-inbreukprocedure) verzonden. Roemenië heeft twee maanden de tijd om een antwoord te sturen aan de Commissie. Als Roemenië niet op bevredigende wijze reageert, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie.

(meer informatie: H. Kearns - tel. +32 229-87638 - mobiel +32 498987638)

  • Economie en Financiën Commissie verzoekt SLOVENIË regels inzake begrotingskaders om te zetten

De Commissie heeft vandaag besloten Slovenië formeel te verzoeken Richtlijn 2011/85/EU van de Raad tot vaststelling van voorschriften voor de begrotingskaders van de lidstaten om te zetten. Dit had uiterlijk op 31 december 2013 moeten gebeuren. Die wetgeving — een onderdeel van het "sixpack" om het economisch bestuur in de EU te verbeteren — wil ervoor zorgen dat de lidstaten hun binnenlandse begrotingskaders en daarmee de robuustheid van hun fiscaal beleid versterken (een "begrotingskader" is het samenstel van regelingen, procedures, regels en instellingen dat aan het voeren van het begrotingsbeleid door de overheid ten grondslag ligt). De werkingssfeer van de richtlijn omvat maatregelen zoals de tijdige publicatie van betrouwbare en gedetailleerde fiscale gegevens (hetgeen cruciaal is voor het begrotingstoezicht), de invoering van nationale cijfermatige begrotingsregels, de versterking van de begrotingsplanning voor de middellange termijn of het vergroten van de betrouwbaarheid en transparantie van macro-economische en budgettaire prognoses. Het verzoek is gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies in het kader van de EU-inbreukprocedure.

Als Slovenië niet binnen twee maanden na ontvangst van het met redenen omklede advies kennis geeft van maatregelen om de richtlijn om te zetten, kan de Commissie Slovenië kwestie voor het Hof van Justitie dagen en om financiële sancties verzoeken.

(meer informatie: S. O'Connor - tel. +32 229-67359 - mobiel +32 460767359)

  • Milieu: Commissie dringt bij VERENIGD KONINKRIJK aan op bescherming van bruinvissen

De Europese Commissie verzoekt het Verenigd Koninkrijk beschermde gebieden aan te wijzen voor bruinvissen, zeezoogdieren die vaak in zijn wateren voorkomen. De EU-wetgeving inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna ( habitatrichtlijn ) vereist dat de lidstaten een lijst voorstellen met beschermde gebieden voor inheemse soorten, waardoor die gebieden worden beschermd tegen ingrepen die hun ecologisch karakter ernstig bedreigen. Hoewel in zijn wateren veel bruinvissen voorkomen, heeft het Verenigd Koninkrijk tot dusver slechts een klein gebied in Noord-Ierland aangewezen, waardoor sommige van de betrokken gebieden gevaar lopen door de ontwikkeling van windmolenparken in zee. De Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk herhaaldelijk verzocht zijn elementaire verplichtingen ten aanzien van deze soort na te komen, maar er zijn geen voorstellen gekomen om meer gebieden aan te wijzen. De vandaag gezette stap, een met redenen omkleed advies, volgt op een in juni 2013 aan de regering van het VK verzonden aanmaningsbrief. Indien het Verenigd Koninkrijk niet binnen twee maanden antwoordt, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Milieu: Commissie verzoekt VERENIGD KONINKRIJK emissies van centrale te Aberthaw te verminderen

De Europese Commissie dringt bij het VK aan op naleving van de EU-voorschriften inzake industriële emissies, die door industriële activiteiten veroorzaakte verontreiniging willen voorkomen, verminderen en zo veel mogelijk uitbannen. De inbreuk betreft de kolencentrale van Aberthaw in Wales, die de emissiegrenswaarden voor stikstofoxiden (NOx) overschrijdt. Stikstofoxiden die door de verbranding van brandstof in het milieu terechtkomen, hebben ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu, veroorzaken aandoeningen aan de luchtwegen, verzuren de bodem en het oppervlaktewater en beschadigen de vegetatie. Krachtens de Europese wetgeving inzake emissies door grote stookinstallaties ( LCP-richtlijn ) moesten de lidstaten voor 1 januari 2008 de emissies verminderen, hetzij individueel door te voldoen aan de emissiegrenzen van de richtlijn, of door de betrokken installaties op te nemen in nationale emissiereductieplannen. Nu aan geen van deze beide voorschriften is voldaan, werkt de centrale van Aberthaw momenteel op basis van een NOx-emissiegrenswaarde van 1200mg/Nm3, terwijl de wettelijke grenswaarde 500 mg/Nm3 bedraagt. De Commissie heeft haar bezorgdheid hierover eerst geuit in een aanmaningsbrief van juni 2013. Daar de centrale de sinds 1 januari 2008 geldende NOx-emissiegrenswaarde blijft overschrijden, zendt de Commissie nu een met redenen omkleed advies, waarin zij het VK twee maanden de tijd geeft om te reageren. Als het dat niet doet, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)

  • Ingebrekestellingen
  • Vrij verkeer van kapitaal: Commissie leidt tegen HONGARIJE inbreukprocedure in betreffende rechten van buitenlandse investeerders om landbouwgrond te gebruiken

De Europese Commissie heeft Hongarije vandaag formeel verzocht om opmerkingen in te dienen over zijn wetgeving waarbij bepaalde contractuele rechten van investeerders om landbouwgrond te gebruiken zijn beëindigd.

Volgens de Commissie heeft de Hongaarse wetgeving de rechten van buitenlandse investeerders beperkt op een wijze die het EU-recht inzake het vrij verkeer van kapitaal en de vrijheid van vestiging kan schenden. Beperkingen van deze aan het Verdrag ontleende vrijheden moeten naar behoren worden gerechtvaardigd en moeten stroken met het evenredigheidsbeginsel. Hoewel de lidstaten hun eigen regels inzake het eigendomsrecht kunnen vaststellen, moeten zij daarbij de grenzen van het EU-recht in acht nemen.

De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een aanmaningsbrief, de eerste fase van de inbreukprocedure op grond van artikel 258 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Hongarije heeft nu twee maanden tijd om te reageren.

(meer informatie: IP/14/1152 - C. Hughes - tel. +32 229-64450 - mobiel +32 498964450)

  • Milieu: Commissie verzoekt MALTA af te zien van vinkenvangst

De Europese Commissie verzoekt de Maltese regering haar besluit om de traditionele vinkenvangst te hervatten, opnieuw te overwegen. Deze praktijk is door de EU-wetgeving inzake het behoud van de vogelstand verboden. De zaak betreft het besluit van Malta om af te wijken van de EU-vogelrichtlijn , de hoeksteen van het natuur- en biodiversiteitsbeleid van de EU, en om vanaf 2014 de vangst van levende exemplaren van zeven soorten wilde vinken toe te staan. De lidstaten mogen slechts van het voorschrift van strikte bescherming afwijken als er geen andere bevredigende oplossing bestaat en aan de voorwaarden voor afwijking zijn vervuld. Aangezien er hier geen sprake is van een dergelijke rechtvaardiging, heeft de Commissie besloten een aanmaningsbrief te sturen en Malta aan te sporen de EU-regels in kwestie na te leven en binnen een maand te bevestigen dat dit ook is gebeurd.

(meer informatie: IP/14/1154 - J. Hennon - tel. +32 229-53593 - mobiel +32 498953593)