Debat tweede Kamer Europese top: klimaatbeleid en nieuwe Commissie centraal
debat - Het aantreden van de nieuwe Europese Commissie i en het vaststellen van doelen voor het Europese klimaatbeleid staan centraal in het debat over de Europese top van 24 en 25 oktober.
Binnenkort treedt de nieuwe Europese Commissie aan onder leiding van Claude Juncker. Frans Timmermans i wordt daarin als "supercommissaris" onder andere verantwoordelijk voor Europese regelgeving. Van Haersma Buma (CDA) hoopt dat hij komt tot een goede afbakening van Europese en nationale bevoegdheden. Dat kan aan de hand van een "Kompetenzkatalog", suggereert Segers (ChristenUnie), die daarvoor bijval krijg van premier Rutte. Ouwehand (PvdD) is kritisch over de weinig democratische wijze waarop de Commissie tot stand is gekomen en de "omstreden" Eurocommissarissen die er deel van uitmaken. Het is goed dat het creëren van banen een belangrijke Europese prioriteit wordt, stelt Maij (PvdA) vast.
Klimaat- en energiebeleid belangrijk punt bij top
De nieuwe Europese Commissie moet met ambitieuze klimaatdoelstellingen komen, vinden Pechtold (D66) en Maij. Klaver (GroenLinks), Segers, Van Dijk (SP) en Ouwehand willen bindende nationale doelen voor hernieuwbare energie en energiebesparing, zoals de Kamer eerder al heeft uitgesproken. Maar Verheijen (VVD) is bang dat dit leidt tot hoge kosten en verslechtering van de Nederlandse concurrentiepositie. Er is geen Europese overeenstemming voor het vaststellen van bindende nationale doelen, betoogt Rutte. Hij richt zich op een effectiever systeem van emissiehandel voor het efficiënt terugbrengen van de CO2-uitstoot.
Frankrijk moet zich houden aan het Stabiliteitspact
"Laat Frankrijk niet wegkomen met mooie praatjes", zegt Pechtold, die vreest dat het land de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen opnieuw zal uitstellen. Van Haersma Buma stelt vast dat Frankrijk de regels van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) aan zijn laars lapt. Het is nu aan de Europese Commissie om met de Franse regering te spreken over de ingediende begroting, zegt Maij. Maar die mag daarbij "niet meten met twee maten", aldus Segers. De premier benadrukt dat ook Frankrijk gewoon het SGP moet uitvoeren.
Juncker wil investeren in Europese economie
De stagnerende economische groei in onder andere Duitsland wakkert de angst voor een nieuwe Europese recessie aan. In dat licht heeft Juncker plannen gepresenteerd om 300 miljard te investeren in de Europese economie. Van Dijk hoopt dat een groot deel van dat geld terechtkomt bij het midden- en kleinbedrijf. Maar waar komt die 300 miljard eigenlijk vandaan?, vraagt Verheijen zich af. Rutte is het met hem eens dat het geld in ieder geval niet uit het Europese noodfonds ESM mag komen. We moeten de plannen van Juncker afwachten, aldus de premier.
De Kamer stemt op 16 oktober over de bij dit debat ingediende moties.
ZIE OOK:
â-ª Het overzicht van de laatste debatten in het kort
â-ª De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.