EU-kustgemeenschappen behoeden voor overstromingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 26 september 2014.
EU-kustgemeenschappen behoeden voor overstromingen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel, 26 september 2014

EU-kustgemeenschappen behoeden voor overstromingen

 
EU-kustgemeenschappen behoeden voor overstromingen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Afbeelding: lokale overheden in de regio Emilia-Romagna (Italie) maken gebruik van het systeem voor vroegtijdige stormwaarschuwing van het MICORE-project om te helpen efficiënter op overstroming te reageren .

Een kamer met zeezicht is voor de meesten een luxe. Maar als de storm buldert en het water stijgt, kan hetzelfde uitzicht angstwekkend zijn. Twee door de EU gefinancierde projecten beschermen mensen en huizen via een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor kuststormen en een systeem om de lokale overheden, aannemers en ontwikkelaars te helpen verstandig te plannen.

Kustgebieden lopen een specifiek risico op overstromingen, en de hoge bevolkingsdichtheid, erosie en de door klimaatverandering stijgende zeespiegel verhogen de kans op hoog water.

De schade kan echter worden beperkt als gemeenschappen in staat zijn zich van te voren op extreem weer en mogelijke overstromingen voor te bereiden en het overstromingsrisico wordt meegenomen bij het ontwerp en de bouw van infrastructuur en woningbouw. Hier komen de projecten "MICORE " en "THESEUS " in beeld.

Binnen het door de EU gefinancierde project " MICORE " is een systeem voor vroegtijdige waarschuwing ontwikkeld door middel van een simulatie van rampen ten gevolge van stormgolven die de kustlijn eroderen. De software is bedoeld om rampen beter te voorspellen en de reactiemethodes te verbeteren, ter verhoging van de openbare veiligheid.

Het systeem is gebaseerd op opensourcesoftware. Het levert informatie over golf- en getijdeomstandigheden en nadere morfologische informatie voor bepaalde plaatsen, van Ravenna aan de Middellandse Zee tot Varna aan de Zwarte Zee en van de Poolse Baltische kust tot de Belgische Noordzee.

De Atlantische kustlijn langs Zuid-Spanje (Cádiz) en Portugal (Algarve) zijn opgenomen, evenals de kustlijn van de Ierse Zee. Tijdens het project, dat in september 2011 eindigde, zijn prototypen gemaakt die gratis online beschikbaar zijn en real-time informatie bieden.

Projectcoördinator Paolo Ciavola van de universiteit van Ferrara (Italië) lichtte toe dat het systeem voor vroegtijdige waarschuwing flexibel genoeg is om voor uiteenlopende kustgebieden te worden gebruikt. " We geloven dat de door ons ontwikkelde aanpak exporteerbaar is ", zei hij. " In Italië bijvoorbeeld hebben we het in eerste instantie op één strand getest maar we passen het systeem nu toe op de 130 km van de regio Emilia-Romagna , waar de lokale overheden ons hebben geholpen het te onderhouden, wat het een van de succesvolste gevallen van kennisoverdracht van wetenschappers aan eindgebruikers maakt. We hebben met de United States Geological Survey samengewerkt en in Californië wordt nu een vergelijkbare aanpak toegepast. Het formaat is dus breed inzetbaar."

Een aantal van de voormalige partners werkt nu samen in het door de EU gefinancierde project RISC-KIT om de software te verbeteren.

Richtsnoeren en advies

De Europese regio's zijn op verschillende manieren kwetsbaar voor kustoverstromingen. Na bestudering van de wetenschappelijke, sociale, economische en milieuaspecten van dergelijke overstromingen zijn in het door de EU gefinancierde project " THESEUS " richtsnoeren en adviezen samengebracht om aannemers en lokale overheden te helpen woningen en de infrastructuur veilig te maken, ongeacht de geografische of fysieke kenmerken van de regio.

Dit softwarepakket omvat een beslissingsondersteunend systeem. De besluitvormers hoeven alleen hun lokale omstandigheden in te voeren. " De gevolgen voor de korte, middellange en lange termijn van de bouw of de ontwikkeling van kustgemeenschappen kunnen dan worden aangegeven ", aldus de THESEUS -co ördinator , Barbara Zanuttigh van de universiteit van Bologna (Italië).

De bedoeling van het projecthandboek is kustbeheerders te helpen de THESEUS-methodologie toe te passen en de beste schadebeperkende opties te kiezen. Dit wordt geschraagd door een beleidsnotapakket om beleidsvormers te helpen bij het onderkennen van de sterke en zwakke punten in het bestaande beleid en van de belangrijkste uitdagingen die ze moeten aanpakken.

" Duizenden Europeanen worden jaarlijks getroffen door overstromingen, en door de huidige klimaatverandering kunnen in de toekomst nog veel meer mensen worden getroffen. EU-onderzoek, gefinancierd uit het Horizon 2020-programma, helpt om burgers en het Europese economische welzijn te beschermen " aldus Europees Commissaris i voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn i.

Achtergrond

Beide onderzoeksprojecten, MICORE en THESEUS , zijn door de Europese Unie i gefinancierd in het kader van het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (2007-2013). Beide projecten hebben universiteiten en onderzoekcentra samengebracht. MICORE heeft 3,5 miljoen euro aan EU-financiering ontvangen voor partners in negen EU-landen (Belgi ë, Bulgari je, Fran krijk, Ital ië, Ne derland, Pol en, Portugal, Spa nje, VK ), terwijl THESEUS 6,5 miljoen euro aan EU-financiering heeft ontvangen en partners uit 12 landen heeft samengebracht (Belgi ë, Bulgari je, Den emark en, Fran krijk, Duitsland, Gr iekenland, L etland, Ne derland, Pol en, Ital ië, Spa nje, VK) , met tegenhangers in Oekraïne, Rusland, Mexico, China, Taiwan en de VS.

De Europese Unie heeft op 1 januari 2014 Horizon 2020 gelanceerd, een nieuw programma voor onderzoek en innovatie. In de komende zeven jaar zal bijna 80 miljard euro worden geïnvesteerd in onderzoeks- en innovatieprojecten om het economische concurrentievermogen van Europa te ondersteunen en de grenzen van onze kennis te verleggen. Het onderzoeksbudget van de EU wordt vooral ingezet ter verbetering van het dagelijks leven op terreinen als gezondheid, milieu, vervoer, voedsel en energie. Ook onderzoekspartnerschappen met de farmaceutische, luchtvaart-, automobiel- en elektronica-industrie zijn een stimulans voor investeringen door de private sector ter ondersteuning van toekomstige groei en het creëren van banen voor hooggekwalificeerde arbeidskrachten. Horizon 2020 zal nog sterker gericht zijn op het omzetten van uitstekende ideeën in commercieel levensvatbare producten, processen en diensten.

Meer informatie

MICORE: https://www.micore.eu/

THESEUS: http://www.theseusproject.eu/

Website van Horizon 2020: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/