Pompeii redden met middelen uit de regionale fondsen van de EU: Commissaris Hahn ondertekent actieplan om samen met Italië parel van Europees cultureel erfgoed te beschermen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 17 juli 2014.
Pompeii redden met middelen uit de regionale fondsen van de EU: Commissaris Hahn ondertekent actieplan om samen met Italië parel van Europees cultureel erfgoed te beschermen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel, 17 juli 2014

Pompeii redden met middelen uit de regionale fondsen van de EU: Commissaris Hahn ondertekent actieplan om samen met Italië parel van Europees cultureel erfgoed te beschermen

Vandaag reist Europees commissaris voor Regionaal Beleid, Johannes Hahn i, naar de wereldberoemde archeologische site van Pompeii om een "actieplan" met de Italiaanse autoriteiten te ondertekenen en meer vaart te zetten achter het belangrijkste project van de EU om de site te beschermen. Het actieplan bevat specifieke maatregelen en streefcijfers voor de voltooiing van het project, dat wordt gesteund door investeringen ter waarde van 78 miljoen euro via het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling i (EFRO).

Volgens Johannes Hahn "kan het belang van Pompeii en het belangrijkste project van de EU om de site te beschermen niet worden overschat. We moeten dringend meer inspanningen leveren. Deze site is van cruciaal belang voor de regio Campania en de plaatselijke economie maar ook voor de rest van Italië en de hele wereld. Het is gewoonweg een van de topsites van Europa’s culturele erfgoed. Daarom zal ik alles in het werk stellen om van het belangrijkste project van de EU hier een succes te maken. Het actieplan dat wij vandaag met de Italiaanse autoriteiten ondertekenen, bevat duidelijke streefcijfers en termijnen en een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat die termijnen in acht worden genomen. Het plan zou alle partijen moeten motiveren en prikkelen om meer inspanningen te leveren. Ik roep alle betrokkenen op de uitdaging aan te gaan en hun verantwoordelijkheid te nemen."

Het belangrijkste project van de EU in Pompeii werd in maart 2012 door de Europese Commissie goedgekeurd.

Drie projecten op de site zijn al afgerond, onder meer het Casa del Criptoportico en het Casa delle Pareti Rosse.

Twaalf projecten lopen nog (onder meer het Casa di Sirico, het Casa del Marinaio, het Casa dei Dioscuri en het Casa di Octavianus Quartio).

Negen projecten worden binnenkort aangevat (onder meer de restoratie van het Casa della Fontana Piccola en het Casa della Venere in Conchiglia).

De Commissie en de Italiaanse autoriteiten zullen tussen nu en het einde van het project vier keer op de uitvoering van het actieplan toezien (in december 2014 en in april, augustus en december 2015). De streefcijfers zullen worden geëvalueerd en de voortgang zal aan de hand van de streefcijfers worden gemeten.

Op 17 juli rond 12h30 zal het actieplan officieel worden voorgesteld en ondertekend in het auditorium van Pompeii in aanwezigheid van commissaris Hahn, staatssecretaris Graziano Delrio, de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini en de voorzitter van de regio Campania Stefano Caldoro. Daarna volgt een persconferentie.

Achtergrond

In totaal (nationale en EU-bijdragen samen) is ongeveer 105 miljoen euro toegewezen aan het belangrijkste project in Pompeii. Het aandeel van de EU uit hoofde van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling ("Bescherming, instandhouding en verbetering van de archeologische site Pompeii") bedraagt 78 miljoen euro en maakt deel uit van het programma "Culturele, natuurlijke en toeristische attracties" voor de begrotingsperiode 2007-13.

In het kader van het project wordt van de meest geavanceerde en moderne technologie gebruikgemaakt om de ruïnes te beschermen van de wereldberoemde Unesco-site, die de afgelopen jaren ernstig beschadigd is geraakt.

Het project heeft tot doel:

de structuren van de archeologische site te consolideren, te beginnen met de delen die volgens de "Archaeological Risk Map" het grootste risico lopen;

een systeem voor de kanalisering en drainage van water te bouwen in het niet-opgegraven deel van de site dat staatseigendom is en over de oude gebouwen helt;

het personeel dat op de site werkt voor SANP (Soprintendenza speciale per i beni archeologici di Napoli e Pompei), beter op te leiden.

Er zijn ook belangrijke maatregelen genomen om het project te beschermen tegen beïnvloeding door de georganiseerde misdaad (vooral bij aanbestedingen). In nauwe samenwerking met de Europese Commissie hebben de Italiaanse autoriteiten een speciale prefect van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ingezet om van begin tot eind toezicht te houden op de veiligheid en de juridische aspecten van het project.

Meer informatie

Actieplan voor het belangrijkste project in Pompeii (link activated only at 2pm today).

Door de EU gefinancierde "belangrijke projecten"

EbS-verslag over het bezoek van commissaris Hahn aan Pompeii

Twitter:

@ EU_Regional

@ JHahnEU