Martin Schulz: Europa dichter bij de mensen brengen
"Is het niet eerder Europa dat zich afkeert van het volk?" Over deze vraag van een Deense vrouw tijdens een debat over de vraag waarom mensen zich afkeren van Europa. bleef Martin Schulz maandenlang nadenken. "Deze zin raakte me echt," vertelt hij ons een paar maanden later in een interview. "Misschien is het niet waar, maar we moeten dit serieus nemen, anders zal de Europese Unie mislukken."
Schulz is de eerste EP-Voorzitter die herkozen is voor de missie om Europa dichter bij de mensen te brengen. Voor hem gaat de EU niet over het creëren van 's werelds grootste interne markt, maar over hoe de Unie een verschil maakt in het leven van gewone mensen elke dag. De EU zou zich op de angsten van mensen moeten richten om euroscepsis en extremisme aan te pakken.
Zorgen voor sociale rechtvaardigheid
"De kloof tussen de rijken en de armen in Europa wordt steeds groter", zegt Schulz. "Steeds meer mensen bevinden zich in onzekere werkomstandigheden, terwijl tezelfdertijd de superrijken steeds rijker worden. Mensen vinden dit niet terecht en dat is wat wij moeten aanpakken. Hij noemt verder de hoge werkloosheid onder jongeren zorgwekkend. "We kunnen de arbeidsmarkt hervormen zoveel als we willen, maar zolang er geen [economische] groei is, zullen deze mensen geen kans krijgen en hele generaties zullen zich van Europa afwenden. We riskeren het verlies van een hele generatie."
Noodzaak om politiek te europeaniseren
De voormalige voorzitter van de S & D-fractie vindt dat de moeilijkheden van mensen met Europa niets te maken hebben met een gebrek aan informatie. "We kunnen het Parlement natuurlijk nog transparanter maken, we kunnen nog meer informatiebureaus openen maar zolang er een nationaal filter op de Europese politiek zit, is het moeilijk om mensen te bereiken. Daarom moet de nationale politiek worden geëuropeaniseerd."
Je stem telt
Tijdens de Europese verkiezingen van dit jaar stelden een aantal politieke partijen voor de eerste keer ooit een kandidaat voor voor het Voorzitterschap van de Commissie. Jean-Claude Juncker, de kandidaat van de partij die de meeste zetels, kreeg, ontving het startsein van de andere fracties om te proberen een meerderheid voor zijn kandidatuur veilig te stellen. De Raad benoemde hem later als kandidaat voor de positie.
Schulz, de kandidaat van de sociaaldemocraten zegt dat dit een keerpunt was: als de Raad Juncker niet had genomen, dan konden we de volgende Europese verkiezingen vergeten. Nu hebben we één ding duidelijk gemaakt voor de volgende Europese verkiezingen: je stem telt. Als wij het op de juiste manier organiseren, zullen we een nieuw hoofdstuk van het Europese parlementarisme hebben geopend."
Citaat
We maakten één ding duidelijk voor de volgende Europese verkiezingen: je stem telt Martin Schulz
Een sterker Parlement
De beslissing versterkte ook de positie van het Parlement. "Ik denk dat de beslissing van de Raad voor Juncker, die al de kandidaat van het Parlement was, een enorme toename van de invloed voor het Europees Parlement betekent. Tijdens de laatste termijn was mijn doel om het Europees Parlement net zo sterk als de Commissie en de Raad te maken. Dit zal ook mijn voornaamste doel zijn voor de tweede termijn."
Nauwere samenwerking met de Commissie
Juncker’s overwinning resulteerde in de nieuwe kandidatuur van Schulz als EP-Voorzitter: "Ik had aanvankelijk Commissievoorzitter willen worden, maar de kiezers hebben anders besloten. Het was toen noodzakelijk voor de twee grootste politieke families om samen te werken om het Parlement en de Commissie in staat te stellen nauwer samen te werken. Het was dus logisch voor mij dat de één de leiding van de Commissie kreeg en de andere aan het hoofd van het Parlement kwam te staan. De Commissie zal dichter bij het Parlement komen en als gevolg daarvan meer legitimiteit verwerven. Er zal een grote convergentie komen in het optreden van de Commissie en het Europees Parlement."
De uitdagingen voor de toekomst
Ondertussen heeft Schulz ambitieuze plannen voor de nieuwe zittingsperiode. "Ik wil de institutionele rol van het Parlement versterken. Ik geloof dat het Europees Parlement zich zou moeten richten op de belangrijkste kwesties zoals de banken, de jeugdwerkloosheid, de werkloosheid in het algemeen, de klimaatverandering en het energiebeleid, zegt hij en voegt toe: “Het Parlement wordt steeds krachtiger en zichtbaarder."
REF. : 20140709STO52052
Bijgewerkt op: ( 10-07-2014 - 11:32)