Europarlementsleden in debat met Italiaans voorzitterschap van de Raad

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 2 juli 2014, 18:56.

Op 2 juli presenteerde de Italiaanse premier Renzi de prioriteiten van het Italiaanse voorzitterschap van de Raad van de EU. Hij zette de toon door te zeggen: "Als Europa vandaag een selfie zou nemen, zou het een vermoeid, berustend beeld zijn." Hij vindt dat de Europese leiders met overtuiging en vastberadenheid moeten handelen om Europa aan de leiding wat betreft mondiale vraagstukken te houden.

Renzi erkende de "diepe wond die voor ons allen is achtergelaten" door de crisis maar drong aan op de grote uitdaging waar Europa voor staat om haar ziel, geschiedenis en waarden te herontdekken. Verwijzend naar het stabiliteits- en groeipact, zei hij: "We hebben nu stabiliteit ….. groei zou een fundamenteel element van het Europees beleid moeten zijn".

Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwelkomde Renzi’s hervormingsagenda en steunde "de voornaamste thema's van het inkomende voorzitterschap: groei, burgers en buitenlands beleid." Nog niet zo lang geleden voorspelden “vele Cassandra’s het ineenstorten van de euro", zei hij.

Fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, Manfred Weber, sprak van de lessen die de crisis ons kan leren. "Een van de lessen is dat wij de financiële markten moeten reguleren en de tweede is dat schulden de toekomst vernietigen."

Gianni Pittella, fractievoorzitter van de Socialisten en Democraten, riep op tot flexibiliteit bij de toepassing van het stabiliteits- en groeipact en voor solidariteit in de omgang met migratiestromen. “Europa werd geboren als een uitdrukking van solidariteit… wij moeten solidariteit in actie omzetten,” vond hij.

Syed Kamall, fractievoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers, riep op tot transparante onderhandelingen bij handelsovereenkomsten en benadrukte de noodzaak voor de vermindering van de “overafhankelijkheid van regimes die niet onze waarden delen, of in het Midden-Oosten of in Rusland” wat betreft de energietoevoer.

De fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, Guy Verhofstadt, zei dat wij de EU als een groeimotor moeten gebruiken door uitbreiding van de interne markt naar energie, de digitale sector, telecommunicatie- en kapitaalmarkten. Italië is "de basis van onze beschaving, onze geschiedenis, onze cultuur en ons Europa," zei hij.

Barbara Spinelli, een Italiaans lid van de fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links riep op tot "een volledige revisie van de Unie" en een "Europese New Deal". Ze sprak zich uit tegen het EU-VS vrijhandelsakkoord en zei dat "deze neoliberale dogma's ... duidelijk niet hebben gewerkt".

Philippe Lamberts, medevoorzitter van de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie, prees de passie en energie van de premier van Italië en sprak de hoop uit om deze kwaliteiten omgezet te zien in actie tijdens het voorzitterschap.

Ignazio Corrao, een Italiaans lid van de fractie Europa van vrijheid en directie democratie, viel het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS aan en zei dat wanneer "multinationals naar de rechter kunnen stappen tegen de nationale regeringen, wij dan echt de meest perverse droom van de globalisering zullen hebben bereikt: regeringen bestuurd door de markten".

Matteo Salvini, een Italiaans niet-fractiegebonden lid, bekritiseerde Renzi voor de nadruk op humanitaire behoeften elders, terwijl hij de armen in de EU vergeet.

Debat over het Grieks voorzitterschap

Eerder op woensdag presenteerde de Griekse premier Antonis Samaras de resultaten van het uitgaande voorzitterschap van de Raad. Samaras noemde als belangrijkste wapenfeiten de vooruitgang bij het bouwen van de bankenunie van de EU, de verbetering van het grensbeheer en migratie en het leggen van funderingen voor banen en groei.

"Europa heeft gewerkt. Onze Unie heeft problemen maar zij heeft ook de capaciteit om deze problemen op te lossen en door te gaan,” liet Samaras weten. Hoewel Griekenland en de EU als geheel de afgelopen drie jaar "serieus uitgedaagd" zijn, zijn de mensen in de Unie erin geslaagd om solidariteit te tonen en de mogelijkheid om te veranderen om concurrerender te worden, voegde hij hieraan toe.

REF. : 20140702STO51216