De Commissie kondigt enorme nieuwe instroom van partners aan voor het kernproject grafeen
Europese Commissie
Persbericht
Brussel, 23 juni 2014
De Commissie kondigt enorme nieuwe instroom van partners aan voor het kernproject grafeen
De Europese Commissie i kondigt met trots aan dat vandaag tegelijk met de Grafeenweek 2014 het kernproject grafeen , een van de grootste Europese onderzoeksinitiatieven ooit, qua omvang verdubbelt. Er worden 66 nieuwe partners uitgenodigd zich bij het consortium aan te sluiten naar aanleiding van een oproep tot het indienen van voorstellen ter waarde van 9 miljoen euro. Hoewel de meeste partners universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn, neemt het aandeel bedrijven, voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen, toe. Hieruit blijkt de toenemende interesse van de economische actoren in grafeen. Het partnerschap omvat nu meer dan 140 organisaties uit 23 landen. De partners staan helemaal klaar om het "wondermateriaal" grafeen en aanverwante gelaagde materialen uit de universiteitslaboratoria te halen en er materialen voor dagelijks gebruik van te maken.
Vicevoorzitter van de Europese Commissie @NeelieKroesEU , verantwoordelijk voor de digitale agenda , is ingenomen met het uitgebreide partnerschap: „Europa leidt de grafeenrevolutie. Dit "wondermateriaal" kan ons leven drastisch te verbeteren: het bevordert de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën, zoals kunstmatige netvliezen, en van technologieën als duurzamer vervoer met lichte en ultra-efficiënte batterijen. Hoe meer we over het mogelijke gebruik van grafeen weten, hoe beter!"
Midden- en kleinbedrijf en Italiaanse partners komen sterker naar voren
De 66 nieuwe partners zijn afkomstig uit 19 landen, waarvan er zes nieuw zijn binnen het consortium: Wit-Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije en Israël.
Italië heeft 16 nieuwe partners bij het kernproject grafeen en komt nu uit op 23 partners in totaal, net als Duitsland; qua aantal partners delen beide landen de eerste plaats. Spanje (18), het Verenigd Koninkrijk (17) en Frankrijk (13) volgen.
De 66 nieuwe partners zullen nieuwe vaardigheden toevoegen aan de wetenschappelijke en technologische mogelijkheden van het kernproject. De groeiende belangstelling van economische actoren voor grafeen blijkt uit het feit dat meer dan een derde van de nieuwe partners ondernemingen zijn, voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Bij de oorspronkelijke leden van het consortium bedroeg dit percentage 20 %.
Grote belangstelling voor aansluiting bij het initiatief
Naar aanleiding van de oproep tot het indienen van voorstellen van 9 miljoen euro, als onderdeel van de aanloopfase van 54 miljoen euro (2014-2015), kwamen in totaal 218 voorstellen binnen, die in totaal 738 organisaties uit 37 landen vertegenwoordigen. De ingediende voorstellen zijn beoordeeld op basis van hun wetenschappelijke en technologische deskundigheid, uitvoering en impact ( nadere informatie over de oproep ) en gerangschikt door een internationaal panel van vooraanstaande deskundigen, meestal eminente hoogleraren, van over de hele wereld. Er worden 21 geselecteerde voorstellen gefinancierd.
Professor Jari Kinaret, hoogleraar in de natuurkunde aan de Chalmers University of Technology in Zweden, tevens directeur van het kernproject "Grafeen", zei hierover het volgende: "De respons was overweldigend, wat een indicator is voor de erkenning van en het vertrouwen in de inspanningen op het gebied van grafeen in heel Europa. De concurrentie was bijzonder groot. Ik wil de aanvragers en de bijna 60 onafhankelijke deskundige beoordelaars die ons bij dit proces hebben geholpen, hartelijk danken voor hun inzet. Ik ben onder de indruk van de hoge kwaliteit van de ontvangen voorstellen en kijk ernaar uit de doelstellingen van het kernproject grafeen in samenwerking met alle nieuwe partners te realiseren.”
Europa aan kop
Grafeen is voor het eerst in Europa gemaakt en getest, hetgeen in 2010 leidde tot de Nobelprijs voor natuurkunde voor Andre Geim en Konstantin Novoselov van de Universiteit van Manchester.
Met behulp van het kernproject grafeen van 1 miljard euro zal Europa geavanceerd wetenschappelijk onderzoek kunnen omzetten in producten die kunnen worden verkocht. Door dit belangrijke initiatief gaat Europa aan de leiding in de mondiale race om grafeentechnologieën te ontwikkelen.
Professor Andrea Ferrari, directeur van het Cambridge Graphene Centre en voorzitter van de raad van bestuur van het kernproject grafeen zei naar aanleiding van het bericht van vandaag over de nieuwe partners het volgende: " Dit versterkt onze ongekende inspanning om grafeen en aanverwante materialen uit het laboratorium te halen en naar de fabrieksvloer te brengen, zodat de toonaangevende positie van Europa op het gebied van wetenschappelijke kennis over grafeen kan worden vertaald in technologie. Daardoor ontstaat dan weer een nieuwe, op grafeen gebaseerde industrie, die Europa voordelen biedt wat werkgelegenheid en concurrentievermogen betreft”.
Achtergrond
Het kernproject grafeen @GrapheneCA vertegenwoordigt een Europese investering van 1 miljard euro in de komende 10 jaar. Het maakt deel uit van de kernprojecten op het gebied van toekomstige en opkomende technologieën ( Future and Emerging Technologies (FET) Flagships - FET), @FETFlagships , die de Europese Commissie in januari 2013 heeft aangekondigd ( persbericht ). Het doel van het FET-kernprogramma is om visionair onderzoek te bevorderen dat voor doorbraken kan zorgen en de Europese samenleving en het bedrijfsleven grote voordelen kan opleveren. FET-kerninitiatieven zijn zeer ambitieuze initiatieven waarbij onder meer wordt samengewerkt met nationale en regionale financieringsagentschappen, het bedrijfsleven en partners van buiten de Europese Unie.
Onderzoek op het gebied van de volgende generatie technologieën is van cruciaal belang voor het concurrentievermogen van Europa. Daarom wordt 2,7 miljard euro geïnvesteerd in Future and Emerging Technologies (FET) (toekomstige en opkomende technologieën) in het kader van het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon 2020 #H2020 (2014-2020). Dit betekent dat de begroting bijna wordt verdrievoudigd ten opzichte van het vorige onderzoeksprogramma, FP7. De acties in het kader van FET zijn onderdeel van de pijler Excellent science ("wetenschap op topniveau") van Horizon 2020.
Infografiek: het maximum halen uit het "wondermateriaal" grafeen
Het informatiepakket voor de pers, met onder meer de contactpersonen van de afdeling communicatie van de nieuwe partners, volledige lijsten en achtergronddocumenten met aanvullende citaten kunnen hier worden gevonden.
Bijlage: Lijst van nieuwe partners die aan het kernproject grafeen deelnemen:
Oostenrijk: Guger Technologies OG
Wit-Rusland: Institute for Nuclear Problems
België: Université de Namur, Université libre de Bruxelles, Interuniversitair Micro-Electronica Centrum
Bulgarije : Bulgarian Academy of Sciences, Nano Tech Lab Ltd
Tsjechië : J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry
Estland : Tartu Ülikool
Finland : University of Eastern Finland
Frankrijk : Université Montpellier 2 Sciences et techniques, Laboratoire national de métrologie et d'essais, Horiba scientific, Pixium Vision, University Pierre and Marie Curie, Polymem S.A, Atherm
Duitsland : Karlsruhe Institute of Technology, Technische Universität München, Bielefeld University, Ulm University, BASF, CNM Technologies GmbH, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., Epcos AG, TU Dortmund, University of Augsburg
Griekenland : University of Crete
Hongarije : Research Centre for Natural Sciences, Hungarian Academy of Sciences
Israël : Technion Israel Institute of Technology
Italië : University of Padova, Breton S.p.A., Università degli Studi di Roma Tor Vergata, Italcementi S.p.A., Alma Mater Studiorum-Università di Bologna, Selex ES, University of Pisa, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, University of Salerno, Consorzio Nazionale Interuniversitario per le Telecomunicazioni, Libre S.r.l., Grinp S.r.l., Dyesol Italia S.r.l., Centre Ricerche Fiat S.C.p.A, Nanesa S.r.l, Delta-Tech S.p.A
Polen : University of Warsaw
Spanje : Universidad de Zaragoza, Biomedical Research Networking Center in Bioengineering, Biomaterials and Nanomedicine, Consorci Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, Tecnalia Research and Innovation, nVision Systems & Technologies S.L., Instituto de Tecnologias Quimicas Emergentes de la Rioja
Zweden : Ericsson AB
Zwitserland : Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne
Nederland: Technische Universiteit Eindhoven, DSM Ahead BV
Verenigd Koninkrijk : University College London, Imperial College London, Amalyst Ltd, G24 Power Ltd, The University of Nottingham, University of Sheffield, University of London, BAE Systems (Operations) Limited, University of Sunderland