Nederland en Zweden maken werk van Europese interne markt

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken (EZ) i, gepubliceerd op vrijdag 4 april 2014, 18:31.

Lidstaten van de Europese Unie kunnen in onderling overleg nog veel vooruitgang boeken bij het wegnemen van barrières op de Europese interne markt. Zweden en Nederland willen hierbij voorop lopen. Dat stellen minister Kamp van Economische Zaken (EZ) en de Zweedse minister van Handel Ewa Björling vrijdag 4 april 2014 na afloop van een gezamenlijke ontmoeting met Zweedse en Nederlandse ondernemers in Amsterdam.

Invoering Europese Digitale Agenda zorgt voor 3,8 miljoen banen

'Als de EU-lidstaten bijvoorbeeld alle bestaande handelsbelemmerende beperkingen voor serviceproviders zouden opheffen, zou het totale economische voordeel kunnen oplopen tot meer dan 300 miljard euro,' aldus de bewindslieden. 'Op een soortgelijke manier zou een snelle invoering van de Europese Digitale Agenda kunnen leiden tot een economische groei van 5 procent en 3,8 miljoen nieuwe banen.'

Gebrek aan coördinatie

Volgens Kamp en Björling is het nodig dat landen als Nederland en Zweden het goede voorbeeld geven. 'De huidige barrières zijn niet zozeer het gevolg van een gebrek aan EU wet- en regelgeving, maar zijn vaak onbedoeld of het resultaat van een gebrek aan coördinatie tussen de lidstaten onderling. In deze economisch moeilijke tijden moeten we ons daarom vooral op dit laatste punt richten.'

Handel over de grens bevorderen

Nederland en Zweden doen dit door lancering van het zogeheten “Frontrunners initiatief”. Ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben zich achter het idee geschaard. Een voorbeeld waar genoemde landen van kunnen profiteren is het verminderen van het aantal gereglementeerde beroepen. Maar liefst 4.700 beroepen worden tegenwoordig nationaal gereglementeerd in de gehele EU, waardoor het voor ondernemers uitermate moeilijk wordt hun diensten over de grens aan te bieden. In onderling overleg kunnen lidstaten deze drempels wegnemen en handel over de grens bevorderen.

Het belang van een beter geïntegreerde interne markt wordt duidelijk uit de resultaten tot dusver: in de periode 1992-2008 heeft de interne markt geleid tot een extra toename van de omvang van de Europese economie van 2,13 procent (233 miljard Euro) en 2,77 miljoen extra banen (1,32 procent van de totale werkgelegenheid).

Documenten en publicaties