Trojka-rapporteurs over het helpen van landen in de toekomst

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 maart 2014, 10:29.

Hoe moeten de programmalanden worden geholpen? ©BELGA_AGEFOTOSTOCK

De beoordeling van de resultaten van de trojka-maatregelen begon in het EP in december vorig jaar en op 13 maart zal er over twee initiatiefverslagen gestemd worden. Vooruitlopend op de stemming, vertelden de rapporteurs, de Oostenrijkse christendemocraat Othmar Karas i en de Franse sociaaldemocraat Liêm Hoang-Ngoc i en de Spaanse sociaaldemocraat Alejandro Cercas i hoe landen in financiële problemen in de toekomst beter geholpen kunnen worden.

De hulp aan de landen van de eurozone werd geregeld door een groep van internationale geldschieters: de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Samen worden zij de trojka genoemd. Het verslag van Karas en Hoang-Ngoc gaat over de werkwijze en resultaten van de trojka terwijl het verslag van Cercas richt zich op de werkgelegenheid en de sociale aspecten van de trojka-beslissingen.

Karas: “Instrumenten nodig om te voorkomen dat lidstaten dicht bij een faillissement kunnen komen.”

Volgens Karas is het belangrijk dat de trojka de lopende programma’s afmaakt. "Maar we hebben transparante en bindende regels voor de procedure nodig om het democratisch toezicht te verbeteren. Aangezien wij werken aan een beheersinstrument voor crisisbeheersing van de gemeenschap, heb ik gepleit voor de oprichting van een Europees Monetair Fonds, dat het geld van het ESM zou moeten combineren met de expertise die de Commissie, namelijk het DG Economische en financiële zaken, in de afgelopen jaren heeft opgedaan."

Karas voegde toe dat Europa instrumenten nodig heeft om om te gaan met situaties waarin de lidstaten bijna failliet zijn. "Maar we hebben ook instrumenten nodig om te voorkomen dat lidstaten dichtbij een faillissement kunnen komen. Daarom pleit ik voor de lange termijn voor een preventiewet voor Staats-faillissementen."

Hoang-Ngoc:investeren voor langdurige werkgelegenheid en ecologisch duurzame groei

Hoang-Ngoc benadrukte dat als er een volgende reddingsoperatie wordt opgezet, het mechanisme dat de trojka zal vervangen de wetten van de Unie en haar grondbeginselen in acht moet nemen. "Beleidsopties moeten zorgvuldig worden besproken en worden gekozen door vertegenwoordigers in de betrokken lidstaat en op EU-niveau. Daarom zijn wij er voor dat zowel het EP als de nationale parlementen worden betrokken bij het ontwerp, de goedkeuring en de controle van de programma’s. Het aanbevolen beleid moet economisch efficiënt en sociaal rechtvaardig zijn."

Hoang Ngoc vervolgde door te zeggen dat de EU heeft zich niet alleen op de markten en overheidsschulden moet richten maar ook moet "investeren voor het scheppen van langdurige werkgelegenheid en ecologisch duurzame groei."

Cercas: Niet in minimumlonen en pensioenen snijden of ze bevriezen

"De aanpassingsprogramma's kunnen niet de collectieve arbeidsovereenkomsten, door de sociale partners ondertekend, ondermijnen of in minimumlonen en pensioenen snijden of ze bevriezen waardoor ze onder de armoedegrens komen, of de toegang tot medische en farmaceutische producten en betaalbare huisvesting moeilijker maken," zei Cercas, auteur van het verslag over de werkgelegenheid en de sociale aspecten van het trojka-besluit. "Economisch beleid moet ten dienste van de werkgelegenheid staan," concludeerde hij.

Bij het samenstellen van zijn verslag, vroeg Cercas ook voor bijdragen via de LinkedIn-discussiegroep van het EP waar mensen hun meningen en ervaringen konden achterlaten. Een aantal van die bijdragen zijn in het eindverslag opgenomen.

REF. : 20140306STO37813


1.

Relevante EU dossiers