Uitzicht vanaf de top: Europa klaart de lucht betreffende financiële regelgeving

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 maart 2014, 12:40.

Het is een tripje dat 20 minuten duurt met de kabelbaan naar de top van de Aiguille du Midi van Chamonix en terwijl de cabines schommelen in de wind, is het uitzicht adembenemend. Maar is Europa i zo zuiver en transparant als het lijkt vanaf het hoogste punt? De Europese financiële hervorming heeft zeker een lange weg afgelegd sinds het begin van de financiële crisis in 2007.

Dit gebied was vroeger een drukke plek met gevulde koffers met contanten die van Frankrijk naar Zwitserland werden verplaatst en regelmatige achtervolgingen door de Italiaanse Guardia di Finanza of Franse douaniers. De skiënde grenswachten patrouilleren niet meer in Frankrijk, behalve voor het trainen voor de Olympische Spelen. Sommigen hebben zelfs medailles op de Olympische Winterspelen in Sotsji gewonnen.

Geld naar Zwitserland verplaatsen om belastingen te vermijden is niet meer gebruikelijk aangezien het bankgeheim aan het uiteenvallen is. De EU heeft hard onderhandeld bij de G20 i en de OESO i om financiële transparantie te verbeteren aangezien belastingparadijzen en het witwassen van geld de belangrijkste punten werden voor de onder schulden gebukte Europese landen i. Europa legt ook druk op haar lidstaten om meer informatie aan elkaar door te geven door middel van grensoverschrijdende samenwerking om belastingontduiking te bestrijden.

De verbeterde financiële regelgeving in Europa na de val van de Lehman Brothers bank heeft ook een rol gespeeld in het geruststellen van de Europese spaarders over hun tegoeden. Veel nieuwe richtlijnen zijn aangenomen om controle toe te voegen, marktmisbruik te beperken en een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Er zijn ook nieuwe toezichthouders gekomen.

De financiële markten zijn nu ook beter gereguleerd met de verordening betreffende de Europese marktinfrastructuur die in 2014 in werking is getreden. Deze heeft gezorgd voor transparantie van financiële transacties en bankactiviteiten door het registreren van het merendeel van de transacties die vroeger onder de tafel plaatsvonden.

In feite vloeit het geld nu uit Zwitserland weg omdat de Europese bankenregelgeving een betere beveiliging biedt. Een grote verandering voor het kleine land dat tot voor kort onderdak bood aan een derde van de belastingparadijsfondsen, volgens de econoom Gabriel Zucman .

De grenswachten zijn van mening dat de grenscontrolepost van St. Julien en Genevois nog steeds de plaats in Frankrijk is waar ze het meeste vangen maar nu is het van Zwitserland naar Frankrijk, niet andersom.

REF. : 20140228STO37385