Einde visumplicht Moldaviërs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 27 februari 2014, 12:40.

Moldavische burgers kunnen binnenkort zonder visum in het Schengengebied reizen. Dat staat in een conceptwet die het Parlement donderdag aannam en waar de Raad al informeel goedkeuring aan heeft verleend. Moldavië is het eerste Oostelijk Partnerschapland wat voldoet aan alle eisen.

De visumregeling uit 2001 bevat een lijst met niet-EU-landen waarvan de burgers een visum nodig hebben om naar het Schengengebied te reizen (de “negatieve lijst”) en die waarvan de burgers geen visum nodig hebben (de “positieve lijst”).

Door deze herziening komt Moldavië op de positieve lijst terecht. Moldaviërs met een biometrisch paspoort (met een chip met gezichtsscan en vingerafdrukken) kunnen 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in het Schengengebied reizen.

“Vandaag is een zeer belangrijke dag, niet alleen voor het Europese visumbeleid, maar vooral voor Moldavië. Ik ben blij dat een grote meerderheid van het Parlement de beslissing aanvaardt om visa voor inwoners van Moldavië af te schaffen”, zegt rapporteur Tanja Fajon i (S&D, SL).

“De visumvrijstelling is één van de meest tastbare maatregelen in de betrekkingen met de EU en vooral voor jongeren van belang. Moldavië begint hierdoor aan een nieuw hoofdstuk. De overheid moet haar Europese reis voortzetten en ik juich toekomstige inspanningen in dit verband toe”, voegde ze toe.

Vervolgstappen

Na de goedkeuring van het Parlement, zal de Raad naar verwachting formeel goedkeuring verlenen in april, behoudens wettelijke verificatie van de teksten in alle talen. “De visumvrijstelling voor Moldavische burgers zal dan voor de zomer van kracht zijn”, zegt Fajon.

Burgers in Moldavië profiteren al van een visumversoepelingsovereenkomst met de EU sinds januari 2008 (een herziening werd in juli 2013 van kracht). Volgens de Commissie is het aantal visumaanvragen voor een kort verblijf in het Schengengebied van Moldaviërs de afgelopen drie jaar stabiel gebleven (variërend tussen de 50.000 en 55.000). Ook hebben veel van hen al een Roemeens paspoort.

Moldavië schafte de visumplicht voor EU-burgers op 1 januari 2007 af.

Procedure: mede-beslissing, akkoord in eerste lezing

REF. : 20140221IPR36646