EIB-Groep: krachtige reactie op crisis
BEI/14/33
Jaarlijkse Nieuwsconferentie 2014 Persbericht
EIB-Groep: krachtige reactie op crisis
19 februari 2014 - In haar reactie op de crisis heeft de Europese Unie i een essentiële rol toebedeeld aan de EIB-Groep, die in dit kader in 2013 zijn financiële steun fors heeft uitgebreid om aldus de groei en werkgelegenheid in Europa te bevorderen. De EIB-Groep bestaat uit de Europese Investeringsbank i (EIB) en het Europees Investeringsfonds i (EIF). De Groep biedt een aanzienlijke anticyclische steun aan de economie, met in 2013 een financieringsvolume van 75,1 miljard euro - een toename van 37% ten opzichte van het jaar ervoor. Binnen de EU bedroeg de steun 67,1 miljard euro (een toename van 42%). Vermeldenswaard is de sterk verbeterde toegang tot financiering die de EIB-Groep mogelijk wist te maken voor kleine en middelgrote bedrijven (het MKB). Het MKB vormt de ruggengraat van de Europese economie. Werner Hoyer, President van de EIB-Groep: “Met een omvang van 21,9 miljard euro vormt onze steun aan het MKB inmiddels onze belangrijkste bijdrage aan het EU-beleid. Dit is een record!”
Aan het MKB en midkap-ondernemingen verleende de Europese Investeringsbank in totaal 18,5 miljard euro aan kredieten, terwijl het Europees Investeringsfonds 3,4 miljard euro bijdroeg. Dankzij de financiering door de Groep en zijn investeringspartners in de particuliere sector, kon voor het MKB ruim 50 miljard euro aan steun worden aangetrokken. In totaal werden 230000 ondernemingen direct of indirect gesteund via de activiteiten van de EIB-Groep. Deze bedrijven bieden in heel Europa werk aan 2,8 miljoen mensen.
Daarnaast richtte de EIB-Groep zich duidelijk op onderzoek en innovatie; in dit kader verleende de Groep 17,2 miljard euro aan financiële steun, om aldus het concurrentievermogen van de Europese economie te versterken. De Bank houdt een meerderheidsbelang in het EIF, en om de rol van het Fonds te vergroten besloot de Raad van Bewind van de EIB in december 2013 om het kapitaal van het EIF te verhogen en het mandaat uit te breiden. “Het EIF is een zeer krachtig instrument om markttekorten aan te pakken. Met kapitaalinjecties, garanties en kredietproducten kunnen beperkingen die bedrijven ondervinden bij hun financieringsmogelijkheden, uit de weg worden geruimd”, aldus President Hoyer.
Als bank van de EU richtte de EIB haar activiteit wederom ook op de overige prioritaire beleidsgebieden van de EU. In dit kader verstrekte zij wereldwijd 19 miljard euro aan kredieten voor klimaatactie en besteedde zij 15,9 miljard euro aan strategische infrastructuren. Ook introduceerde de Bank nieuwe op maat gemaakte instrumenten, zoals de faciliteit handelsfinanciering, het MKB-garantiefonds en projectobligaties.
In juli 2013 lanceerde de EIB in het kader van de Europese bestrijding van jeugdwerkloosheid een extra bijdrage middels het speciale programma: “Skills and Jobs - Investing for Youth”. Dit programma had aanvankelijk een kredietomvang van 6 miljard euro. President Hoyer hierover: “Ik ben er trots op dat de eerste toezegging voor het programma ruimschoots is overschreden. In amper zes maanden tijd heeft de EIB 9,1 miljard euro besteed aan de aanpak van jeugdwerkloosheid. Dit is een prachtig resultaat!”
Ondanks de crisis in Europa bleef de EIB ook internationaal een voorname rol spelen. In 2013 droeg de Bank 7,7 miljard euro bij aan de financiering van projecten buiten de Europese Unie. Met haar activiteiten op de kapitaalmarkten bleef de Bank toegevoegde waarde bieden als belangrijk kanaal om internationale investeerders naar de EU te trekken. Zo plaatste de EIB bijna de helft van haar obligaties bij beleggers buiten de Unie. In 2013 realiseerde de Bank met 72 miljard euro een van haar grootste leningen ooit, waarmee zij verreweg de grootste emittent bleef onder de supranationale financieringsinstellingen.
De financiële kracht van de Bank blijkt uit haar solvabiliteit, die in 2013 van 23,1% naar 28,7% steeg. Deze toename volgde op het besluit in 2012 van de aandeelhouders, de 28 EU-lidstaten, om het kapitaal van de Bank te verhogen. De kwaliteit van het vermogen van de Bank is onverminderd sterk: afboekingen op probleemkredieten bedroegen slechts 0,2% van de portefeuille en de liquiditeit werd op het prudente niveau van 66 miljard euro gehouden. Op 31 december 2013 stond het totale vermogen op 512 miljard euro, waarvan het eigen vermogen naar een omvang van bijna 58 miljard euro groeide.
In de komende jaren wil de EIB-Groep haar anticyclische steun voor groei en werkgelegenheid in Europa voortzetten. Deze taak heeft prioriteit, gezien de duur en de omvang van de crisis, die negatieve gevolgen heeft voor de groei van Europa op de lange termijn. President Hoyer: “In bijna geheel Europa blijven de investeringen onder het peil van voor de crisis. Dit vormt een belemmering voor het groeipotentieel van de lidstaten. Ook blijft onze internationale concurrentiepositie achter, omdat landen buiten de EU veel meer investeren in technologie en innovatie dan de EU en het merendeel van haar lidstaten.”
Europa moet daarom meer actie ondernemen. “We moeten meer investeren. Vooral in onderzoek en ontwikkeling, innovatie, en in een infrastructuur voor de 21ste eeuw dienen we veel meer te investeren om onze concurrentiepositie te verbeteren. Nu kunnen we dit nog doen vanuit een sterke positie. Maar wanneer we de uitdagingen niet aangaan, wordt het moeilijk ons op de competitieve wereldmarkt staande te houden”, aldus de President. Hij benadrukte dat de EIB-Groep zich zal blijven inzetten om een belangrijke bijdrage te leveren aan het oplossen van de huidige problematiek in Europa.
Noot voor de redactie:
De cijfers zijn niet gecontroleerd en gelden pro forma.
De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling van de Europese Unie voor langlopende leningen; haar aandelen worden gehouden door de lidstaten. De EIB stelt langlopende financieringen beschikbaar voor gedegen investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU.
Deze PowerPoint presentatie van de President is beschikbaar op www.eib.org/press
Perscontacten:
Christof Roche : e-mail: c.roche@eib.org ; mob.: (+0032) 47 96 505 88;
Sabine Parisse : e-mail: s.parisse@eib.org ; mob.: (+352) 621 45 91 59;
Rainer Schlitt : e-mail: r.schlitt@eib.org ; mob.: (+352) 621 36 25 09;
Secretariaat Persbureau : e-mail: press@eib.org ; tel.: (+352) 43 79 - 21000; fax: (+352) 43 79 - 61000
Algemene vragen:
EIB Infodesk
E-mail: info@eib.org ; tel.: (+352) 43 79 - 22000; fax: (+352) 43 79 - 62000