EP deze week: NSA, Trojka, eCall, Voorzitter Europese Commissie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 februari 2014.

De leden komen deze week in commissies bijeen waar ze onder meer stemmen over een verslag over de impact van het afluisteren door de Amerikaanse geheime dienst op de grondrechten van EU-burgers, regels ter verduidelijking van de voorwaarden bij het kopen van pakketreizen en de verplichting om auto's uit te rusten met het levensreddende e-call-systeem. Ze gaan ook verder met hun onderzoek naar het werk van de trojka in de landen die steun ontvingen.

De commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken stemt op woensdag over het verslag over het onderzoek naar het afluisterschandaal door de Amerikaanse geheime dienst, de NSA, van EU-burgers. Er wordt gestemd over maatregelen voor opschorting van internationale overeenkomsten betreffende de uitwisseling van gegevens en opschorting van handelsbesprekingen met de VS en over meer bescherming voor klokkenluiders en journalisten.

De leden van de commissie Economische en Monetaire zaken zullen op donderdag van gedachten wisselen met Benoît Coeuré, directielid van de ECB, over het werk van de Trojka. Op donderdag zullen de leden van de commissie Werkgelegenheid stemmen over een resolutie over de impact van het werk van de trojka op de werkgelegenheid, de rechten van werknemers en sociale welvaart. Burgers hadden de mogelijkheid om bij te dragen aan het werk van de rapporteur in een groep op LinkedIn.

Op dinsdag stemmen de leden van de commissie Interne markt i en consumentenbescherming over nieuwe regels om de rechten van consumenten te versterken bij het kopen van een pakketreis, inclusief een garantie op repatriëring en een 24-uurs herroepingsrecht na heb online boeken van een dergelijke vakantie.

De leden van de interne marktcommissie stemmen op dinsdag ook over het verplicht uitrusten van alle nieuwe auto’s met het eCall-systeem met ingang van oktober 2015. Het eCall-systeem zorgt er voor dat bij een auto-ongeluk er automatisch een oproep bij de hulpdiensten terechtkomt.

De mensenrechtencommissie houdt op donderdag een openbare hoorzitting over de situatie van geïmmigreerde werknemers in Qatar die aan de infrastructuur werken met het oog op de het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

De commissie constitutionele zaken stemt op dinsdag over een verslag over de verkiezing van de nieuwe Voorzitter van de nieuwe Europese Commissie i na de Europese verkiezingen in mei en het samenstellen van de Commissie. De leden zullen waarschijnlijk voorstellen dat sommige leden van de nieuwe Commissie moeten worden gekozen uit de nieuw gekozen EP-leden i.

Op 11 februari zijn we 100 dagen verwijderd van het openen van de eerste stembureaus voor de verkiezingen van het Europees Parlement i. De verkiezingen vinden plaats op donderdag 22 mei in Nederland en op zondag 25 mei in België i. Meer informatie is te vinden op onze speciale verkiezingswebsite via de link aan de rechterkant.

REF. : 20140207STO35326