Afwikkelingsmechanisme noodlijdende banken: EP maant lidstaten tot haast

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 6 februari 2014.

De EP-onderhandelaars die met de lidstaten tot overeenstemming moeten komen over een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme voor noodlijdende banken - de laatste horde richting een bankenunie - hebben de steun van het hele parlement. Dit bleek donderdag tijdens een stemming over het onderhandelingsmandaat. 441 EP-leden i stemden voor, 141 tegen en 173 onthielden zich.

In het debat vooragfgaande aan de stemming bekritiseerden de fractieleiders in het EP de opstelling van de Raad i die leidt tot een "verspilling van kostbare tijd".

In de onderhandelingen die tot dusverre plaats hebben gehad, heeft de hoofdonderhandelaar namens het EP, Elisa Ferriera (S&D i, PT) voortdurend benadrukt dat er nadelen kleven aan het door de lidstaten gepropageerde systeem. Zo is de besluitvorming over het opdoeken van banken en het door banken gefinancierde noodfonds veel te ingewikkeld en overgepolitiseerd, waardoor het systeem in de eerste jaren niet echt geloofwaardig kan functioneren.

Ook het idee om het systeem deels intergouvernementeel te houden, baart het EP zorgen.

EP-voorzitter Martin Schulz i drong donderdag in het debat aan op een buitengewone ECOFIN i vergadering. Die staat nu nog gepland voor 17 februari, maar volgens Schulz moet dat eerder om twee weken vertraging in de onderhandelingen te voorkomen.

Het mandaat in een notendop

Het onderhandelingsmandaat werd in december al aangenomen in de EP Commissie voor Economische en Monetaire Zaken en is nu door het hele Parlement omarmd. Het EP wil een simpel besluitvormingssysteem waarmee een bank in een weekend kan worden ontbonden. Het voorziet een sleutelrol voor de toezichthouder (Europese Bankautoriteit i) en de afwikkelingsautoriteit, ook om te voorkomen dat de afwikkeling vanwege politiek bemoeienis wordt lamgelegd. Ook voorziet het mandaat in extra bevoegdheden voor het bestuur van de afwikkelingsraad waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd, waarmee een juiste balans wordt gegarandeerd tussen taken op nationaal en Europees niveau.

Het door de banken gefinancierde afwikkelingsfonds zou in de eerste jaren geld moeten kunnen lenen, zodat het vanaf de start voldoende munitie heeft om in te grijpen en niet pas na tien jaar. Leningen moeten door de banken worden terugbetaald, bovenop hun jaarlijkse contributies. Het mandaat voorziet ook dat alle banken op gelijke wijze worden behandeld en dezelfde toegang hebben tot het fonds.

Meer details over de inhoud van het mandaat kunt u vinden door op de links aan de rechterkant te klikken.

Volgende stappen

Onderhandelaars van het EP en de Raad zetten gespreken over de verordening voort. Daarnaast nemen de EP-onderhandelaars deel aan gespreken tussen lidstaten over de details van het op te zetten afwikkelingsfonds.

Additional information

Procedure: Co-decision, 1st reading

REF. : 20140203IPR34504