Kansen voor Nederland in eerste calls Horizon 2020

Met dank overgenomen van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) i, gepubliceerd op woensdag 11 december 2013, 11:07.

Vandaag zijn de eerste calls gelanceerd onder Horizon 2020, het nieuwe financieringsprogramma voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Unie met een totaalbudget van €80 miljard. Voor de periode 2014-2015 zal meer dan €15 miljard beschikbaar worden gesteld. Het centrale doel van deze financiering is het aanpakken van grote maatschappelijke problemen.

Staatssecretaris Sander Dekker kijkt uit naar Horizon 2020: “Nederlandse wetenschappers behoren bij de wereldtop en hebben dat in het programma waar Horizon 2020 een vervolg op is bewezen: voor elke euro die Nederland investeerde, haalden onze onderzoekers € 1,40 terug! Dat moeten we in Horizon 2020 zeker vasthouden. Niet alleen vanwege de financiering die dat oplevert voor onze wetenschap, maar ook vanwege de mogelijkheid die Horizon 2020 biedt om buiten de grenzen van eigen land, sector en discipline op zoek te gaan naar de beste partners, kennis en technologie. Door de krachten Europees te bundelen kunnen onderzoekers groter denken en werken en kunnen ze bijvoorbeeld uitdagingen aangaan die een land alleen niet kan oppakken. Hoe gaan we om met klimaatverandering en hoe worden we gezond oud? Dankzij Horizon 2020 kan er de komende zeven jaar aan antwoorden worden gewerkt op dit soort vragen. Daar moet ook Nederland volop aan bijdragen!”

Robert-Jan Smits, Directeur-generaal Onderzoek en Innovatie onderstreept het belang van Horizon 2020 voor Nederland: "Het financieren van onderzoek en innovatie is essentieel voor de toekomst van Europa daar het zal bijdragen aan groei, werkgelegenheid en een betere levenskwaliteit. Nederlandse onderzoekers, hebben gezien hun kwaliteiten alle kansen in Horizon 2020, dat tot doel heeft de toponderzoekers van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven in Europa te laten samenwerken in grensverleggende projecten".

De meeste calls van de begroting 2014 zijn open voor inzendingen met ingang van vandaag, en andere calls zullen in de loop van het jaar 2014 volgen. Onderzoekers kunnen daar vanaf nu op reageren door excellente onderzoeksvoorstellen in te dienen, waarna het beste voorstel het project zal mogen uitvoeren. Horizon 2020 is ingedeeld in drie pijlers:

  • Excellente Wetenschap: subsidies van de European Research Council voor topwetenschappers, Marie Skłodowska-Curie beurzen voor jongere onderzoekers en subsidies voor grootschalige onderzoeksinfrastructuren en de technologieën van de toekomst.
  • Industrieel Leiderschap: subsidies ter ondersteuning van Europa's industriële leiders op het gebied van ICT, nanotechnologie, geavanceerde productie-, robotica-, en biotechnologie en ruimtevaart.
  • Maatschappelijke Uitdagingen: subsidies voor onderzoeksgroepen die innovatieve projecten indienen die zich toespitsen op het oplossen van de zeven grote maatschappelijke uitdagingen van Horizon 2020: gezondheid, landbouw en de bio-economie, energie, vervoer, klimaat, milieu en efficiënt gebruik van hulpbronnen en grondstoffen, een inclusieve, innovatieve samenleving en veiligheid.

Binnen de drie pijlers van Horizon 2020 worden, naast de bottom-up mogelijkheden voor individuele onderzoekers, de volgende terreinen in het bijzonder geadresseerd in de 2014 calls: gepersonaliseerde gezondsheidszorg, voedselveiligheid, blue growth, cybersecurity, smart cities, koolstof-arme energie, energie efficiëntie, mobiliteit, hergebruik van afval, water, weerstand tegen klimaatrampen, crisisbestendigheid van Europa.