EIB President Hoyer: "Pas als de situatie op de arbeidsmarkt verbetert, kunnen we zeggen dat de crisis voorbij is"
Investeren, groei, werkgelegenheid, infrastructuur, crisis, bezuinigingen ... Dit zijn sleutelwoorden in het dagelijks werk van Werner Hoyer, President van de Europese Investeringsbank i (EIB). Hoyer beantwoordde onze vragen toen hij op maandag 25 november naar de commissie Begrotingscontrole kwam om het jaarverslag van de EIB over 2012 te presenteren.
Er zal minder geld voor de meerjarenbegroting 2014-2020 zijn in vergelijking met de voorgaande periode. Zullen de leningen van de EIB relevanter worden en bezuinigingen compenseren?
In reactie op de crisis heeft de EIB dit jaar bewust een U-bocht gemaakt en is een procyclische in plaats van een anticyclische koers gaan varen. Dit was mogelijk nadat de lidstaten besloten om het kapitaal van de EIB aanzienlijk te versterken door het verstrekken van 10 miljard euro...
We zijn nu onze kredietverlening dit jaar en de komende twee jaar aan het intensiveren met meer dan 40 % tot bijna 70 miljard euro voor het herstarten van groei en het scheppen van banen in Europa. Ik verwacht dat de EIB-groep een grotere rol zal spelen in het kader van de meerjarenbegroting voor 2014-2020.
Geeft de EIB speciale hulp aan landen die door de EU gered zijn?
Wij zijn zeer begaan met het lenen van aanzienlijke bedragen aan de perifere landen in Europa die het hardst zijn getroffen door de crisis, in het bijzonder het MKB. Onze doelstelling voor kredietverlening aan het MKB voor 2013 is meer dan 50 % boven het niveau van 2012 en zal de complete steun van de EIB-groep aan het MKB op meer dan 20 miljard euro brengen.
Maar om misverstanden te voorkomen: ons business model is gebaseerd op een uitgebalanceerde portfolio in de hele Europese Unie. Dit is van groot belang voor onze investeerders.
Denkt u dat de financiële- en bankencrisis al achter ons is? Wat kunnen wij verwachten: herstel of stagnatie ?
Europa heeft op de crisis gereageerd met een coherente en consistente strategie. Deze strategie levert resultaat op: de onevenwichtigheden zijn verlaagd en het concurrentievermogen, vooral in de zuidelijke landen, is verbeterd. Ierland en Spanje staan op het punt om hun steunprogramma's te verlaten. We zien licht aan het eind van de tunnel maar natuurlijk is er geen tijd voor zelfgenoegzaamheid, in het bijzonder met betrekking tot de hoge werkloosheid. Enkel wanneer de situatie op de grond, in de reële economie, verbetert, vooral op de arbeidsmarkt, kunnen we zeggen dat de crisis voorbij is.
REF. : 20131128STO27821