Doris Pack: "Als Erasmus+ niet zou bestaan, dan zouden we het moeten uitvinden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 18 november 2013.

Dankzij het Erasmus i-programma hebben veel studenten in het buitenland kunnen studeren. Het populaire uitwisselingsprogramma wordt nog beter. Het nieuwe Erasmus i + programma zal er voor zorgen dat meer dan vijf miljoen mensen in een ander land kunnen studeren en vrijwilligerswerk doen. Op maandag 18 november wordt er over het nieuwe programma plenair gedebatteerd en op 19 november wordt er over gestemd. We spraken met Doris Pack i, die het voorstel door het EP i loodste.

Wat is de grootste verandering ten opzichte van het oorspronkelijke Erasmus-programma?

Erasmus zoals studenten het kennen,vormt een onderdeel van Erasmus +. Het nieuwe programma is een paraplu voor alle formele en informele onderwijs-, opleiding-, jeugd- en sportprogramma's. Aangezien we de naam Erasmus niet wilden verliezen, noemden we het nieuwe programma Erasmus +.

Erasmus + omvat Erasmus i , Erasmus Mundus i , Leonardo da Vinci i , Comenius i , Grundtvig i en Jeugd in actie i en voor het eerst ook sport. De verschillende begrotingen voor de diverse programma's zullen duidelijk worden gescheiden.

Hoe ziet u de toekomst van Erasmus +?

Als Erasmus + niet zou bestaan , dan zouden we moeten uitvinden. Het biedt een Europese toegevoegde waarde aan het regionale, nationale en soms lokale beleid op het terrein van onderwijs en jeugd. We hielden alles wat goed was en verbeterden het om ook diegenen die hun Masters studies willen voortzetten in het buitenland, te steunen met een eenvoudiger lening met een garantie van de EU.

We hebben in Erasmus + ook vrijwilligerswerk opgenomen, dat mensen de mogelijkheid biedt om te ervaren hoe het is om in andere landen te werken, terwijl je wordt betaald en sociale zekerheid hebt.

Zal Erasmus+ kunnen bijdragen aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid?

Erasmus + is geen programma dat specifiek gericht is op het aanpakken van de werkloosheid maar als je beter bent uitgerust, als meerdere talen spreekt , als je betere vaardigheden beheerst, vooral op het gebied van de IT, dan kun je een betere baan vinden, hoewel misschien niet in je eigen land. Mobiliteit biedt veel nieuwe kansen.

Volg het debat rechtstreeks op maandag 18 november via de link aan rechterzijde.

REF. : 20131105STO23803

Audiovisueel

Erasmus: Hoe kun je in het buitenland gaan werken en studeren?

16-10-13 (video clip)

Erasmus+ / Twintig jaar medebeslissing / Voorzittersconferentie

5-11-13 (video clip)