Dennis de Jong over misleidende marketing: "Criminelen zijn zeer inventief”
De naam van een bedrijf in een bedrijvengids, de registratie van octrooien, het lidmaatschap van een kamer van koophandel: voor een kleine ondernemer, goed besteed geld. Tenzij zij zoals zovelen worden opgelicht. De interne marktcommissie nam op 26 september unaniem de aanbeveling aan over hoe dergelijke misleidende marketingpraktijken bestreden kunnen worden. De Nederlandse Europarlementariër i Dennis de Jong i (GUE/NGL) stelde het verslag op en vertelde ons meer.
Op welke vormen van misleidende marketingpraktijken is uw verslag gericht?
Op alle soorten, we vermeden nauwe definities, want criminelen zijn zeer inventief. We zien heel vaak nepfacturen voor diensten die nooit werden verleend. Mensen betaalden voor vermelding in valse of onbeduidend bedrijvengidsen met automatische verlengingen. Toen kwamen der valse facturen namens kamers van koophandel, of voor patentregistraties. Ze proberen iets dat werkt.
Wie zijn de slachtoffers en hoe groot is de schade?
Het zijn meestal kleine bedrijfjes want eenmaal bedrogen, durven ze niet stappen te ondernemen als ze denken dat ze dan dom over kunnen komen. Dus ze betalen gewoon. En we hebben het over miljarden euro's alleen al in de EU....
Hoe kan de EU helpen om dergelijke praktijken te stoppen?
De EU speelt hier een rol in. De eerste stap is om in elke lidstaat nationale meldpunten in het leven te roepen die alle klachten kunnen registreren en databases kunnen maken van al deze praktijken met voorbeelden. Daarmee kunnen we een Europese databank samenstellen en niet alleen een database van misleidende praktijken, maar ook één van veroordeelde bedrijven die dan kunnen worden gediskwalificeerd voor EU-subsidies of aanbestedingen.
Ten tweede moet het openbaar ministerie dit prioriteit te geven, want ook al zijn dit kleine hoeveelheden in individuele gevallen, bij elkaar gaat het om zeer grote hoeveelheden geld.
Ten derde raden wij aan om Europol hierbij te betrekken. Zij kunnen namelijk een goede analyse van de situatie maken.
REF. : 20130923STO20633