Kritisch EP: Hongarije moet Europese waarden naleven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013.

Hongarije moet met spoed alle overtredingen van Europese kernwaarden repareren, stelt het EP i in een resolutie die op woensdag is aangenomen. Mochten de Hongaarse autoriteiten de oproep naast zich neerleggen, dan moet het politieke leiderschap in het EP bij de Raad i aandringen vast te stellen of er sprake is van "duidelijk risico is op serieuze overtredingen", zoals artikel 7.1 van het EU verdrag i voorschrijft.

Ook wil het EP dat er een 'high-level group" komt die moet toezien op naleving van Europese waarden in alle lidstaten.

In de resolutie - aangenomen met 370 stemmen voor, 249 tegen en 82 onthoudingen - benadrukt het EP dat de EU is gebaseerd op kernwaarden zoals respect voor menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid en

rechtstaat, zoals verankerd in artikel 2 van het EU-verdrag.

Het EP betreurt het dat de aanpassingen van de Hongaarse grondwet gepaard gingen met "gebrek aan transparantie, openheid, betrokkenheid van verschillende partijen en - uiteindelijk - gebrek aan consensus die verwacht mag worden bij grondwettelijke aanpassingen. De nieuwe grondwet betekent "een duidelijke verzwakking van het systeem van check en balances in Hongarije", zo stelt de tekst.

Aanbevelingen richting Hongaarse autoriteiten

Het EP dringt er bij de Hongaarse autoriteiten op aan de passages in de grondwet die door het Hongaarse Constitutionele Hof eerder als ongrondwettelijk waren aangemerkt te verwijderen. Ook vindt het EP dat het gebruik van kardinale wetten (aangenomen met tweederde meerderheid) moet verminderen. Bovendien moeten de aanbevelingen van de Raad van Europa i worden overgenomen, dringt het EP aan op zo breed mogelijke deelname bij grondwetsherzieningen en moet de onafhankelijkheid van de rechtspraak worden gegarandeerd.

OP het gebied van mediawetgeving, roept het EP Hongarije op objectieve, bindende procedures voor de benoemingen bij staatsmedia en regelgevende autoriteiten. EP-leden i willen ook dat Hongaarse autoriteiten "eindelijk zijn verantwoording neemt voor de daklozen in het land", een bredere definitie van 'familie' gaan gebruiken em meer doen ter bevordering van de integratie van de Roma.

Toevlucht tot artikel 7.1

De resolutie vraagt de Conferentie van Voorzitters van het EP op een inschatting te maken van de procedurele mogelijkheden in het EU-verdrag, inclusief artikel 7.1, mochten de antwoorden uit Hongarije nog steeds vragen oproepen over naleving van Europese waarden. Artikel 7.1 maakt het mogelijk dat de lidstaten bepalen of er sprake is van een "duidelijk risico op serieuze overtreding van Europese waarden".

Kopenhagen mechanisme

Om in de toekomst strijd met Europese waarden te voorkomen, roepen EP-leden op tot de instelling van een Kopenhagen-mechanisme i dat overeenstemming met Europese waarden en de zogenaamde Kopenhagen-criterta - waar ieder land aan moet voldoen dat lid te worden van de EU - garandeert. Zo'n mechanisme kan de vorm aannemen van een Kopenhagen-commissie of high-level-group die gevrijwaard moet zijn van politieke invloed en dubbele standaarden moet voorkomen.

REF. : 20130701IPR14768