Pensioenstelsels baseren op meerdere pijlers
De financiële en economische crisis en de uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing hebben de kwetsbaarheid van bestaande pensioenregelingen aan het licht gebracht. Het EP i roept lidstaten op pensioenen te baseren op een combinatie van verschillende pijlers. Bovendien moeten overheidspensioenen - zo stelt het EP - een behoorlijke levenstandaard voor ouderen garanderen.
In reactie op het witboek van februari 2012 van de Commissie bevelen EP-leden i de introductie van een gediversifieerd systeem aan. Het gaat dan om een combinatie van drie pijlers: publieke pensioenen in de eerste, aanvullende pensioenen uit collectieve regelingen of bedrijfspensioenen met kapitaaldekking in de tweede en private besparingen in de derde pijler.
Staatspensioensregelingen moeten waardige levensstandaard garanderen
Zelfs in een waarschijnlijk, langdurig scenario met lage groei en bezuinigingsnood zouden publieke pensioenen minimaal een waardige levensstandaard moeten garanderen, vindt het EP dat benadrukt dat staatspensioenregelingen de grootste inkomensbron voor gepensioneerden binnen de EU vormen.
Het EP betreurt het dat de Commissievoorstellen niet ingaan op het belang van universele, armoedebestendige overheidsregelingen. Het harde snijden in pensioenen in landen die zwaar door de crisis zijn getroffen, heeft veel pensioengerechtigden richting- of over de armoedegrens geduwd, zo wordt benadrukt.
Arbeidsparticipatie omhoog
De resolutie rept verder van het grote belang om zwart werk en belasting- en premieontduiking aan te pakken en arbeidsparticipatie te verbeteren. Dit kan onder meer door een eind te maken aan vroegpensioen of door mensen vrijwillig te laten doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Op deze manier kunnen belastinginkomsten en sociale en pensioenpremies worden opgebracht die nodig zijn om nationale begrotingen te consolideren en adequate, zekere en houdbare pensioenstelsels te financieren.
De resolutie is aangenomen met 502 stemmen voor, 138 stemmen tegen en 49 onthoudingen.
REF. : 20130520IPR08588