Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem bespreekt financieel reddingsplan Cyprus

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 7 mei 2013, 13:14.

Toen Cyprus vroeg om Europese financiële steun in een poging om de wankelende banken overeind te houden, had niemand verwacht dat spaarders voor deze kosten op zouden moeten draaien. Maar dat gebeurde wel. De proteststorm die volgde werd tot in het Europese parlement i gevoeld. Dinsdag en woensdag zullen Eurogroep i voorzitter Jeroen Dijsselbloem i, Europees commissaris i Olli Rehn i en ECB-lid Jörg Asmussen uitleggen aan de Europarlementariërs wat er is gebeurd. Volg deze debatten live!

In ruil voor een EU -lening van 10 miljard euro moest Cyprus ermee akkoord gaan om 13 miljard euro te besteden aan de reorganisatie van het bankenwezen, inclusief het mes zetten in de onverzekerde deposito's (deposito's van meer dan 100.000 euro). De aanvankelijke plannen voor heffingen op deposito's lager dan 100.000 euro, zijn besproken maar waren al vrij snel van de baan.

Sharon Bowles i, voorzitter van de commissie Economische en monetaire zaken, zei in een chat met EP-fans op facebook, dat het precedent dat dit geval voor andere kleine landen schept, zorgwekkend is en dat er daarom betere regels en controle nodig zijn. Bowles zei ook dat er grote zorgen zijn dat deze situatie van Cyprus zich herhaalt in andere landen.

EP-voorzitter Martin Schulz i zei dat de onderhandelingen over het reddingsplan gebrek aan transparantie en democratische verantwoording vertoonden en slecht waren gecommuniceerd. Hij wees er verder op hoe "dringend" de behoefte aan een bankenunie is.

REF. : 20130503STO07944