Deze week in het EP: Cyprus, fonds tegen armoede en bevriezing tegoeden criminelen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 mei 2013, 14:41.

De leden debatteren deze week met de voorzitter van de Eurogroep i Dijsselbloem, Commissaris Rehn en ECB-lid Asmussen over de financiële steun aan Cyprus. Zij zullen verder stemmen over een nieuw fonds om de meest arme bevolkingsgroepen binnen de EU te helpen en stemmen over het bevriezen van crimineel geld. Het spoorwegenpakket wordt ook besproken terwijl NAVO secretaris-generaal Rasmussen buitenlandse en veiligheidsvraagstukken beoordeelt met Europarlementariërs.

Op dinsdag zal de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem i met de leden van de commissie Economische en monetaire zaken de financiële steun aan Cyprus bespreken. De volgende dag zullen zij hier verder over vergaderen met commissaris Olli Rehn i en ECB-bestuurslid Jörg Asmussen.

Op dinsdag wordt door de commissie Werkgelegenheid en sociale zaken een nieuw fonds besproken dat hulp biedt aan de meest arme bevolkingsgroepen binnen de EU. Het doel is om het EU -programma voor voedselverstrekking te vervangen door een programma waarbinnen ook de hulp valt aan daklozen en kinderen die aan armoede lijden. Of dit programma daadwerkelijk uitgevoerd kan worden zal echter afhangen van de EU-begroting voor de periode 2014-2020.

De commissie Burgerlijke vrijheden stemt op dinsdag over een conceptvoorstel dat erop gericht is om nationale autoriteiten te helpen om crimineel vermogen te bevriezen en in beslag te nemen.

Volgens een stemming van de milieucommissie moeten regels omtrent de CO-2 uitstoot voor bestelwagens opnieuw beoordeeld worden. Er zal worden gestreefd om de 2020 doelstelling van 147 g/km te halen. Lichte commerciële bedrijfsvoertuigen zullen zuiniger worden dus goedkoper voor bedrijven.

Op dezelfde dag, zal een speciale commissie van het Europese parlement i die gericht is op de aanpak van georganiseerde misdaad, corruptie en het witwassen van geld, de strijd aangaan met de maffia. Dit zal gebeuren middels goedkeuring van het door hun gepresenteerde rapport dat onder meer oproept tot versterking van de justitiële en politieke samenwerking op Europees en internationaal niveau.

Maandag zal NAVO Secretaris-Generaal Anders Fogh Rasmussen i met de Europarlementariërs van de commissie buitenlandse zaken om de tafel gaan zitten om te debatteren over recente buitenlandse- en veiligheidsmissies.

Dinsdag zullen de winaars van de Karel de Grote-prijs voor jongeren in Aken hun prijs in ontvangst nemen uit handen van EP-voorzitter Martin Schulz i. Op vrijdag zal Schulz de President van de Italiaanse republiek Giorgio Napolitano i en de nieuwe ministerpresident van Italië, Enricoo Letta, ontmoeten.

Op 7 mei zal er een conferentie over de "Politieke Islam", plaatsvinden, georganiseerd door de commissies buitenlandse zaken en veiligheid en defensie. Deze conferentie is gericht op het opzetten van een politieke dialoog met vertegenwoordigers van de Islamitische partijen die momenteel aan de macht zijn in Egypte, Marokko en Tunesië.

REF. : 20130503STO07929