EP wil verbod op teruggooien van vis, te beginnen op Skagerak
Het teruggooien van vis die is gevangen op het Skagerak (tussen de Noordzee en de Baltische Zee) moet worden verboden. Het EP i heeft dinsdag voor een verbod gestemd, dat tussen 2014 en 2016 geleidelijk van kracht moet worden voor 35 vissoorten. De controle op naleving van het verbod moet gebeuren met een elektronisch systeem op afstand.
Vissers moeten voortaan alle op het Skagerak gevangen vis aan land brengen; ook de vis die ondermaats is of soorten die niet gewenst zijn. De meeste vis die wordt teruggegooid in zee gaat dood, wat leidt tot vervuiling en overbevissing.
Het voorstel moet een eind maken aan een maas in de wet die ontstond toen een internationaal visserijverdrag voor het Skagerak werd ingetrokken. De Europese wetgeving i komt nu in lijn met die in Noorwegen, waar het teruggooien van gevangen vis al langer verboden is.
Elektronische controle op afstand
Om handhaving van het verbod te garanderen, moeten lidstaten een elektronisch controlesysteem opzetten dat op afstand kan toezien op de visvangst in het Skagerak. Om een dergelijk systeem te laten werken, moeten schepen langer dat 12 meter worden uitgerust met een gesloten tv-circuit, GPS en zendapparatuur. Hier zou een financiële bijdrage voor geleverd moeten worden uit het Europese visserijfonds, zo stelt het EP.
Proefproject
Het EP stemde eerder al voor een totaalverbod op het teruggooien van vis tijdens een stemming over een nieuw gezamenlijk Visserijbeleid. De ervaring die zal worden opgedaan op het Skagerak moet hiervoor worden aangewend.
Omdat een eerder internationaal visserijverdrag voor het Skagerak niet meer van kracht is, gelden nu de regels van de territoriale wateren waar de vis gevangen wordt. Het harmoniseren van de Noorse en Europese regels moet het eenvoudiger maken.
De nieuwe maatregelen gelden voor alle landen die visrechten hebben in het Skagerak. Het gaat om schepen uit Duitsland, België, Nederland, Denemarken, Zweden en Noorwegen.
Volgende stappen
De onderhandelaars van het EP treden nu in overleg met de lidstaten om tot overeenstemming te komen.
REF. : 20130416IPR07335